Sidan innehåller annonslänkar
Det finns flera olika typer av stormkök eller kök som är anpassade för matlagning på vandring. Spritbrännare var det som var vanligast bland stormkök förr men det har nu utvecklats mer och mer till gasol eller andra bränsle. Spritbrännare är fortfarande vanligt och fungerar bra för den inte likna kräsna vandraren.
Två stora leverantören som tillverkar kök för friluftsliv är Trangia och Primus.
Vilket kök som man tycker om bäst och som passar en hänger lite på hur man tänkt att använda det och vilka krav som finns. Här kommer våra tips på vad man kan tänka på när man ska välja. Läs mer om de olika typerna och fördel och nackdel med de olika längre ner i artikeln.
Hur många ska du laga mat till på stormköket?
Ska du laga mat till dig själv, två vuxna eller en större familj? Det finns olika storlekar på kök och grytor och om du skall lag till många ska du se till att du har någon stor gryta med i ditt kök. Är det endast till en person kankse titta p ett mindre kök för att slippea bära runt på ondöigt stora prylar. På många märken står det hur många personer stormköket är lagom till. Det kan vara en fingervisning men så klart inte en sanning som stämmer för alla.
Är vikten på stormköket viktig?
Är det viktigt eller mindre viktigt hur mycket köket eller bränslet väger? Kolla på hur mycket själva köket väger men också på hur mycket bränsle du behöver bära. Se mer om det under de olika typerna.
Finns det non-stickbeläggning på stekjärn?
Vi skulle varm rekommendera kök där det finns stekjärn med nonstick beläggning. Gör matlagningen och framförallt diskningen såå mycket lättare. Trangia har ex kök med både stekjärn och grytor med nonstick (det är de grytorna som har svart insida. Se Trangias varianter
Är det viktigt att det ska funka bra i kallt väder?
Är packvolymen viktig?
Gas eller sprit?
Vi har tiidgare fått frågan av en läsare ang just att välja mellan gas eller spitkök,
Läs Emmas svar på denna fråga
Här beskriver vi tre olika varinater av stormkök lite mer och hur vi resonerar runt de olika typerna.
Spritkök är den lättaste och billigaste lösningen på stormkök. Dessa kök är mer standard och mer klassiska om man kan säga så. Köket är oftast billigare att köpa. Nackdelen är att energiinnehållet i bränslet dvs ex t-spriten är lägre vilket gör att man måste bära med sig mer vikt i bränsle för samma uppvärmningsförmåga. Detta kan vara en nackdel på en längre vandring. Och! Den lilla men ack så förargliga detaljen – sprit i stormköket sotar grytornas utsida och riskerar att göra det mesta av din packning sotig om du inte är väldigt noggrann. Oftast har man en brännare där man inte kan reglera värmen så lätt utan det görs manuellt genom att justera öppningen till brännaren med ett lock vilket inte är lika lätt som många av de andra brännarna. Dessa kök är klassiska och fungerar bra. De lite mer kräsna vandrarna och prylmänniskorna uppgraderar ofta till andra typer av bränslesystem.
Det finns idag brännare där man kan bränna flera olika typer av flytande bränslen. Det finns många olika varianter och de ser ofta lita annorlunda ut jämfört med den klassiska trangiadesignen. Du har en flaska med flytande bränsle som du pumpar upp trycket i och med hjälp av en brännare som förgasar vätskan får du sedan en bra och väldigt effektiv låga. Dessa är byggda för ex bensin, diesel och fotogen som exemplevis är mer energitäta än t-röd som oftast används i spritbrännare.
Multibrännare har ofta smidiga reglage så det är lätt att justera värmen. Dock är de ofta dyrare än de traditionella spritbrännarna. Ett problem kan även vara att de är för effektiva och det är svårt att tillaga saker som behöver en låg värme.
Primus Omnifuel är populär multibrännar som finns hos Outnorth.se
Gasbrännare har blivit allt mer populärt de senaste åren. Här har man med sig en liten gastub. Dessa brännare är absolut den brännare där man allra lättast kan reglera värmen. Nackdelen är att det är svårt att avgöra hur mycket man har kvar i sin tub. En annan nackdel är att de gastuber som är bland de billigare har en gasolblandning som är svår att tända när det är kallt. Då måste man först värma upp tuben men detta är först när du närmar dig nollan. Så detta ska man speciellt tänka på om man ska ge sig ut på vintern eller andra kalla förhållanden. De senaste åren har det dock kommit en ny typ av gasblandning som inte är lika känslig för kalla temperaturer. Så titta efter gastuber med tre olika gaser i sin blandning! Min (Emmas) favorit bland stormkök är Trangias brännare – enkel, driftsäker och användarvänlig
Tänk på att skaffa rätt brännare då det säljs brännare med två typer kopplingar till tuben och en av dem är det mycket svårare att hitta gastuber till.
Kolla in Outnorths gasbrännare från Trangia