Sidan innehåller annonslänkar

Kängor

Ska man gå långt är det väl värt att ha ordentliga skor eller kängor på fötterna.

Ska du endast ut på kortare dagsturen kan det fungera bra att gå i vanliga gympaskor eller ännu hellre lite grövre träningsskor. Men ska du ge dig ut på längre vandringar och då framförallt i lite mer terräng vill vi varmt rekommendera att köpa ett par ordentliga och vattentäta kängor. Jag (Jenny) har själv gått en vecka i svenska fjällen med ett par skor som var blöta konstant under hela veckan. Jag fick packa in fötterna i plastpåsar och det luktade inte gott! Efter det köpte jag ett par riktigt bra kängor. Det har jag aldrig ångrat!

Fundera över följande när du gör ditt val av kängor:

  • Vilken typ av vandring skall de användas till? På vandringsleder, i terräng eller endast längs promenadstigar?
  • Hur varma behöver de vara? Ska du gå hela året runt eller endast under vintern eller sommaren?
  • Hur vattentäta behöver de vara?
  • Hur vill du att de ska se ut?
  • Hur mycket får de kosta?
Kängor

Högt skaft

Personligen tycker jag det är viktigt att kängorna är lite högre och att de är vattentäta hela vägen upp. På detta sätt kan du lätt gå eller vada i mindre vattendrag utan att bli blöt om fötterna. Det är alltså viktigt att tungan på skon sitter fast i resten av kängan så det inte läcker in vatten mellan tungan och resten av skon. En lite högra känga ger dessutom lite mer stabilitet runt vristerna.

Personligt val

Annars är det väldigt personligt vilka kängor och vilka märken som passar olika personer. Våra fötter är alla olika och vad som passar perfekt till en person passar inte den andre. Det finns flera bra kängor ute i butikerna. Åk runt till ett par butiker och prova och känn efter vilket som passar dig. Viktigt är att du får ordentligt med plats i kängorna. Det är viktigt att tårna får plats utan att ta i längst fram samt att hälen sitter fast där bak när du snört skorna.

Gå in kängorna

Tänk på att gå in skorna innan du ger dig ut på en veckas vandring. Det är bra att gå in kängorna hemma ett tag innan du ger dig ut på en längre vandring för att man ska mjuka upp dem något samt känna så de verkligen passar och fungerar. Bra tips är att prova skorna någon dag hemma inomhus så man verkligen känner att man köpt rätt. Då har man chans att känna av och man kan byta om det inte känns rätt.

Dubbla strumpor

Tänk på att alltid ha dubbla strumpor i kängorna. Ett par tunna som sitter tajt runt foten som ej skall vara av bomull då bomull drar åt sig fukten. Utanpå de tunna strumporna tar du ett par lite tjockare sockar som ex ett par yllestrumpor. Genom att använda två par strumpor minskar du risken för att få skoskav pga friktion. Tänk även på att ta hand om dina fötter innan vandringen. Några tips för detta hittar du här. Exempel på bra tillverkare av kängor:  Lundhags    Haglöfs    Meindl

Köp kängor hos Outnorth

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *