Packa rätt

Beroende på vilken typ av vandring man ska bege sig ut på behöver man så klart ha olika saker i packningen. En bra start om du är osäker på vad du behöver ha med dig på en vandring är vandringsguidens packningslista.

Det bästa tipset när man ska packa för vandringen är förstås att packa i en väska som är bekväm att bära för vandringen. Ta inte med mer grejer än vad som får plats i väskan. Du vill inte bära något i handen eller liknande en hel vandring.

Tänk på att packa tunga saker närmast ryggen och högt upp i ryggsäcken och lättare saker långt ner i väskan. Detta är för balansens och din egna stabilitets skull. Tänk på att packa saker som du vill ha tillgång till under dagen i fack som du lätt kommer åt. Detta kan vara ex vatten, snacks, förstahjälpen, solglasögon, regnkläder, kompass och karta.

Ett annat bra tips är att packa dina saker i packpåsar. Det är i princip mindre färgglada påsar så det är lätt att hålla reda på alla saker du har i din väska. Packpåsar går att köpa i de flesta friluftsbutiker men man kan även sy själv. Ett bra tips är att de antingen skall vara i olika färger så du lätt kan veta i vilken påse du har vad eller alternativt att påsarna är transparenta eller genomskinliga så du lätt kan se vad som finns i dem. Det finns även packpåsar som är vattentäta som kan vara ett väldigt bra alternativ när man vet att det är risk för att ens packning skall bli blöt. Dessa påsar är ofta dyrare men väl värt sina pengar när man verkligen behöver det. Ett exempel när det är nödvändigt att packa vattentät är om man ska paddla eller ge sig ut på vatten på något sätt. Här är exempel på packpåsar.