Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. Dagens vandringsprofil är Kenneth Joelsson som tillsammans med Caroline Alesmark gett ut boken Vandra Skåneleden. Kenneth är utbildad Naturvägledare och jobbar som fotograf. Kenneth drivs av att inspirera fler människor att bege sig ut i landskapet till fots.

kenneth

Namn: Kenneth Joelsson

Utbildning inom friluftsliv: Naturvägledare

Friluftsmeriter: Jobbat med friluftsliv, ledförvaltning/utveckling och utomhuspedagogik sedan 1999 i främst Skåne.

Senaste vandring/resa: Andalusien.

Största vandringsminne: nedstigningen från Piatra Craiului i Transsylvanien 2012. Brant, lösgrus och illasinnade herdehundar till trots en givande soloupplevelse.

Varför vandrar du? Kombinationen kontemplation och nomadliv mår jag bra av.

Vad har du i topplocket? Karta, pocketbok och numera även läsglasögon.

Vad brukar din packning väga? Ca 12 kg beroende på upplägg.

Ditt bästa tips för packningen? Förbättra valet av utrustning efterhand som du får mer erfarenhet och prioritera då att få ner i vikten.

Några snabba:

Stormkök eller öppen eld? Öppen eld.

Kängor eller stövlar? Kängor (egentligen trailskor)

Fjäll eller skog? Skog (egentligen berg)

Tält eller vindskydd? Tält (tarp i skogsmiljö om myggfritt)

Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dun.

Varför ville du göra boken Vandra Skåneleden? Drivs av att inspirera fler människor att bege sig ut i landskapet till fots. Framförallt för att få in den allt viktigare återhämtningen i livsstilen.

Vad är dina tre favoritsträckor på Skåneleden?
Östafors-Glimåkra
Arild-Mölle
Ekeröd-Brösarp

Vad är dina tre favoritplatser på Skåneleden? Dörröds fälad på Romeleåsen, Klöva ravinen på Söderåsen och Hallamölla utmed Verkaån.

Vilka är dina tre bästa vindsskydd längs skåneleden? Koarp på Hallandsåsen, Allmänningen i Häckeberga och Brotorpet vid Immeln.

Vilka är dina bästa tips till personer som vill ge sig ut och vandra för första gången? Välj en dagstur ur boken, kolla upp busstiderna på bägge hållen och se till att ha gott om tid. Var snäll mot dig själv: ta många vilopauser och håll packningen minimal.

Se Sydsvenskans och Kenneths tips om packning på vandringen. Filmen är gjord av Sydsvenskan.