Sidan innehåller annonslänkar

Kök

Det finns idag flera olika typer av stormkök eller kök som är anpassade för matlagning på vandring.

Spritbrännare var det som var vanligast bland stormkök förr men det har nu utvecklats mer och mer till gasol eller andra bränsle. Spritbrännare är fortfarande vanligt och fungerar bra för den inte likna kräsna vandraren.

Två stora leverantören som tillverkar kök för friluftsliv är Trangia och Primus.

 Här kan du köpa ett eget kök på outnorth

Spritbrännare

Spritkök är den lättaste och billigaste lösningen på stormkök. Dessa kök är mer standard och mer klassiska om man kan säga så. Köket är oftast billigare att köpa. Nackdelen är att energiinnehållet i bränslet dvs ex t-spriten är lägre vilket gör att man måste bära med sig mer vikt i bränsle för samma uppvärmningsförmåga. Detta kan vara en nackdel på en längre vandring. Oftast har man en brännare där man inte kan reglera värmen så lätt utan det görs manuellt genom att justera öppningen till brännaren med ett lock vilket inte är lika lätt som många av de andra brännarna. Dessa kök är klassiska och fungerar bra. De lite mer kräsna vandrarna och prylmänniskorna uppgraderar ofta till andra typer av bränslesystem.

Multibrännare

Det finns idag brännare där man kan bränna flera olika typer av flytande bränslen. Det finns många olika varianter och de ser ofta lita annorlunda ut jämfört med den klassiska trangiadesignen. Du har en flaska med flytande bränsle som du pumpar upp trycket i och med hjälp av en brännare som förgasar vätskan får du sedan en bra och väldigt effektiv låga. Dessa är byggda för ex bensin, diesel och fotogen som exemplevis är mer energitäta än t-röd som oftast används i spritbrännare.

Multibrännare har ofta smidiga reglage så det är lätt att justera värmen. Dock är de ofta dyrare än de traditionella spritbrännarna. Ett problem kan även vara att de är för effektiva och det är svårt att tillaga saker som behöver en låg värme.

gaskök

Gasbrännare

Gasbrännare har blivit allt mer populärt de senaste åren. Här har man med sig en liten gastub. Dessa brännare är absolut den brännare där man allra lättast kan reglera värmen. Nackdelen är att det är svårt att avgöra hur mycket man har kvar i sin tub. En annan nackdel är att de gastuber som vanligtvis köps i handeln har en gasolblandning som är svår att tända när det är kallt. Då måste man först värma upp tuben men detta är först när du närmar dig nollan.  Så detta ska man speciellt tänka på om man ska ge sig ut på vintern eller andra kalla förhållanden. De senaste åren har det dock kommit en ny typ av gasblandning som inte är lika känslig för kalla temperaturer. Så titta efter gastuber med tre olika gaser i sin blandning!

Tänk på att skaffa rätt brännare då det säljs brännare med två typer kopplingar till tuben och en av dem är det mycket svårare att hitta gastuber till.

Kommentera - Vad tycker du

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *