Under 2019 kommer vi ha ett riktigt härlig gäng med gästbloggare här på Vandringsguiden. Vi har valt att ta in gästbloggare just för att visa på bredden och visa att vandring är för alla. Vi är många som älskar att vandra och vi gör det av olika anledningar.

Våra gästbloggare planerar alla att genomföra ett vandringsäventyr under året. Och vi kommer få följa med genom deras inlägg här på Vandringsguiden.se. Vi ser fram emot att få läsa deras tankar och berättelser. Vi hoppas även ni kommer bli inspirerade. Det finns något för alla att bli inspirerade av!

Aina och Andreas mot toppen

En av de härliga vandrarna vi kommer få följa under 2019 är Aina.
Aina kontaktade oss och ville gärna dela med sig om sin vandring med sonen Andreas på 12 år. Aina, hennes syster Lene och hennes son Andreas (12 år) planerar att i sommar bestiga Kebnekaise – Sveriges högsta berg.

Jag vill visa att även vi med funktionsnedsättningar kan ge oss ut på äventyr. Det kan krävas lite annorlunda planering, noggrannare förberedelser, samt att man gör äventyret på det sätt som fungerar en själv, annars finns inga hinder. säger Aina.

Diagnoserna hindrar dem inte

Både Andreas och Aina har ADHD och autism (asperger) och Aina har också bipolär sjukdom. Men detta hindrar dem inte att planera sitt äventyr. Aina kommer dela med sig av sina tankar och vad som krävs för att de skall kunna ge sig ut på sitt äventyr.

Både Andreas och Aina älskar att tälta och har stor erfarenhet av friluftsliv. De gillar att vara ute i vått och torrt. Men vanligtvis tar de bilen till sitt favoritområde och slår upp tälten en bit bort. Längre vandringar har de tidigare gjort i området kring Idre fjäll och Fulufjället. De har aldrig tältat på fjället innan utan endast bott i stugor. Men Aina ser fram emot deras äventyr med stor entusiasm och planerar resan in i minsta detalj.

I juni bär det av och Aina kommer dela med sig av sina tankar både innan och efter äventyret. Vi ser fram emot att få följa dem och även lyfta frågan angående vandring med NPF. Tillsammans kan vi kanske hjälpa fler att våga. Vi hejar på Aina, Lena och Andreas och önskar dem ett ritkigt härligt äventyr i sommar.

Ainas vandringsprofil

Namn: Aina Ellingsen

Utbildning inom friluftsliv: Friluftsfrämjandets barnledarutbildningar för skogsmulle samt Strövare/Frilufsare. Första hjälpen utbildning riktad mot friluftsliv, samt kurs i  ”säker sommarfjäll” (också Friluftsfrämjandet)

Friluftsmeriter: Barnledare i fem år.  Tältade ensam med mina två hundar nyårsafton 2017/ 2018

Senaste vandring/resa: Idre fjäll 2017med sonen och min syster. Annars vandringar på hemmaplan.

Största vandringsminne: Första riktiga vandringen jag och sonen gjorde 2014. Vi gick på en gruppvandring i Idre fjäll  som var barnvänlig, men den var väldigt lång för små ben. Jag var så stolt över sonen som gladeligen traskade utan att klaga. Det fanns så mycket spännande att se på vägen så han glömde hur trött han var. I Idre såg vi för första gången renar och det mötet var förtrollande. Sedan dess är Idre en av våra favoritplatser..

Varför vandrar du? Jag har en längtan bort ifrån storstadens brus. Njuter av att se nya platser och av att känna mig fri. Det är magiskt att göra upp en eld, äta god mat ute och sedan lägga sig i tältet för en god natts sömn. Livets alla svårigheter försvinner så fort jag kommer ut i naturen.

Vad har du i topplocket? Oj, allt som jag vill ha lättillgängligt. Massor av energitillskott, plåster, karta, kompass, solkräm, myggmedel, adrenalinspruta för ev. allergisk reaktion

Vad brukar din packning väga? Jag har ingen våg men om jag ska tälta själv så väger den alldeles för mycket…

Ditt bästa tips för packningen? Jag är urusel på att packa men det tunga högt upp mot ryggen. Jag försöker annars packa i den ordning jag ska använda sakerna.

Jag försöker minimera så mycket som möjligt men tycker det är svårt. Packa alltid på samma sätt så lär du dig vart du har grejerna (jag är hopplöst fall tyvärr…)

Vad är din favorit friluftspryl? Mitt eldstål, det får mig att känna mig mer kompetent än jag egentligen är.

Vandrar helst med: Min son Andreas 12 år

Långt projekt: Vandra hela Sörmlandsleden, men i den här takten kommer det ta några år.

Några snabba:

Stormkök eller öppen eld? Stormkök till mat, öppen eld för mys
Kängor eller stövlar? Kängor
Fjäll eller skog? Fjäll
Tält eller vindskydd? Tält,
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dun