Anton Johansson är sedan 2016 gästbloggare på vandringsguiden.se. Vi bjuder in gästbloggare för att bredda bilden av vandring och vill presentera olika synvinklar på vandring.  Anton bor på Malta och vill gärna dela med sig av sina tips om vandring just där men även om andra vandringsresor han gjort och om den kunskap han tillskansat sig genom friluftsaktiviteter och vandringar sedan barnsben. 

Varför vandra på Malta?

Vad är det som gör att Malta är ett bra ställe att åka till då, undrar ni kanske? Jo, jag ser många fördelar med landet. Ön har inte en speciellt enastående fauna, den består mestadels utav små ödlor och en och en annan hare. Floran där emot är väldigt rikt för ett land av den ringa storleken som Malta ändå har. Växtlivet på Malta erbjuder många vackra blommor och det blir därför en härlig känsla när man vandrar runt och ser dem, ännu bättre om man nu är intresserad av växter.

Att landet är litet ser kanske vissa som en nackdel, men jag väljer att inte göra det. Det tar ca 5 timmar att vandra runt Mellehia Bay och du är hela tiden omringad av medelhavet. Via färja går det snabbt att ta sig till de mindre öarna Gozo och Comino, som är ännu mer passande för vandring. Det bor mycket färre människor här, vilket gör att det blir mer fridfullt, samtidigt som du får uppleva ännu mer natur här. Vandringen här är inte speciellt tuff då höga berg inte existerar, därför väljer många äldre personer att bege sig hit för lite vandring. Det finns inte så många tydliga vandringsstigar men ett tips är att alltid gå längs kusten där det finns mycket klippor som ger lite mer utmaning.

Sedan finns det även andra faktorer som gör Malta är värt ett besök. Det är bra flygförbindelser hit från Sverige, priserna är relativt låga för ett varmt land vid medelhavet och dessutom så är engelskan ett officiellt språk som alla talar vilket gör det väldigt bekvämt.

Om packningen

Landet ser, precis som många andra sydeuropeiska länder, lite gammalt och slitet ut. Det finns en charm i det så klart, men jag packar alltid ned handsprit eftersom att du kan bli lite lortig på händerna speciellt. Mygg kan finnas och därför är det att föredra om man har möjlighet att ta med någon typ av medel. Om du är här under den långa och heta sommaren så se verkligen till att ha med en hel del vatten och gärna en hatt eller keps på huvudet. Ett annat tips är att ta med lite godis, gärna både sött och salt, som kan ge dig lite extra energi. Undvik choklad bara, det hade jag med mig en gång och av förklarliga skäl kunde jag inte äta den efter några timmar i solen…

Förhållanden

vandra på malta

På söndagar kan du påbörja din vandring med att strosa runt på den stora marknaden I sydkuststaden Marsaxlokk.

Malta har över 300 soldagar per år vilket inte många andra länder slår. Under sommarperioden från maj till september är det väldigt varmt och det är sällan under 30 grader. Det är mest optimalt att vandra efter sommaren, från oktober till december, då temperaturerna snittar runt 15 till 20 grader. Det finns bra hotell egentligen överallt på ön vilket gör att man inte behöver oroa sig för var man ska bo. Taxi är också billigt i landet om man vill ta sig från ena kusten till den andra – det tar max en timme oavsett vart på ön du befinner dig! Efter flera långa dagar under sommaren så fick jag hjälp av en svensk fitnessexpert som bor nere på Malta. Hon hjälpte mig att få en bättre hållning så jag orkar vandra längre, det uppskattade jag och kan verkligen rekommendera att man går och träffar henne.

Säkerhet

Anledningen till varför det finns många svenska pensionärer på ön är till stor del säkerheten. Inte bara när det kommer till vandring, hela landet är faktiskt ett av de absolut säkraste inom EU då kriminaliteten är rekordlåg. Att fastna i grottor eller liknande blir väldigt svårt, jag har hittills själv inte stött på några farligheter. Med det sagt så ska man ju självklart hålla ögonen öppna ändå. Giftiga djur existerar inte heller på ön, till min stora glädje. Nej, den enda boven på den här ön som kan få mig att känna mig osäker är alla turistfällor.

Kom ihåg att du har lov att gå runt överallt på ön, skräpa inte ned bara. Det finns många övervakningskameror på ön just för att detta sker så mycket. Eftersom att landet är litet så känns allting ganska så centralt, vilket gör att risken för att gå vilse är obefintlig.

Bästa vandringsplatserna på ön:

  • Runt Mellehia Bay
  • Vid Gordan Lighthouse på Gozo
  • Fawwara utanför Siggiewi

Vid övriga frågor får ni mer än gärna kontakta mig! (Skicka ett mail till info (at) vandringsguiden.se så vidarebefodrar vi kontakten)  

/ Anton Johansson