Vi på Vandringsguiden.se är just nu väldigt stolta över att få presentera en helt unik bloggserie! Vi ska live få följa Johan och Jonas på deras stora vandring! De ska vandra hela Kungsleden i ett sträck, på endast 14 dagar!! Vi önskar dem ett stort lycka till och ser fram emot att få följa med på deras stora äventyr!

Det är nära nu!

Det är nära nu, lördag den 26 augusti påbörjar vi vår första vandringsdag i projekt Kungsleden. Under 14 dagar ska vi vandra hela Kungsleden, 42 mil, från Abisko till Hemavan.

Vilka är då vi? Två kompisar som delar samma stora intresse för friluftsliv och i synnerhet vandring. Johan Lindblad och Jonas van Riemsdijk.

Redan på en ensamvandring mellan Abisko och Nikkaluokta 2012 kom första idén till att vandra hela Kungsleden i ett sträck, men vem skulle tycka att en sådan idé var bra? På den tiden kände vi varandra inte så bra utan umgicks mest i samma bekantskapskrets. Det som förde oss samman var Johans sambo som fick höra idén och trodde att detta vore en utmaning som kunde passa oss båda. Och vilken resa det har varit. Väldigt många härliga, och mindre härliga, vandringar har det blivit genom åren och en riktigt god vänskap som troligtvis kommer ta oss ut på fler vandringar efter detta.

Noggrann planering

Vi lät idén ligga och gro ett tag och bestämde oss först något år senare att göra slag i saken. Vi tog fram kartor, planerade vilka rutter vi skulle gå, var vi skulle tälta och hur vi skulle äta. Just maten blev speciell. Vi har båda alltid varit överens om att mat i fjällen torkar man själv och ser till att det är så gott som det bara går att göra. Men ska man vandra drygt 30 km om dagen i två veckor så får man ibland göra avkall på sina principer. Vi insåg att här gällde det att räkna kalorier och vara effektiv. Vi kontaktade leverantören av mat till svenska försvarsmakten och presenterade en A4-sida med uträkningar av energiåtgång för vårt projekt och frågade om de kunde hjälpa oss. De visade sig mycket hjälpvilliga och vi fick beställa vad vi ville ur deras sortiment. Det slutade med vars 14 dygnsransoner på vardera ca 3600 kcal som vi sedan dess spetsat till med lite extra godsaker för att öka på energiintaget.

Förberedelser

Att planera genomförandet är en sak, att förbereda sig en annan. Under lång tid bodde vi ganska långt ifrån varandra och en vandringshelg föranleddes av en hel del resande. För ett år sedan flyttade Jonas ner till Skåne och det har gjort att vi kunnat öka på våra övningstillfällen till 1ggr/månad. Vid varje vandring så går vi minst 3 mil per dag och testar under tiden vilket tempo som passar oss bäst, hur ofta vi behöver vila och hur fötterna reagerar i olika väderlekar. På hemmaplan har vi vägt precis allt vi ska ta med oss och har både klippt av toppen på plastpåsar och byggt egna vätskesystem, allt för att minska vikten och öka funktionen på det vi tar med oss.

Alla förberedelser börjar nu koka ner i ett överbelamrat vardagsrum. All packning ligger utspridd för att kontrolleras en sista gång. Skaljackan impregneras, tältet synas i sömmarna och på kartorna prickas planerade tältplatser ut. Allting för att inte få en tråkig överraskning på en vandring som vi båda ser fram emot så oerhört mycket.

Följ oss!

Om du är intresserad av hur det kommer gå för oss så kommer du kunna följa oss här på Vandringsguiden. Vi kommer blogga om vårt projekt under tiden och allt kommer dyka upp här! Du kommer också kunna följa oss på #projektkungsleden på både Instagram och Facebook!