Fråga: Kan man på något sätt ta sig till Fjällstationen med bil? Eller överhuvudtaget om det är ett alternativ att bila upp?
 
Svar: Nej, det går inte att ta sig med bil hela vägen in till Fjällstationen. Enda sättet att ta sig dit är att vandra 19km (alt. helikopter) in från Nikkaloukta. I Nikkaloukta däremot finns en stor parkering nära där vandringsleden börjar så om du väljer att bila upp från Stockholm kan du parkera där.
Fråga: Gör man oftast bestigningen under en dag eller två dagar?
 
Svar: Bestigningen från fjällstationen, upp på toppen och ner tillbaka till fjällstationen tar ca 12-16h. Allt beror såklart på väder och tempo på de som vandrar. Men du behöver alltså inte räkna med att stanna och sova på vägen. Däremot är det av högsta vikt (!!) att starta tidigt på morgonen för att du säkert ska vara tillbaka igen innan det mörknar, och medan sällskapet fortfarande har krafter kvar.
 
Avslutar med en liten påminnelse om att fjällväder aldrig går att förutse så om toppen är ett stort mål så se till att du har några dagars marginal för att nå ditt mål. Du kan alltså inte kallt räkna med att parkera bilen i Nikkaloukta och vandra in till fjällstationen dag 1, göra toppbestigningen dag 2 och vandra tillbaka till bilen dag 3. Var rädd om dig och ditt sällskap!
 
Önskar er en fantastisk tur!
Fråga: Går det att bestiga Kebnekaise i juni månad?
Vad vi förstår så är det allra bäst att göra detta i juli/augusti men pga jobb och andra saker så fungerar inte riktigt de för oss. Det allra bästa för oss vore då i början/mitten av juni. Undrar helt enkelt hur mycket jobbigare vandringsförhållandena är då jag hört att det kan vara väldigt mycket snö kvar exempelvis. Är detta endast en liten risk eller bör vi försöka planera in resan under juli/augusti istället?
 
Svar: Du har helt rätt i att bästa tiden för att bestiga Kebnekaise är juli/augusti. Det som gör att juni inte är optimalt är just att det dels kan vara mycket snö kvar och dels att det fortfarande är större risk att det faller snö under er vandring och toppbestigning. Detta kan skilja sig från år till år och svårt för oss (som inte är på plats) att ge råd om. Ett tips är att höra av er till Kebnekaise Fjällstation och höra med dem hur snöläget ser ut i år och om de vet mer exakt hur snöförhållandena borde se ut i juni månad.
 
 

Vill du läsa mer om Kebnekaise? Missa då inte vår stora Guide: Bestiga Kebnekaise!