Igår (11 maj)  kom STF ut med en uppdatering vad som kommer gälla på deras anläggningar under den kommande säsongen. Pga Corona kommer det bli en del förändringar. Vilka kan du läsa om här.

Vi behöver knappt säga det igen men i år är ju onekligen ett speciellt år och vi har alla behövt anpassa oss efter omständigheterna på ett eller annat sätt. Även STFs (Svenska Turistföreningens) verksamhet har påverkats  i Corona tider då verksamheten delvis var hotad pga minskade intäkter som är stor del av finansieringen av den ideella organsationen. Vi har tidigare på vår Facebook delat hur en kan stödja STF genom att ge en gåva, bli medlem om du inte redan är det eller köpa ett presentkort. Läs mer om att hjälpa STF STF är en viktig del av det svenska friluftslivet och vad hade vi gjort utan deras verksamhet?

Nu har det gått ett gäng veckor till och vi blickar nog alla lite försiktigt mot sommaren och våra kommande äventyr. Är det möjligt att åka iväg på det där planerade äventyret eller vandringen? Eller vilka äventyr skulle vara möjliga för mig med de restriktioner som kommer råda? Samtidigt har Corona tiderna gjort att fler och fler upptäcker charmen med att vara ute och att göra saker tillsammans med andra ute och det har gjort att friluftslivet har blivit mer och mer intressant för fler.

STF jobbar i all fall hårt med att förbereda inför sommarsäsongen och målet är att öppna om fjällverksamheten med fjällstugor och fjällstationer men med en del anpassningar. Detta är vad som gäller i dagsläget och STF flaggar för att det så klart kan ske förändringar.

– Vi är ödmjuka inför det faktum att vi ännu inte vet exakt hur coronapandemin kommer att påverka sommaren. Men utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer vidtar vi redan nu ett antal åtgärder för att kunna erbjuda gäster, medlemmar, värdar och personal en trygg sommar i fjällen. I år är det därför extra viktigt att alla fjällbesökare tar reda på vilka förutsättningar som gäller kring sin fjällvistelse för bokning/förskottsbetalning, utbud, service och sortiment på plats, säger Niklas Winbom, fjällschef på STF.

Fjällstationerna

STFs fjällstationer kommer att öppna som planerat från den 18 juni med undantag för Saltoluokta som öppnar först den 3 juli och så även båttrafiken där. Ritsem öppnar 26 juni. Båttrafiken vid Ritsem kommer enligt tidigare plan skötas av annan aktör än STF. Detta gäller fjällstationerna Grövelsjön, Helags, Storulvån, Blåhammaren, Sylarna, Saltoluokta, Kebnekaise, Ritsem och Abisko

Det som kommer att vara annorlunda i sommar är:

Enklare restaurangkoncept
STF gör om och förenklar restaurangkoncepten. Samtliga fjällstationer kommer att erbjuda en bra frukost med möjlighet att köpa till lunchpaket som man packar själv. Enklare luncher kommer att serveras. Till middag erbjuds det en härlig varmrätt med fokus på lokala råvaror och för de som gillar dessert kommer det att finnas som tillval. Men inga regler utan undantag. STF Blåhammaren kommer att ha kvar sin klassiska trerätters middag. Butikerna på fjällstationerna kommer att vara öppna, dock med ett lite mindre utbud än tidigare.

Gruppaktiviteter
Samtliga guidade turer och grupparrangemang som löper över flera dagar kommer att ställas in under sommarsäsongen. Det som kommer att erbjudas är fler dagsturer med guide och det kommer finnas än mer inspiration till gäster som vill upptäcka på egen hand runt fjällstationen.

Fjällstugorna

STFs 44 fjällstugor kommer att öppna som planerat i mitten av juni, med undantag för stugorna på Kvikkjokksträckan (Sitojaure, Aktse, Pårte) som kommer att öppna den 3 juli. STF hänvisar till stugornas respektive hemsida för mer info. Fjällstugorna hittar ni på STF hemsida

Detta kommer gälla på fjällstugorna i sommar som STF planerar det just nu: 

Endast förköp av logi i stugorna
Utifrån rådande omständigheter kommer fjällstugorna endast att ta emot gäster som har förskottsbetalat sin vistelse i stugan. Detta görs på svenskaturistforeningen.se. Det kommer att finnas ett begränsat antal förköp per stuga och natt och på detta sätt kan vi säkerställa att det inte blir för trångt i respektive stuga. Det kommer med andra ord inte finnas någon möjlighet att övernatta i en stuga om man inte har förskottsbetalat. Självklart kommer gäster i en eventuell nödsituation att få tak över huvudet.

Förkortade öppettider i butikerna
För att frigöra tid för stugvärdarna till extra hygienåtgärder, gästplacering och tid för information till gäster kommer butikerna vara öppna några timmar varje förmiddag och eftermiddag. Samma öppettider kommer att gälla för alla fjällstugor. Vi kommer även att dra ned på sortimentet i butikerna.

Köken
Varje kök kommer ha ett maxantal på hur många personer som får vistas där samtidigt. Köken kommer bara kunna användas till matlagning och inte som sällskapsrum. Tältande gäster får använda köken mellan 9.00 och 17.30. Övriga tider används köken av de gäster som bor i stugan. Det innebär att vi rekommenderar tältande gäster att ta med egen utrustning för matlagning om man vill laga mat utanför dessa tider.

Ökad handhygien
För att minska smittrisken kommer det finnas förbättrade handtvättmöjligheter vid dass, i kök och vid ingången till stugan. Det införs även nya rutiner för vattenhantering samt städning på alla stugplatser.

Placering vid läggdags
Stugvärdarna kommer att sprida ut gäster så gott det går och så långt det är möjligt är det bara gäster från samma sällskap som får dela rum. Den här sommaren kommer det att vara obligatoriskt att förskottsbetala sitt stugboende så att STFs stugvärdar har en möjlighet att i förväg veta antal förväntade stugbesökare i området men också för att STF ska kunna begränsa antal besökare genom att stoppa förköp under perioder med potentiell överbeläggning.

Planera smart och håll dig uppdaterad

Som ni förstår blir det en del förändringar jämfört med vad vi är vana för och en måste ex hålla koll på det där med att en måste förboka. Det går alltså inte bara att dyka upp. Vilket kan göra planeringen av en eventuell vandring än viktigare. Viktigt att veta är att detta dessutom är info som är aktuell just nu och STF är noga med att säga att allt beror på myndigheternas direktiv och vad som kommer gälla i sommar. Så vi måste alla hålla oss uppdaterade. Vi hoppas många får möjligheten att komma ut på vandring i sommar. Och det behöver faktiskt inte vara ex i fjällen utan vi vill även passa på att slå ett slag för att hitta dina vandringsleder hemmavid. Vad har du för möjligheter och härliga leder i närheten av där du bor och hur skulle du kunna planera ett härligt och minnesvärt äventyr där?

Läs mer om att planera en bra vandring

Håll dig uppdaterad på STFs hemsida

Källa: Pressutskick STF