Vi på Vandringsguiden får ibland frågor skickade till oss och då vi tänker att det ju kan finnas fler som undrar samma sak brukar vi ofta publicera frågorna och svaren här så att andra kan ta del av informationen! Denna gång är det Marika som har lite funderingar kring stormkök när hon ska ta familjen på dagsturer i skogen.

Hjälp och råd.!!gaskök eller spritkök
En heldag ute i skogen med familjen. Gaskök eller spritkök?? För och nackdelar?

Och såhär svarade vi Marika:

Tack för din fråga! Gaskök eller spritkök? Gaskök säger jag! Går att reglera värmen på lågan mycket (!!) bättre, sotar inte som ett spritkök gör, bränsleeffektivare då en stänger av gasen så fort maten är färdig och du har inga rester kvar i brännaren som du ofta har med ett spritkök.
Fördelarna med spritkök är dock att bränslet är lite billigare än gastuberna. Och spritkök brinner i alla temperaturer, något som kan vara ett problem med gaskök då gasen är känsligare för kyla (de två gaserna i tuben skiktar sig i kylan). Numera finns dock gastuber med tre sorters gas i som är mycket mer optimerat för vinterbruk. Ska köket mest användas vår/sommar/höst är det oftast inga problem. Sammanfattningsvis, jag personligen föredrar gaskök! Har själv ett Trangia med gasbrännare jag använt i 19år! Lycka till med skogsturerna Marika!

Läs gärna vår sida om stormkök.

spritkök eller gaskök