Har precis kommit hem från en resa till New York. NY är verkligen en storstad som kanske inte direkt kan kopplas till vandring och friluftsliv. Förutom då möjligen att vi gick väldigt mycket och besökte så klart äpplets ”vildmark” i Central park. Medan vi gick i den faktiskt ganska stora stadsparken tänkte jag mycket på hur tacksam jag är att jag bor med naturen relativt nära. Jag hade nog aldrig viljat bo i en storstad som NY där friluftslivet och naturen är lite för långt borta.

Men när vi ändå var i stan med en av världens bästa utbud på allt möjligt ville vi så klart också passa på att kolla utbudet av friluftsprylar. Kanske även passa på att införskaffa lite prylar till lägre pris. Generellt är nämligen många friluftsprylar billigare i USA. Även om vi hade en guidebok med mycket information om var hur man skulle hitta den bästa shoppingen i stan stod där inte ett enda ord om någon friluftsbutik. Jag förstår inte att det kan vara mer intressant att skriva massa sidor om accessoarer och väskor och inte ett enda ord om var man kan hitta de bästa friluftsbutikerna…. Men visst man är kanske lite insnöad… ;0)

Som tur är finns allt på nätet och efter lite googling hittade vi ett antal friluftsbutiker på Manhattan och sista dagen satte vi in siktet och kompassen på REI butiken i södra delen av Manhattan (i Soho) i Närheten av New York University. Vi hade några dagar innan varit ute på Outletten utanför stan men där var  inga friluftsbutiker.  Men de fanns som tur är på Manhattan. REI fanns i SoHo. Mer exakt i The Puch Building 3030 Lafayette Street.

För att komma till REI var det bara att ta tunnelbanan. Det var enkelt att ta tunnelbanan till södra delen av Manhattan och från tunnelbanestationen var det en kort promenad till butiken. Närmaste station är Broadway-Lafyette (Ditt går linje B,D,F,F)
Öppettiderna var Mån-Lör 10-21, Sön 11-20.

Ni hittar bra information om REIs hemsida

Vi var själva inne i butiken och gick runt länge. Vi tittade mest på alla prylar. Klädavdelningen var inte speciellt intressant då de i USA enligt min mening har lite annorlunda inställning till vad som är bra friluftskläder och där var inte mycket som passade mig. Jag hade gärna hittat ett par nya friluftsbyxor men man är själv ganska kräsen och har en bild på hur ett par byxor skall fungera och där fanns inget som liknande det jag letar efter. Ett av få klädmärken som är samma som hemma är The North Face. Men det fanns mycket roliga prylar och priserna var bra. Det man slås av är att de i USA är lite annorlunda syn på friluftsliv och mycket av butikens utbud vänder sig även till camping. Och det finns mycket prylar som allt från lättviktsflaskor för att lagra vin och tepåslösningar som i mina ögon kan verka väldigt onödiga. Men det är ändå lite galet och roligt.

Här är några prylar som jag tyckte var lite roligt:

uppbalsbarstolJag har själv under en längre tid använt mig av Crazy Creeks friluftsstol när jag är ute och vandrar men här i butiken hittade jag en monster variant av denna typ av stol som jag var tvungen att testa. Spontant såg den mjukare och bekvämare ut men aningen otymplig och stor att bära med sig. Men den var inte mycket bekvämare då den var väldigt instabil upplevde jag det som. Så jag tror fortfarande jag föredrar min Crazy Creek stol.

 

 

icecreamball  Denna pryl är kanske inget man ta med på vandirngen precis men jag tyckte det var en väldigt rolig idé. En boll och glasmaskin i ett…. Häll ner ingredienserna till glassen i bollen, låt barnen, eller vuxna för den delen, leka med bollen och whips har du howtodoiceballglass…. Det enda som gör att den inte funkar på vandirngen är att man måste ha is. OM man inte vintervandrar då men då kanske man inte är så sugen på glass. Hittade denna korta video som förklarar hur det fungerar

 

 

tea

Specialpåse för att göra tea. Detta var nog en av de mest onödiga prylarna jag hittade. Varför skulle man behöva specialtea på detta sättet. Jag nöjer mig nog allt med att hälla vatten i min kåsa och doppa en traditionell tepåse. Krångligare än så behöver man ju inte göra det på vandringen.

 

 

LifeStraw-2En av prylarna jag köpte och tog med mig hem var ett Life straw. Har läst och spanat på dessa tidigare men nu slog jag till. Life straw är ett filet för att rena vatten. Detta filet är som det låter i form av ett sugrör. Dricker du genom detta sugrör renas vattnet. Med Lifestraw kan jag nu dricka totalt 1000 liter orenat vatten som renas genom mitt ”staw”.  Jag har inte haft något vattenreningssystem tidigare då man ofta kan dricka vattnet när man vandrar. (Läs mer om vatten och vattenrening) men ju mer jag vandrar utomlands och desto mer jag tänker på säkerhet har jag funderat på att köpa ett. och då inte bara för att ha med mig när jag vandrar utan även för att ha hemma i fall av en krissituation. Den väger inte mycket och är lätt att ta med sig.