Detta inlägg är ett sponsrat inlägg gjort i samarbete med Thule. Det innehåller också annonslänkar.

Thule Capstone i korthet

2014 lanserade Thule sin första  vandringsryggsäck. Numera har de flera modeller av ryggsäckar i olika storlekar och anpassade för både män och kvinnors fysiologi. Och i år kom uppdaterade versionen av Thule Capstone med bättre axelremmar, Versa-Clicksystem och bättre andningsförmåga i ryggen under varma vandringar.

Vikt:  1,33kg (inklusive tillhörande avtagbart regnskydd)
Volym: 40L
Fack: ett stort topp- och bottenmatat huvudfack som stängs med snörlås, ett stort topplock, ett mindre fack i meshtyg på höger sida av höftbältet
Fickor: en stor I Shove-it-Pocket-frontficka i stretchtyg där du snabbt får tag på saker du använder ofta, två mindre sidofickor i meshtyg som nås även när ryggsäcken är på
Utvändiga öglor och fästen: på höftbältet finns ett Versa-Clickfäste för att kunna klicka fast olika separata tillbehör (såsom vattenflaska eller höftbältesfick), på båda sidor av säcken finns fästen för stavar och/eller isyxor, på båda axelremmarna finns gummiband att trä i vätskesystemets slang, utgång för vätskesystemets slang i toppen på topplocket
Invändiga öglor, fickor och fästen: inuti topplocket finns fäste för nycklar, inuti stora facket finns en platt ficka i ryggen med plats för vätskesystemets vattenpåse eller för laptopen om ryggsäcken används som citysäck, ovan denna ficka finns ett fäste för att hänga upp vätskesystemet i
Vätskesystem: ingår ej, men ryggsäcken är förberedd för att sätta i ett eget vätskesystem
Vädertålighet: inbyggt (avtagbart) regnskydd som täcker bra även då du hängt extra utrustning utanpå ryggsäcken
Slitstyrka: 

Förvaring

Thule Capstone 40 upplevs som en rymlig ryggsäck och har verkligen hela volymen tillgänglig i och med att det egentligen bara är två stora fack. I ryggsäckar med många mindre fack och fickor upplevs ofta volymen vara svårt att utnyttja maximalt. Men här går det verkligen att packa 40l! Om du däremot är van att organisera din packning med exempelvis mindre ytterfack för vattenflaskor och mindre prylar får du här tänka om… 🙂

Läs gärna vår sida om hur du packar ryggsäcken rätt!

Nedan har vi konsekvent använt ordet fack för förvaringsutrymmen som stängs med snörlås eller dragkedja och ficka för förvaringsutrymmen som är öppna.

I Shove-it-Pocket-ficka

Stor och bred frontficka som nås enkelt och där du snabbt får tag på saker som du vill ha lättillgängligt, exempelvis skaljackan.

Fickan är huvudsakligen i ryggsäckens vattentåliga tyg men har en stretchpanel på båda sidorna för att det lätt ska gå att stoppa ner saker som senare ska vara lättillgängliga.

I botten på denna frontficka finns ett avrinningshål för vatten. Detta verkar smart ifall man har stoppat ner exempelvis en blöt skaljacka.

Sidoficka i meshtyg

På varje sida av ryggsäcken finns en ficka i meshtyg. Fickorna är placerade så att de enkelt nås även när ryggsäcken är på ryggen. Till skillnad från hur de flesta andra ryggsäckar brukar ha denna typen av ficka placerad! Bra där Thule!

Fickan är stor nog för att rymma en vattenflaska. Här på bilden syns en 1L Nalgeneflaska och även denna stora flaska går att ta i och ur själv trots att bäraren har ryggsäcken på ryggen. Enklare är dock att få i och ur en 0,5L-flaska.

Meshtygets elasticitet och gummibanden i öppningen gör att flaskorna inte ramlar ur trots att bäraren rör sig och böjer sig fram.

Bältesfack i meshtyg

På höger sida av midjebältet finns ett fack i meshtyg för att förvara småsaker, stort nog för en mobiltelefon och lite till.

Det vi dock önskat var att detta fack var i samma tyg som ryggsäcken så att det åtminstone varit lite vattenavstötande. Som det är nu kommer innehållet att bli vått vid minsta lilla regn.

Vädertålighet

Regnskyddet

Thule Capstone40 har ett inbyggt regnskydd som går att knäppa loss. Regnskyddet förvaras i ett eget fack i botten på ryggsäcken. Detta fack stängs med dragkedja. Regnskyddet är orange och har ett gummiband runt hela så att det hålls på plats bra runt ryggsäcken. Inga snören eller snörlås som riskerar att fastna någonstans eller gå sönder. Bra tycker vi!

Skulle regnskyddet ändå bli blött på insidan eller samla vatten finns ett avrinningshål längst ner. Även facket där regnskyddet förvaras har ett litet avrinningshål.

Mitt på i överdelen av regnskyddet finns en reflex. Lite märklig placering kan vi tycka då det sällan är så högt som ljuskällor når. Det hade varit bättre att ha reflexen lägre och gärna också på sidorna. Det går ju att göra riktigt snygga reflexdetaljer numera!

Vi har ännu inte haft ryggsäcken ute i regn men för att få en känsla av hur vattentåligt regnskyddet var duschade jag det i duschen hemma. Och jag måste säga at jag är imponerad av hur bra vattnet rann av! Jag fick nästan känslan av att vattnet studsade av från tyget innan det ens hann landa. Hoppas bara detta håller i sig efter några timmars regnande och år av användning av ryggsäcken!

Justering av rygglängd

Snabbjustering

Thule Capstone 40 har ett enkelt och snabbt sätt att justera ryggens längd. Den totala förändringen är så stor som 10cm. Det är Thules system Micro Adjust-bärsystem som gör att det går att göra justeringen också med ryggsäcken på ryggen!

Bärkomfort

Rygglängdsjustering

Vi är två personer som testat denna dammodell av Thule Capstone 40. Vi är olika långa och har framför allt olika lång överkropp. Jenny (176cm) som har lång överkropp får inte alls till inställningen på just denna modell av ryggsäck. Det går alltså inte att förlänga ryggen på ryggsäcken tillräckligt mycket för att höftbältet ska sitta just på höften. Det hamnar istället i midjan där det inte fyller sin funktion riktigt.

Emma (170cm) däremot som har kort överkropp får till en bra avlastande position då ryggen på ryggsäcken ställs i det yttersta (längsta) läget.

Vi lät också en annan tjej, ca 162cm lång, testa ryggsäcken för att se om placeringen av höftbältet och bärkomforten förändrades. Och på denna tjej sitter ryggsäcken riktigt (!!) bra! Så sammanfattningsvis är Thule Capstone ett bra val för tjejer som är ungefär 170cm eller kortare.

Axelremmar

Vi upplever att axelremmarna sitter bra över axlarna och följer fint längsbröstkorgen. Möjligen är de aningen korta när ryggjusteringen är i det längsta läget. Men å andra sidan är risken mindre för skav på insidan av armarna då.

Höftbälte

Höftbältet sitter bra och har en 2-vägsjustering framtill. Dock är knäppet och remmen smala, vilket jag (Emma) generellt inte riktigt gillar på ryggsäckar av de lite större modellerna. För när ryggsäckar av större volym packas fulla och tunga är det skönare mot magen när spännet är större och fördelar trycket mer. Men på denna Thule Capstone 40 tycker jag ändå att det fungerar väl då stora delar av höftbältet är rejält brett och fördelar totalvikten på packningen fint.

Smarta detaljer

Vätskesystem

Ryggsäcken har inget eget vätskesystem men är väl förberett för att du skall kunna sätta i ditt befintliga. Inuti det stora facket finns dels en ficka för att placera vätskepåsen i och dels en rem med spänne för att kunna knäppa fast påsen. Mitt bak på topplocket finns en öppning (som är större än på de flesta andra ryggsäckar!) där slangen kan träs ut. På både höger och vänster axelrem finns gummiband där slangen kan träs i.

Thule Capstone 40

Thule Capstone 40

VersaClick-systemet

Ett tillbehörssystem där du enkelt kan klicka fast olika tillbehör. Ett system som finns på flertalet av Thules ryggsäckar och tillbehören går därmed att flytta mellan olika ryggsäckar. Du kan också välja olika tillbehör utefter det aktuella syftet med användningen av ryggsäcken.

Thule Capstone 40

Tillbehör

Thule VersaClick Accessory Pouch – en packpåse som klickas fast och kan användas till både hållare för vattenflaska (ex. Nalgene 1L får plats) eller småsaker.

Thule VersaClick Rolltop Safezone Pocket – en vädertålig ficka som passar bra för elektronik. Vattentäta, svetsade sömmar.

Thule VersaClick DSLR Camera Holster – ett kamerafodral som gör att du har kameran lättillgänglig när du vill ta den där speciella bilden på vandringen. Passar SLR- och spegellösa kameror med objektiv (upp till 15,3 x 11,7 x 19 cm).

Sammanfattning av Thule Capstone 40

Generellt gillade vi Thule Capstone 40! Bra passform på axelremmar, skön och ventilerande i ryggen och rejält packutrymme!

Dock är denna ryggsäck något begränsad då rygglängden på denna dammodell inte går att anpassa tillräckligt. Vi upplever det som att ryggsäcken framför allt passar bärare som är under 170cm. Vi har dock inte gjort någon jämförelse med herrmodellen, möjligen är det så att den skulle passa oss bättre.

Sammanfattningsvis är Thule Capstone 40 en väl genomtänkt och riktigt bra ryggsäck. Det märks att Thule siktat på nytänk och förändring av tidigare ”vanliga” sätt att utforma ryggsäckar på. Detaljer på ryggsäcken gör att den står sig bättre än många konkurrenter på användarvänlighet. Som exempel kan nämnas att de två sidfickorna går att nå enkelt även när ryggsäcken sitter på ryggen. Något jag inte stött på i de ryggsäckar jag haft tidigare! Varför har ingen tänkt på en sån enkel sak tidigare?

Köp din Thule Capstone 40L-ryggsäck hos Outdoorexperten!

Se vad Outnorth har för ryggsäckar från Thule.