Vandringsprofilen: Louise Quistgaard

Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi Louise Quistgaard, tjejen som föredrar vinterturer före sommarfjäll för att slippa mygg och regn. Och för att det då går att åka skidor! Hon har tidigare varit aktuell här hos oss på Vandringsguiden.se med att skida hela Kungsleden i ett sträck, ett imponerande äventyr tycker vi! Därför är vi också väldigt stolta över att Louise kommer att vara en av guiderna i Vandringsguiden Academy! 

Namn: Louise Quistgaard

Utbildning inom friluftsliv: Nej, men är uppvuxen i Friluftsfrämjandet, och resten är väl “livets hårda skola”, som till exempel lärt mig vad som händer om man åker turskidor med för stora pjäxor (då får man så rejäla skavsår att det mesta av hälarna ramlar av).

Friluftsmeriter:  Jag skidade (nästan) hela Kungsleden 2018, har vandrat i svenska fjäll och indiska fjäll (Himalaya) och träffat björn i Yosemite National Park.

Senaste vandring/resa: På grund av pandemi och pandemibebis så minns jag knappt – men sista vandringen med övernattning var i Klåveröd i Skåne! Pandemin var ny och allt ställdes in, på tåget blev vi tillsagda att vi satt för nära varandra. Sen låg vi som små sillar bredvid varandra i ett vindskydd…

Största vandringsminne: Att vandra på gränsen Indien/Nepal i Himalaya och se Mt Everest sticka upp som en vit tand i den bruna bergskedjan. Upplevelsen förstärktes av att jag i princip levde på små tuggor av Rune-kakor pga indisk jellybelly och höjdillamående, samt att vår guide troligtvis var en avlägsen indisk släkting till Gunde Svan. Högt tempo, med andra ord!

Varför vandrar du? Jag föredrar turskidåkning på vintertältturer, och svaret på frågan  är väl en blandning av att jag älskar snö och avskyr regn och lera. Skidåkning fyller mig med en sjungande glädje! Det blir meditation där inga yttre faktorer som jobb, busstidtabeller eller nyhetsflöden tränger sig in. 

Vad har du i topplocket? Allt hamnar förr eller senare där, men karta, kompass, och snacks är nog basen. På slutet av turen ligger tandborsten inte sällan där och skvalpar!

Vad brukar din packning väga? Det varierar ju beroende på turens längd, men väger den över 20 kg så är det för tungt för att vara roligt.

Ditt bästa tips för packningen? Packa alltid kläder och sovsäck vattentätt; regnar det inte in så kan du ge dig tusan på att en vattenflaska läcker i din ryggsäck! Packa också något som kan förgylla turen – tårtljus, en extra god choklad, en liten flaska whiskey, en självlysande anka eller något annat som kan göra dig och ditt sällskap glada!

Några snabba:

Stormkök eller öppen eld? Stormkök. 

Kängor eller skor? Kängor! Jag älskar mina Lundhagskängor.

Fjäll eller skog? Fjäll på vintern, skogen på sommaren.

Tält eller vindskydd? Tält.

Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dun! (Förlåt alla fåglar)