Sidan innehåller annonslänkar

Nästan halva december har passerat. Kan knappt fatta att hösten gått så fort. Men jag njuter också av att nu få mysa i julstöket. Vi firade i helgen advent i goda vänners lag med utflykt till Cafe 7088 utanför Hörby och sedan adventsfika i Lund. Nu har veckan börjat igen och funderingarna går en del på julklappar och försöka hitta på riktigt bra och uppskattade julklappar till familjen.

Har du familj och vänner som har intresse att vara ute och vandra eller är friluftsmänniskor? Eller har du kanske familj som du tycker ska vara ute mer och som behöver lite mer inspiration för att komma ut. Här är julklappstips från oss. Vi har listat saker som vi själv hade varit glada för att få men också som vi tror kan passa en vandrare.

Julklappstips till vandraren

Böcker om vandringsleder

Har du någon i din närhet som kanske behöver lite inspiration för att ge sig ut på nya leder och vandringar? Varför inte köpa en guidebok om någon spännande vandringsled? Antingen i närheten av bostaden eller en mer utmanande och inspirerande om att ex vandra i utlandet. Du kan inspirera till både vandring nästa helg eller skapa nya mål och drömmar om längre vandringar.

Calazo är ett förlag som ger ut många lokala guideböcker om vandringsleder som ex Skåneleden, Upplandsleden, eller vandring kring Göteborg.

Bjud vännerna på mat med ett DiningKit

Ett DiningKit är ett supersmidigt sätt att få med tallrikar, bestick och muggar för hela sällskapet! I det här färdiga kitet finns 4 tallrikar, 4 sporkar och 4 muggar i fyra härliga färger. En stor fördel är också att tallrikarna och sporkarna går att packa ihop för att diska hemma. Muggarna går att fälla ihop så att de sista dropparna stannar kvar inuti den. De tar då också mycket mindre plats!

Just nu kan du som läsare på vandringsguiden köpa ett DiningKit till extra bra pris! 

Friluftsstol

En friluftsstol för att sitta bekvämt på pauserna på vandringen eller på picknicken är garanterat en uppskattad julklapp. Speciellt till den som kanske har svårt att hitta en bekväm sittställning när de är ute. Det finns ett antal modeller på marknaden. Då vi själv har jobbat med Crazy Creek friluftsstol i nu över 16 år så kan vi varmt rekommendera den. Den är anpassad för att användas ute och är av hög kvalité. Om stolen skall packas med rekommenderar vi den modell som heter Crazy Creek Hex 2.0 Original. Den kostar 650 kr. Stolen kan du köpa på Aktivus.se (som vi själv alltså driver)  Se och läs mer om Crazy Creek Hex 2.0.

Se en kort film av Niklas på Wi resor när är tipsar om stolen.

Julklappstips Vandraren - Crazy Creek friluftsstol

Termos

En termos är ofta mycket bra att ha för att kunna ta med sig varm blåbärssoppa eller kaffe ut på vandringen. Personligen fick jag nyligen en mindre Thermos Light and compact som rymmer 0,35 l vilket är perfekt om man skall ha dryck till sig själv.  Då slipper du släpa på en större tyngre thermos. Vi är personligen väldigt nöjda med märket Thermos som håller värmen på drycken väldigt bra. Just Thermos Light and Compact serien kan jag varmt rekommendera. De har vi nu i flera varianter varav vissa är över 10 år och funkar precis lika bra och håller värmen riktigt bra.

 

Julklappstips - Themos Light and compact

Nordic Pocket saw

För vandraren som är ute lite mer och som behöver ha med sig en smidig såg för att göra upp eld är Nordic Pocket saw en roligt julklapp. Vi har själv testat Nordic Pocket saw, vilket du kan läsa mer om i vårt test av sågen.  Sågen är liten, lätt och kompakt att ta med sig ut. En rolig pryl tyckte vi och som gjorde att vi slapp ha med vår stora traditonella såg. Dessutom en svensk uppfinning vilket är lite roligt.

Köp Nordic Pocket saw på Ounorth

Jullklappstips vandraren - Nordic Pocket saw

Multiverktyg – typ Leatherman, SOG

Ett multiverktyg är bra att ha med sig ut på turen. Med den har man med sig mycket man kan tänkas behövs så som kniv, tång, sax, konservöppnare, pincett m.m. En bra julklapp som kan få många användningsområden. Finns många olika märken av multiverktyg men Leatherman brukar vara av bra kvalité och finns att köpa både i friluftsbutiker men också ute i andra butiker. Vi har själv en SOG i vårt hushåll som vi också är väldigt nöjda med.

Ex på Leatherman Wingman som just nu säljs för 514 kr (normalt 765kr)

Clas Ohlsson säljer också Leatherman Wingman för bra pris (499kr)

julklappstips - Leatherman

Julklappstips för under 200 kr

Spork

Är du efter en liten och enkel julklapp? Som inte kostar så mycket. Som dessutom är lätt att skicka med posten kan en färgglad spork alltid vara uppskattad av en vandrare som äter ute. För den som redan har en spork eller flera innan kanske en uppgradering till en spork i titan är en rolig julklapp. Finns även ett set med fodral som jag själv köpt till mig själv. Fodralen finns i flera färgkombinationer. Att ha fodral till en Spork verkade först lite onödigt kanske. Men jag tycker faktiskt att det är smidigt att kunna packa ner flera 2-3 st i ett fodral så man har de samlade. En stor bonus är dessutom att du kan packa ner din använda smutsiga spork för att diska den hemma! Vi har ett set alltid liggande i handsfacket i bilen t.ex. En spork i titan kostar ca 179kr och ett Spork set med fodral och 2 sporkar kostar ca 55kr.

julklappstips vandrare - spork

Träkåsa

För den kanske lite mer traditionella vandraren som gillar det lite mer naturligt kanske en träkåsa kan vara en uppskattad julklapp. Många tycker det är en mysig julklapp med något i trä och lite mer rustikt och naturligt jämfört med ex en plastkåsa.  Personligen är jag lite mer praktisk lagd och uppskattar nog en enkel plastkåsa. De är ofta dessutom större i volym. Men jag kan förstå att många tycker det är tråkigt med plast. Det finns många fina träkåsor som är jätte fina. Ex Stabilotherm är en som säljs på många ställen. Den kostar ex 125 kr på Outdoorexperten.

Finns även träkåsor för snaps för den som tycker det är passande. Kan hängas runt halsen på bäraren.

Julklappstips vandraren - träkåsa

Matlagningsbestick

Ett roligt litet tips som vi tycker om att dela med oss om är att på IKEAs barnavdelning finns det ett litet fint matlagningskit, med visp, stekspade etc. som faktiskt är riktigt bra som friluftsutrustning. Inte något man tänker på direkt och därför kan det vara en rolig present till den som gillar laga mat ute i skogen eller på fjället. Setet innehåller visp, stekspade, tång, pastaslev och såsslev. Alla perfekt liten storlek att packa med sig i ryggsäcken och till friluftsköket. Det står på hemsidan att det inte skall användas till riktig matlagning men det funkar tycker vi som testat det många gånger. Setet kostar 39 kr.

Julklappstips - matlangningskit.

Handvärmare – värmedynor

Har du en vän som är extra frusen som behöver lite extra värme kan ju ett paket värmedynor vara en skön liten gåva. Kanske något att köpa till julklappsspelet. Finns ex engångsvarianter som man bryter och som håller värmen ex ca 6 h. Extra värme på den kalla vintervandringen eller skidresan.  Finns både engångs och sådana som man kan återanvända.

Ex Handwarmers för 9 kr/st

Cool Stuff och har flera varianter med bra tidslängd