För många är kaffe på vandring ett absolut måste. Personligen tycker jag att kaffe smakar extra gott ute där jag ofta också har tiden och lugnet på ett annat sätt att njuta av mitt kaffe. Och på olika turer och olika typer av vandringar kokar jag kaffe på olika sätt. Här kommer min guide till att koka kaffe på vandringen.

Nedan kan du läsa om tre olika sätt att koka kaffe på vandringen.

  1. Bryggkaffe på tur – en riktig klassiker
  2. Pressokaffe – en lite lyxigare kaffevariant
  3. Pulverkaffe – den enkla, lätta och snabba lösningen!

Vilken är din favorit? Eller hur gör du för att koka kaffe på vandringen? Kommentera gärna!

1. Bryggkaffe på tur – en riktig klassiker

Allra allra bäst av kaffe på tur är riktigt klassiskt bryggkaffe. Åtminstone om du frågar mig! Och äntligen har jag hittat en smidig lösning för det! Sea to summit har en ihopfällbar melittatratt med inbyggt filter! Vi gjorde ett test av denna produkt i samarbete med Addnature och jag måste säga att jag själv blev såld på lösningen.

Tratten har ett inbyggt filter. För den som vill optimera disken så rekommenderas dock att använda filter (filter av den mindre sorten passar bäst!) i den. Kaffet har annars en tendens till att fastna lite i kanterna, vilket kan vara lite bökigt att få rent utan rinnande vatten i kranen hemma.

Principen för kaffebryggandet är precis som kokkaffe hemma. Kaffe i filtret och varmt vatten över. Låt vattnet sjunka genom kaffet och direkt ner i din frukostmugg. Eller så fyller du kaffetermosen och är redo för en heldag på vandring.

Läs mer om vårt test av Sea to Summit X-Brew Coffee Dripper här

koka kaffe på vandringen

koka kaffe på vandringen

Kaffefilter – engångs eller flergångs?

Oblekt kaffefilter av papper går att kompostera och borde (?) väl också då gå att gräva ner för den som inte vill bära med sig hem igen. Jag har också testat att brygga kaffe med återanvändningsbart kaffefilter i ekologisk bomull. Det är det vi kör på hemma i kaffekokaren, men i ärlighetens namn kanske jag skulle föredra kaffefilter i papper på tur. Enkelheten i att gräva ner filtret kontra osmidigheten att bära med mig ett blött och avsköljt kaffefilter i tyg…

koka kaffe på vandringen

Pressokaffe – en lite lyxigare kaffevariant

Sommaren 2018 var det som många säkerligen fortfarande har färskt i minnet eldningsförbud stora delar av sommaren. Många fick göra andra lösningar på att laga mat på tur och även när det kom till kaffekokandet fick fantasin sättas på prov. Själv körde jag på kallpressat kaffe i en pressokaffemugg från Bodum. Denna mugg heter Bodum Travel Presso Set. Den som tittar noga på den nedre bilden nedan kan också se muggen stå och kallbrygga kaffe över natten på en kajaktur förra sommaren. 🙂

Jag kör på Arvid Nordquist pressokaffe och sen tillsätter jag antingen kallt vatten och låter muggen stå orörd över natten innan jag på morgonen trycker ner ”knappen” och njuter mitt kaffe. Har jag möjlighet till varmt vatten häller jag istället på kokande vatten och låter kaffet dra en kort stund innan jag dricker det.

koka kaffe på vandringen
koka kaffe på vandringen

Pulverkaffe – den enkla, lätta och snabba lösningen!

Pulverkaffe är nog lika älskat som det är hatat… En smidig lösning för kaffe på tur men smaken bjuder sällan på några större kulinariska upplevelser. Det finns en sort som jag personligen tycker är godare än alla andra och som inte heller gör att min mage protesterar av garvsyran… Nescafé har väl de flesta hört talas om. Och nescafé har en form av pulverkaffe som heter Nescafé Espresso och den är faktiskt god! Det är det enda pulverkaffe jag själv använder.

För att göra pulverkaffe på tur behövs endast kaffepulver, en mugg och varmt vatten. Varmt vatten har jag ibland med mig i en termos färdigt hemifrån eller så kokar jag vatten på mitt stormkök. Och när vi ändå är inne på temat, så om du ska köpa dig en termos så köp en Thermos-termos. Den ÄR den bästa. Den håller värmen, den håller tätt och den håller i längden. Simle as that!

Köp en Termos hos Outnorth.se

kaffe på vandringen