Ia Löfquist är sedan 2015 gästbloggare på vandringsguiden.se. Vi bjuder in gästbloggare för att bredda bilden av vandring och vill presentera olika synvinklar på vandring.  Ia bor på Kreta och brinner för vandring och då specifikt att vandra dagsturer. I sina blogginlägg delar hon med sig om henne passion, hennes egna tankar om vandring generellt och på Kreta specifikt. 

Vandra kreta Ia Löfquist

Foto: Ia Löfquist

Jag har med mig från barnsben att vistas i naturen och det har följt mig genom livet även om aktiviteterna och intensiteten skiftat. För några år sedan började jag vandra på Kreta och fortsatte i Skåne. Våren 2014 flyttade jag till Ierapetra på Kreta där jag numera bor, jobbar och leder vandringar. I detta första blogginlägg tänkte jag berätta lite mer om hur jag ser på vandring. Jag hoppas få skriva fler inlägg, bl a om att vandra på Kreta.

Vad betyder ”vandra” för mig?
För mig är vandra att vistas i naturen genom att gå en längre sträcka till skillnad från att gå en promenad. Jag räknar sällan kilometer utan i stället tid. En vandring på cirka 4 tim kallar jag en kort vandring, men den kan ändå ha varit krävande. Det beror på landskapet, dagsformen, väder osv. Jag är en dagsvandrare och min packning är lätt och okomplicerad.

Jaha, men varför vandra?
Vandrare har olika motiv för att vandra. För min del handlar det om att få uppleva naturen, njuta av dess skiftningar, årstiderna. Genom att öppna upp för alla intryck i naturen och fokusera på här och nu får tankar fara runt fritt. Det ger en mental vila som kan vara väldigt kreativ. Många bra lösningar och beslut har ”kommit till mig” under vandringar. Hjärnan mår bra av att få vila och samtidigt kunna arbeta ostört i bakgrunden. Någon har kallat vandring ”en sorts meditation”.

Motion ser jag som en bonus, något som jag får på köpet. Ett av mina stora intressen är fotografering som är perfekt att kombinera med vandring. Kameralinsen ger ett tredje öga som ger andra dimensioner och upptäckter.

Jag tror att vi mår bra, både fysiskt och psykiskt, av att då och då ta ledigt från vardagen. Naturen är en bra miljö eftersom den är rik på saker att upptäcka och uppleva samtidigt som den ger lugn och ro. I anslutning till en vandring infinner sig en skön känsla av trötthet, sedan kommer energi och kraft rusande. Det känns verkligen som om man ”laddat batterierna”.

Icke oväsentlig vinst: flera timmar utomhus! Vi tillbringar mycket tid i olika inomhusmiljöer och inga ventilationssystem i världen kan ersätta frisk luft och naturligt ljus.

Vandra ensam eller tillsammans?
Vandra passar utmärkt att göra ensam, tillsammans med någon eller i grupp. Jag brukar säga att alla alternativ är lika bra men olika. Det kan vara lättare att koppla av i ensamhet och ge större utbyte att dela något vackert med någon. Det viktigaste när man vandrar ensam är att ha säkerhetshatten på och inte ta onödiga risker. Och det viktigaste när man vandrar tillsammans är att ge varandra utrymme.

Vandra utomlands
I våras hade vi ett par olyckor, några med dödlig utgång, i Grekland i samband med vandring och klättring. Myndigheterna skickade då ut information bl a till alla hotell. För många av oss är det som står där självklarheter, men så är det tyvärr inte för alla. Skaffa dig information om platsen där du ska vandra och lämna inte förnuftet hemma! Det enklaste och tryggaste sättet att vandra utomlands är med vandringsledare. Då får du trygghet, möjlighet att koppla av och, förhoppningsvis, information om trakten, kultur osv. Du får ut mer av vandringen, tror jag.

Vandra Kreta Ia Löfquist

Foto: Ia Löfquist

Om du ska vandra utan vandringsledare så finns några saker att tänka på och den första är kanske en av de viktigaste: allemansrätten upphör vid Sveriges gränser. När jag sneddar genom en olivlund här på Kreta är jag på någons mark och där har jag inte rätt att vara. Jag har aldrig blivit bortkörd, men det är viktigt att tänka på och respektera att mark är privat.

Andra viktiga saker är lokala bestämmelser (t ex eldningsförbud), väderinformation, topografi, nödnummer, bra kartor, djur- och växtliv (finns något giftigt som du ska undvika?).

Vandra på Kreta
Kreta är ingen ”känd” vandringsö och det är både synd och skönt. Ön har ett väldigt vackert och varierande landskap. Eftersom det inte är känt eller ”trendigt” upplever man fortfarande stillhet och tystnad. Klimatet gör att vandringssäsongen är behaglig och längre än i Sverige. I torsdags, den 5 november, vandrade jag uppe i bergen. På morgonen jacka och vandringsbyxor, lite senare på förmiddagen kortärmad t-shirt och shorts.

mvh
Ia Löfquist

I nästa blogginlägg tänkte jag berätta hur jag planerar och packar här på Kreta och vad som skiljer från att vandra i ex. Skåne.