I vår senaste vandringsprofil presenterade vi Alexander Strandell, expeditionsguide för Expeditionsresor. Här berättar Alexander själv lite om sina förberedelser inför en sådan resa. Han menar att träning är viktigt, både fysiskt och mentalt! Läs om Alexanders egna förberedelser inför den resa han har framför sig då han ska guida en grupp till Kilimanjaro! 

Jag arbetar som expeditionsguide för företaget Expeditionsresor och resan till Kilimanjaro blir med en grupp äventyrslystna personer som vill uppfylla sitt mål, att stå på toppen av Afrika. 

Förberedelserna går bara bra! Nu är det ca 3 veckor kvar till avresa och jag är riktigt exalterad över att komma iväg till Afrika. Inte minst för att vintern håller sitt grepp om Sverige nu och jag saknar värmen. Den största anledningen är dock att få återvända till Tanzania och återigen sätta mina fotspår på världens högsta fristående berg, Kilimanjaro. 

Själva packningen har jag inte satt igång med än, det tar jag tag i när det är ca 1 vecka kvar. Jag har även en skidresa till Slovakien först så den prioriteras för tillfället. Men det finns såklart andra förberedelser inför min resa till Tanzania. 

Träning som förberedelse

Träning inför Kilimanjaro har jag lagt väldigt mycket fokus på, för att vara säker på att min kropp klarar av utmaningen. Jag tränar mycket i vanliga fall, ca 5 gånger i veckan ser jag till att antingen vara på ett CrossFit gym, ute på löpspåret eller i Hammarbybacken med en tung ryggsäck. Jag delar upp träningen i fyra olika delar. Styrketräning, backträning, konditionsträning och rörlighetsträning.

Det anser jag vara det optimala för att bestiga berg men även för en hälsosam kropp. Man vill ju kunna hoppa och leka utan att skada sig! I min rörlighetsträning försöker jag se till att några pass är yoga, vilket förutom rörligheten ger tid för reflektion och är ett otroligt bra sätt för att kontrollera sin andning. Vilket är väldigt nyttigt när man kommer upp på hög höjd och måste kontrollera sin andning. 

träning inför kilimanjaro

Mental förberedelse

Den mentala biten är också viktig för mig. Jag ser till att föreställa mig på både toppen, men även under vandringsdagarna med ett leende på läpparna. Ett mantra, som ”ett steg till”, ”kom igen nu Alex”, försöker jag också bestämma innan resan, som man kan använda när det är som tuffast. För tufft kommer det att bli! 

Eftersom Kilimanjaro är en vandring på sju dagar, där du inte har någon mobiltäckning (otroligt skönt) så ser jag till att spara ner bilder på nära och kära och motivationstexter etc. Detta för att ge en extra motivation när man har haft en tuff vandringsdag. Musik är också viktigt för mig. Jag håller på att skapa en lista med energihöjande låtar som jag kan sätta på när jag ligger i tältet och samlar energi.  

Det var lite av Alexanders träning inför Kilimanjaro. Har du frågor eller funderingar till Alexander? Kommentera inlägget eller skicka ett mail till oss på info (@) vandringsguiden.se så vidarebefordrar vi dina frågor om vi inte själva kan svara på dem. 

träning inför kilimanjaro