Vi har tidigare berättat om projekt där vandringsleder skall läggas till i Google Street view. Google Street View innebär att man kan se vägen på Google som om man själv stod på vägen. Dvs snart kan du uppleva vandringsleder genom att ”gå” dem via Google maps….. Vi kan dock varmt rekommendera att uppleva dem IRL (In Real life) dvs på riktigt. Känslan blir lite bättre….;0)
Syftet att lägga till lederna digitalt är så klart inte att man ska kunna uppleva dem digitalt även om detta kommer vara möjligt. Målet är att inspirera och göra det lättare för människor att ta steget ut enligt ex Skåneleden som nu är en av lederna på tur at digitaliseras.

Enligt uppgifter skall idag ca 1/3 av alla mil på skåneleden vara fotograferade. Detta har gjorts genom Street View Trekker-utrustningen, som bärs i en ryggsäck och därmed kan föreviga platser i svårtillgänglig terräng. Ryggsäcken skall vara ca 25 kg tung och både frivilliga och anställda hos kommuner och Länstyrelsen har varit dem som så här långt fått bära runt på ryggsäcken längs med leden.  Dvs idag krävs det att någon går sträckan med ryggsäcken på. Liknande att ”Google bilen” kör runt på våra vägar och fotograferar dem.

Vandra google street view

Skåneleden meddelar att de första sträckorna kommer gå att hitta på Google under våren 2016. Första sträckorna som kommer ut är de populära Ås- till åsleden och Öresundsleden. Målet är att publicera dem så de finns på plats inför Euroranda hösten 2016.

Detta kommer nog bli mer och mer vanligt och frågan är hur långt det dröjer innan alla våra stora vandringsleder finns Google maps. Och hur kommer vi använda dem?
De användingsområdena jag kan tänka mig dirket är att kolla upp en plats om den är lämplig som lägerplats eller inte, finns där fast eldstad vid vindskyddet eller liknande. Vad skulle man mer kunna använda detta till?

Tidigare har ex Kungsleden i Sverige fotograferats och lagts upp. Testa att gå kungsleden via Google. Även Abisko finns dokumenterat. Se Abisko via Google street view

Andra naturplatser via Google Street view: