Denna sida innehåller sponsrade länkar

Dagstur

Planerar du en dagstur, dvs en vandring över en dag. Här har du bra tips och trix.

Vi vet att många funderar på vad som är bra att ha med när man ska ut och vandra över dagen. Hur mycket vatten behöver jag ha med mig? Hur långt orkar och hinner man gå på en dag? Ja, frågorna är många och förhoppningsvis hittar du alla svaren här. Har du andra funderingar eller kanske tips till oss får du gärna kontakta oss!

Planera turen

I genomsnitt kan man räkna med att man orkar gå ca 5km/h på en dagstursvandring. Går man med tyngre packning är 3-4km/h mer rimligt. Detta får givetvis anpassas efter vad för typ av terräng man ska gå och vem det är som ska ut och vandra. Hela gruppens kondition och vilja är viktig att ta hänsyn till.

Läs mer om att planera turen.

På fötterna

Du bör ha skor eller kängor som är vattentäta, även om det inte regnar den dagen. Många gånger kan det vara både blött och lerigt ute och det är få saker som är tråkigare än att gå runt med blöta fötter. Två 5-literspåsar och ett par torra strumpor kan hålla fötterna torra när skorna blivit våta.

Börja med det du har, du behöver inte köpa allt nytt från början utan köp efterhand det du märker att du behöver.

Skall du gå längre vandringar är en hård, ganska oböjbar sula att rekommendera då det inte blir lika jobbigt för foten. Låt kängorna gärna vara så höga att de går en bit över ankeln, de ger bättre stabilitet då.

Läs mer om kängor.

Packa rätt

Se till att packa alla saker du vill ha med dig i en ryggsäck. Du vill inte behöva bära det i händerna!

Om du ska gå lite längre är det skönt med en ryggsäck med midjebälte som avlastar tyngden över höfterna istället för på axlarna. Ett bra tips är att packa tunga saker högt upp i ryggsäcken för då blir det bättre att bära. Detaljer som är smarta på en ryggsäck kan vara att de är anpassade för vätskesystem, har regnskydd och att de har gummiband på utsidan för att kortvarigt fästa saker, ex tröjan du tar av dig för att du blir för varm.

Bra att alltid ha med dig:

 • skoskavsplåster
 • tillräckligt med vatten. För en dagstur kan 1-2 liter/person vara lagom, allt beroende på temperatur och ansträngningsnivå.
 • snacks, du gör ofta av med mer energi än vad du tror.
 • regnkläder! Håller dig torr om det regnar och varm om det blåser! Väder kan skifta fort…
 • Karta och kunskapen att läsa denna.

Läs mer om hur du packar inför turen. 

Utrustningslista.

Klä dig rätt

Du kan absolut ge dig ut i naturen även om du inte har specifika vandringskläder. Även om det är kul med nya och snygga friluftskläder ;0)

Några saker som är bra att tänka på när du klär dig är:

 • Klä dig enligt lager-på-lagerprincipen vilket innebär tunnt lager underst, ett tjockt värmande mellanlager samt ett skyddande vind- & vattentätt ytterlager.
 • Undvik bomull då detta kyler när det blir fuktigt. Syntet och ull är att föredra.
 • Klä dig efter väder – Kolla väderprognos.
 • En extra varm tröja i ryggsäcken
 • Ett regnställ håller dig torr om det regnar och varm om det blåser.

Matsäck

Man skall äta gott. Även i naturen! Glöm bullens pilsnerkorv och de frystorkade färdigrätterna! Packa lunchlådan med favoritsalladen eller tunnbrödsrullen. Maten blir så mycket godare ute i naturen! Laga gärna din mat på stormkök eller över öppen eld, inget slår värmen från en brasa. Är du inte så sugen på att laga mat kan du läsa våra tips på friluftsliv vid eldningsförbud som vi skrev 2018. Där finns tips på mat som inte behöver tillagas på vandringen.

Läs vårt inklägg om mat vid eldningsförbud

 

Tipsen som ger det lilla extra!

 • Köp dig en stol för att sitta bekvämt
 • Gott Kaffe kan förgylla dagen – Läs vårt inlägg om Kaffe på Vandringen
 • Laga pinnbröd över öppen eld
  Blanda 4dl vetemjöl, 1krm salt och 2krm bakpulver i en påse.
  I skogen tillsätter du sedan 1dl vatten och knådar genom att krama påsen.
  Rulla långa bitar av degen som du sedan rullar kring en pinne.
  Grädda över glöd tills brödet är klart.
 • Planera turen tillsammans med någon du tycker om! – Kamske dags att ringa någon du intre träffat på länge som du saknar.

Läs mer om att planera vandring

I vår utbildningsserie Säker vandring handlar första avsnittet om att planera en vandring. Kanske mer generellt en längre vandring men kolla in om du letar mer inspiration. 

Säker Vandring – Planera Vandring