Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi Emma Ising  som är en mycket erfaren vandrare och en känd profil inom Friluftsfrämjandet. 

Namn: Emma Ising

Utbildning inom friluftsliv: Ungdomsledarutbildning inom Friluftsfrämjandet, Barnskridskoledarutbildning inom Friluftsfrämjandet, Ledarskap och säkerhet inom friluftsliv, 30hp Linnéuniversitetet, Akut omhändertagande i skog- och fjällterräng, 15hp Östersunds Universitet.

Friluftsmeriter: Ledare och samordnare för Barn- och ungdomsverksamhet inom Friluftsfrämjandet, vandring, paddling, mountainbiking och klättring i flera år. Ett antal längre friluftsresor, bl.a. 1 veckas vandring i Anderna med toppbestigningsförsök på Ecuadors näst högsta berg Cotopaxi 5897möh och 6 dygns segling mellan Ecuador och Galapagos. Några 1-2veckorsvandringar i svenska fjällen. 3 resor till Arizona, USA med dagsvandringar och mountainbikecykling. Flera skidresor.

Senaste vandring/resa: En månad i Arizona, USA med dagsvandringar, mountainbiking och lite klättring.

Största vandringsminne: Toppbestigningen på Cotopaxi! En veckas acklimatisering till hög höjd där vi gjorde dagsvandringar för att vänja oss. Fantastiska vidder, vildhästar och det mäktiga berget Cotopaxi som stod där och väntade på oss. Att jag sen blev höjdsjuk på 4800 möh och fick åka med en av guiderna ner igen var såklart frustrerande men den totala upplevelsen var ändå fantastisk. Jag fick bl.a. se den vackraste solnedgång jag skådat!

cotopaxi

Varför vandrar du? För att uppleva naturen och dess krafter för egen maskin. Det finns en mäktig känsla i att själv ta sig till olika toppar och att få jobba för att komma dit! Att sedan få göra det i goda vänners lag och att få njuta av fantastiska utsikter och vackra vyer är en belönande bonus!

Vad har du i topplocket? Pannlampan, camelback vätskesystem och lite godis och energikakor. Och toapapper!

Vad brukar din packning väga? På en dagsvandring skulle jag gissa på ca 6-7kg (?) och på en dryg veckas fjällvandring brukar ryggsäcken väga ca 18-20kg. Men de flesta av mina vandringar numera innebär att jag också har med mig mina 3 barn i åldern 0-8år så då ökar ryggsäckens vikt betydligt… 🙂

Ditt bästa tips för packningen? Packa allting vattentätt (även om väderprognosen lovar sol)! Välj ryggsäcksstorlek efter turens längd, du fyller oftast den ryggsäck du väljer, oavsett om den är 25L eller 60L… Skalkläderna ska alltid med.

Några snabba:
Stormkök eller öppen eld? För matlagning – stormkök! Men för lägerplatsen känsla på kvällen – öppen eld!
Kängor eller stövlar? Kängor!
Fjäll eller skog? Fjäll, berg och toppar!
Tält eller vindskydd? Hmm. Svårt faktiskt. Båda, beroende på om fjäll eller skog…
Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dun! Så mycket lättare att bära på…