Sidan innehåller annonslänkar

Tält

Man kan övernatta på väldigt många olika sätt när man vandrar. Tält är ett av sätten att
få ”tak” över huvudet på vandringen. Det finns många olika typer av tält med plats för olika många personer. Det går att köpa tält för allt från inte mycket pengar alls till större summor av pengar. Reglen är för det mesta att man får det man betalar för. Vanligast är nog att de billigare tälten är gjorda av sämre material och inte tåler lika mycket regn som bättre tält.

Att välja tält

Att välja rätt tält för syftet är av högsta vikt! Fundera på var du ska använda tältet, hur många ni kommer vara som sover i det och som bär det samt vilken årstid det framför allt kommer att användas. Läs inlägget Att välja tält – my story om Emmas funderingar vid val av tält. Eller inlägget om vårt test av tältet Bergans Wiglo LT4.

Hitta den perfekt tältplatsen

Hitta en plan plats att slå upp tältet på.  Tänk påsätta upp tält att där inte ska finnas några stenar eller rötter bland gräset för dessa kan bli väldigt obekväma under natten. Det är en fördel att marken är relativt mjuk så man kan få ner tältpinnarna i marken. Ett annat bra tips när man ska hitta den perfekt tältplatsen är även att tänka på var morgonsolen kommer upp samt att inte sätta upp tälten i en sänka för där samlas lätt vatten om det regnar.

Sätt upp tältet rätt

Till många tält finns det uppsättningsinstruktioner om man är osäker på hur det ska sättas upp. Konstruktionen av tält är lite olika. I de bättre tälten finns det både ett innnertält och ett yttertält. Viktigt att tänka på när man sätter upp tältet är att dessa spänns ordentligt så där är luft mellan dessa lager. Se till att spänna yttertältet ordentligt så det inte blir fickor där det kan stå vatten om det skulle regna.  Sätt i tältpinnar i marken så tältet inte flyttar på sig av vinden. Tänk dock på hur ni sätter upp vindlinorna då de lätt bli snubbeltrådar. Kan vara en fördel att hänga något på dessa så det är lättare att se dem och inte snubbla över dem när det blir mörkt.

Ta inte sönder tältpinnarna!

Många tält har en konstruktion med pinnar som går att vika ihop med ett gummiband i mitten. Tänk på att sätta ihop dessa pinnar och sen trycka genom pinnarna i tältduken utan att dra isär pinnarna från varandra och belasta gummibanden för det är lätt att de då går sönder. Lika så är det viktigt att även tryck ut pinnarna när tältet ska ner och inte dra ut dem för då särar de på sig och man drar i gummisnoddarna som lätt går sönder.

Förvara tältet rätt

Det är många som viker och rullar ihop tältet i tältpåsen och förvarar tältet så tills nästa gång. Detta är inte det bästa sättet att förvara ett tält på. Det är risk när man packar ihop tälten på samma sätt varje gång att det ligger vikt med veck som sliter på tältduken. Det är istället bättre att trycka ner duken i tältpåsen vilket dessutom är ibland är lättare. Det som är allra viktigast när det gäller förvaring av tält är att det inte förvaras blött eller fuktigt i påsen. Tälten kan vara fuktigt när man packar ihop det under vandringen vilket är ok men ska det förvaras länge är det jätte viktigt at man plockar ut tältet och låter det torka ordentligt innan det förvaras. Det går även väldigt bra att förvara tält hängande om man har utrymme för detta.

Tips på tälttillverkare

Här är några förslag på bra tälttillverkare. Det finns tält i alla priskategorier men en bra regel är nog att man får vad man betalar för. Frågan man skall ställa sig är vad man ska använda tältet till samt vilka krav man har. Själv (Jenny) har har jag ett McKinley som vi använder när vi paddlar kajak någon dag eller om vi campar på campingplats. Dock hade jag inte åkt upp på en veckas vandring i fjällen med detta tält då det är relativt tungt samt att det inte tål lika mycket regn som lite dyrare tält. Själv lånade vi ett Hillebergstält när vi var uppe i fjällen sist och det var vi mycket nöjda med. När du jämför tälten så titta på hur de är designade så man kan få plats med det man vill som att sova och kanske packning. Titta sen även på vattenavvisandeförmågan samt upp till vilken mängd vatten som det är vattentät. Detta mäts i mmVp (mm vattenpelare)

Fjällräven
Hilleberg
McKinley (Intersport)
Bergans
Everest (stadium)
Köp tält på Outnorth

sätta upp tält

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *