Sidan innehåller annonslänkar
Har du sedan funderingar på hur du ska Packa din ryggsäck så har vi såklart mer information också på detta tema! 🙂
1. Rygglängden
Väldigt många ryggsäckar idag har en funktion där du kan ställa in längden på ryggen. Om detta inte finns så brukar det i regel säljas en ryggsäcksmodell i flera olika storlekar eller längder. Allt för att ryggsäcken ska passa så bra som möjligt för bäraren!
Här på denna ryggsäck sker justeringen genom att du lyfter på kardborrefästet och drar uppåt eller neråt för att öka eller minska rygglängden. Det du egentligen gör är att öka eller minska avståndet mellan axelremmarnas ovandel och midjebältet.
2. Avbärarbältet
Efter att du ställt in rygglängden på din ryggsäck är det dags att ta den på dig. Trä in armarna i axelremmarna men spänn dem inte ännu!
Först av allt ska du spänna åt avbärarbältet/midjebältet så att det sitter åt. Höftbältet ska sitta utanpå bäckenet, strax under eller strax över höftkammen. Det är lite av en smaksak, testa dig fram vad som funkar för dig.
Du ska sikta på att bära ungefär 70-80% av ryggsäckens vikt på dina höfter.
3. Axelremmarna
Spänn sedan åt axelremmarna så att de ligger an mot axlarna, men de ska ej sitta hårt!
Sikta på att bära ungefär 20-30% av ryggsäckens vikt på axlarna. Resten ska avlastas av avbärarbältet/midjebältet.
4. Bröstremmen
Nästa justering du gör är att sätta ihop bröstremmen. Den ska hindra axelremmarna från att glida isär. På detta sätt kan du slappna av mer i dina axlar och inte behöva gå och spänna dig för att axelremmarna ska sitta på plats.
Många bröstremmar går att justera i höjdled, placera den så att det känns bekvämt för just dig. Ibland kan detta också behöva ändras längs vandringen.
5. Spänn ryggsäcken närmare
Allra sist drar du åt de övre remmarna som går mellan axelremmarna och ryggsäckens ovandel/baksida.
Genom att dra åt dessa remmar får du ryggsäckens vikt närmare din kropp. På så sätt får du bättre balans och stabilitet eftersom ryggsäcken inte hänger och slänger utanpå utan känns som att den i möjligaste mån blir en del av din kropp.
En del ryggsäckar har också en justering mellan midjebälte och ryggsäckens nedre del. Denna rem (på både höger och vänster sida) kan med fördel varieras under vandringen (eller ex. skidåkning) för att antingen ha ryggsäcken nära kroppen eller låta höftpartiet få röra sig fritt utan belastningen från ryggsäcken.
Har du fler funderingar på rubriken Hur ställer man in en vandringsryggsäck? får du mer än gärna ställa dem i kommentarsfältet nedan, alternativt kontakta oss och fråga! Så ska vi försöka hjälpa dig så mycket vi kan!
Ryggsäcken som agerar modell här i inlägget är en Bergans Senja W 34L.
Trackbacks/Pingbacks