En lägesrapport från södern: vandringssäsongen i full gång på Kreta! I år blev det tidig start på grund av att högsommarvärmen fick sig en rejäl smäll i början av september. Temperaturen sjönk, fuktigheten försvann så redan den 2 september var jag ute på säsongens första vandring. Och det var ingen mjukstart med kort tur för att komma igång. Så härligt! Det kändes gott i hela kroppen och knoppen tog in så mycket den orkade.

dsc02219

foto: Ia Lofquist

Jag har också haft en premiär i höst då jag för första gången hade ett barn som vandringskund. En 11-åring och hennes mamma köpte en endagsvandring och vi hade en fin dag. Roligt att se vandringen och naturen lite annorlunda genom hennes ögon, ett annat perspektiv. Mina sista vandrare förra säsongen var här i början av juni, jag gjorde några vandringar till i juni innan högsommarvärmen, som kom tidigt, blev för svår.

I år har det, tyvärr ”som vanligt”, varit en del incidenter med vandrare. Vanligaste orsakerna är värmeslag och uttorkning, det vill säga att de nonchalerat värmen och/eller inte har tillräckligt med vatten med sig. I några fall har vandrare gått vilse eller fallit. Många som vandrar på egen hand är lockade av raviner. Där är det ännu varmare och ingen vind. Man måste ofta gå samma väg fram och tillbaka. Raviner kan också ställa till det när man behöver hjälp eftersom där ofta saknas mobiltäckning.

Anpassa vandringen efter värmen

I juli fick jag frågor via e-post om vandringsvägar. Jag gav så mycket information jag kunde och påtalade värmen, att det inte var lämpligt att vandra ensam osv. Det svar jag fick var mycket märkligt: ”det kanske inte är så lämpligt att vandra nu, men det är nu jag är här”. Det bör väl vara så att det man vill göra får bestämma tidpunkt för resa. Kan man bara resa till varma länder mitt i deras högsommar får man välja aktiviteter därefter.

vandring Kreta

Foto: Ia Löfquist

Tankar om passande skor

Jag läste på en hemsida för en arrangör av vandringar att en ansvarsfull vandringsledare inte tar med sig vandrare som inte har vandringsskor eller vandringskängor. När någon kontaktar mig om vandringsvecka informerar jag om olika saker, bland annat lämpliga skor. Jag har haft kunder som gått och köpt rejäla vandringsskor och gått in dem innan de kommer ner hit!

Däremot är det lite svårare med de som på plats köper en eller två vandringsdagar. De hade kanske inte alls tänkt att vandra, men blev pigga på det och har bara gympaskor med sig. Här känner jag mig lite kluven eftersom jag själv började vandra i gympaskor på olika underlag och i varierat landskap. Vid den första kontakten frågar jag om skor, vandringserfarenhet, önskemål osv. Jag får helt enkelt föreslå vandring som kan fungera och påtalar vikten av att vara försiktig med t ex grusigt underlag. Halkrisken är den största skillnaden, tycker jag, med gympaskor är den större. Än så länge har det fungerat bra, de har varit medvetna om vad de har på fötterna och tagit det lugnt. Jag har kunnat visa på skillnaden mellan deras skor och mina och vi har pratat om för- och nackdelar. Det är ju också synd om någon avstår från att vandra på grund av att den tror att det måste skaffas en massa dyr specialutrustning.

Vandring som arbete

Hittills har jag haft en del ”arbetsvandringar” som jag kallar det. Det innebär att jag är ute och testar olika alternativ på befintliga vandringar och provar nya sträckor. Det är tidtagning, kolla bra platser för pauser, lutningar, underlag mm. Det blir inte mycket av den där sköna delen av vandring som är avkoppling och tankeflykt, men i förra veckan var jag ute i 6,5 timmar på en jättefin, varierad vandring i perfekt väder. Vi har ännu inte haft ordentligt med regn så de växter som ligger i sommarvila har ännu inte börjat grönska, men de kommer. Och då blir det fint med all grönska som här och där bryts av höstlöv på ett lövträd eller en buske. De förstärker och framhäver varandra!

Höstfärger på Kreta

Foto: Ia Löfquist

Nu kan vi här se fram emot en lång vandringssäsong, ända fram till mitten av juni nästa år. Jag hoppas på sällskap i vinter, förutom olivplockarna! Grekland förknippas inte direkt med vandring, men har massor av storslagen och vacker natur. Istället för vandringsuppehåll i kalla Norden när snön ligger djup: Ut och upptäck! Det finns många fina områden för vandring runt om i världen som kanske inte är välkända eller ”inne”. I Europa finns en hel del, man behöver inte alltid åka så långt. Välkommen till oss söderöver!

Fortsatt skön vandringssäsong!

Ia Löfquist

Läs mer om vandringar i min blogg iamittilivet
https://iamittilivet.wordpress.com/category/vandringar-kreta/

Vill du vandra på Kreta? Besök min hemsida http://inspirewiz.com/