Sedona, Arizona

Liten ort, stort turistmål

Sedona är en mindre ort på ca 12000 invånare. Orten är uppdelad i uptown och downtown med en väg uppför en brant backe på ca 1,5-2km emellan halvorna. Staden ligger på gränsen mellan Coconino and Yavapai counties i den norra Verde Valley-regionen i Arizona.

Men trots stadens ringa storlek tar den emot uppemot 4 miljoner turister varje år! Högsäsong är vår och höst då temperaturen och klimatet är som behagligast. Den största turistattraktionen är de röda sandstensklipporna som omger staden. Dessa klippor har olika formationer och har fått namn efter hur de ser ut. Dock får en använda mer eller mindre fantasi för att faktiskt känna igen formen som namnet beskriver. Exempel på berg runt Sedona är Sugarloaf (sockertoppen), Cockscomb (tuppkammen), Steamboat (ångbåten), Snoopy (ser ut som snobben som ligger på rygg med den gula fågeln Woodstock sittandes på magen), Elephant och en hel rad andra.

 

Vandra i Sedona

Att vandra i Sedona är en väldigt vanlig anledning att som turist åka till orten. Runt staden finns hundratals vandrings- och mountainbikeleder.

Dagsvandringar

De allra flesta vandringslederna är dagsturer och ledens start nås enkelt med bil ca 10-15 minuter från staden.

Börja vandringen på morgonen!

Det som dock börjar bli ett allt större problem är populariteten av området. Även om kommunen satsar stort på turism och ökar tillgänglighet till lederna genom att ex. öka möjligheten till parkering är dessa ofta fulla om du kommer framåt förmiddagen. Allra bäst är att börja dagens vandring tidigt på förmiddagen eller redan på morgonen. Det är mycket lättare att få parkering och du slipper dessutom att vara ute under dagens varmaste timmar.

Spektakulära vandringar!

Många av toppturerna runt Sedona är riktigt spektakulära vandringar! På någon enstaka timme vandrar du till otroliga utsikter och fantastiska vyer! Vandringen kan börja med en väl utmärkt och vältrampad stig från parkeringen för att bara några hundra meter senare övergå till svårfunnen stig där en nog får leta efter nästa markering. De utmärkta och organiserade lederna är lätta att hitta. Men det är oftast där de flesta turisterna befinner sig. Så sök dig gärna till de lite mer sällsynt besökta lederna. De mest spännande topparna nås oftast från de vanliga parkeringarna och tar sedan en avstickare från den ordinarie stigen och slutar inte sällan med en mindre klättring sista meterna. En klättring som enkelt klaras utan utrustning av den som är i god kondition.

Guidebok

De gånger vi varit i Sedona och vandrat har vi i stort sett endast använt oss av 50 favorite hikes Flagstaff & Sedona av Cosmic Ray. En guidebok skriven på ett humoristiskt sätt, med handritade kartor och en hel del tips och trix för att hitta guldkornen bland vandringen kring Sedona och Flagstaff!