Vi på vandringsguiden får ibland lite frågor av olika läsare och denna gång var det Markus som undrade lite om mat på vandring. Såhär lyder hans fråga:

– Jag tänkte fråga om det är mer energi o nyttigare att laga egen mat o torka än att köpa färdiga maträtter på pulver? När man väl vandrar så vill man ju ha det som är bäst energi! O jag tänkte att pulver kan väl inte va så bra?

Och såhär blev vårt svar till Markus:

– Hej Markus!

Tack för din fråga! 
Vad gäller energiinnehåll är det ganska enkelt svar. Gör en snabb sökning på energiinnehåll på exempelvis pasta carbonara och du får svaret 352kcal på en portion beräknad som 100g. Jämfört med Blå bands pasta carbonara som innehåller 450kcal per 100g så är det i detta faltorka matl den färdiga frystorkade rätten som innehåller mer energi. Men detta varierar ju såklart på vilka rätter du väljer att laga! De frystorkade färdigrätterna innehåller nog mer energi/vikt än vad den egentorkade maten gör skulle jag gissa på. Men om man vill kan man ju bära med sig ett par av go greens förpackningar med vegetabilisk matlagningsgrädde som förgyller den enklaste av maträtter på vandringen! För att öka energiinnehållet kan man ju dessutom se till att äta något gott till efterrätt!
Vad som är nyttigast är lite svårare att svara på. Jag brukar dock resonera som så att ju mer rena råvaror du lagar din mat på desto hälsosammare. Du slipper då extratillbehören som exempelvis förtjockningsmedel, konserveringsmedel mm. Oftast lättare att få tillräckligt med grönsaker i den egentorkade maten. Dessutom smakar det SÅ mycket bättre när du torkar egen mat! 
Lycka till på vandringen! 
/Emma