Ta för vana att följa några rutiner så snart du slår läger för kvällen. Det kommer öka dina möjligheter att kunna njuta maximalt av kvällen och att förbereda för en god natts sömn ute!
Börja gärna med att tvätta av dig och ta på dig torra och ”rena” kläder. Tvätta av dagens svett och smuts och njut av att sedan ha ett underställ som är torrt och som du sedan också kan sova i.
Slå upp tältet medan det är ljust. Det är verkligen en fördel slå upp tältet medans dagsljuset fortfarande är kvar. Oftast inte något större problem under sommarens fjällvandringar men även om ljuset är kvar blir du desto tröttare ju närmre sängdags det blir. Och det är otroligt skönt att ha sin sovplats redo.
Middagen lagas med fördel när tältet är på plats och du har bytt om till torra och varma kläder. Fyll dock gärna på med lite extra energi direkt efter dagens vandring innan du påbörjar kvällsrutinerna.
Det är i princip alltid en fördel att förlägga sin lägerplats i närheten av ett vattendrag om det är möjligt. Du har då tillgång till friskt vatten både för dricksvatten, matlagning, personlig hygien och inte minst disk. Var noga med att peka ut var någonstans gruppen ska hämta vatten för dryck och matlagning, var disk ske ske och var din personliga hygien ska skötas. Se till att alla i gruppen vet vilka platser det är som gäller. Ingen av oss vill riskera att få fel bakterier ner i dricksvattnet…
Så var är då bästa placeringen av dessa olika saker? Överst i vattendraget skall du ta ditt dricksvatten. Sedan plockar du vatten för matlagning. Nedströms om detta diskar du och allra nederst i vattendraget tvättar du dina kläder och sköter din personliga hygien. Vänder du på denna ordning ökar risken att du får fel bakterier ner i dricksvattnet och i matlagningen. Magsjuka är inte kul hemma och desto värre ute…
På kvällen kan det var skönt att både för sig själv och tillsammans i gruppen sammanfatta dagen. Vilken sträcka gick vi, hur kändes det, hur var vädret och vilka händelser kan vi skratta lite extra åt? Jag (Emma) skriver alltid en kort dagbok när jag är ute på tur och när jag sedan kommer hem är det kul att kunna gå tillbaka och minnas de där små grejerna. Checka av alla deltagare i gruppen! Hur mår ni och hur har ni upplevt dagens etapp?
Ta också för vana att på kvällen lägga upp en plan för kommande dag och stäm av med den totala sträckan hur ni ligger till. Har ni gått på bra och kan använda en extra dag för en spännande topptur? Eller har någon fått ont någonstans så att sträckan behöver revideras? Hur är dagsformen? Är det någon som behöver bli avlastad och bära lite mindre en dag eller två?
Hur ser den då ut, den perfekta tältplatsen?!
Först av allt vill jag att det ska vara en vacker plats! Sedan är det också viktigt att hitta en plan plats att slå upp tältet på. Tänk på att där inte ska finnas några stenar eller rötter bland gräset för dessa kan bli väldigt obekväma under natten. Det är en fördel att marken är relativt mjuk så att jag kan få ner tältpinnarna i marken, men också för att det helt enkelt blir skönare att sova när marken är mjuk.
En annat sak jag tittar efter när jag ska välja ut den perfekta tältplatsen är även att tänka på var morgonsolen kommer upp och värmer upp tältet till ohyggliga temperaturer! Samt att inte sätta upp tälten i en sänka för där samlas lätt vatten om det regnar. I fjällmiljö vill du förmodligen också ta hänsyn till vind på kalfjället, myggmängden i skogen och vilken som är den perfekta vyn att avnjuta morgonkaffet vid!
Sammanfattningsvis:
Det går att grovt indela tält i två kategorier, campingtält och friluftstält. Campingtält är ofta stora och tunga, jättebekväma att vistas i men ohyggligt osmidiga att bära med sig på vandring. Friluftstält i sin tur kan också delas in i två kategorier: tunneltält och självstagande kupoltält. Detta är givetvis en grov generalisering men tälttyperna fungerar olika bra i olika miljöer. Många väljer tunneltält i fjällmiljö (uppsatt i rätt vindriktning otroligt tåliga mot starka vindar) och självstagande vid klippiga miljöer där det finns en fördel med att tältet står av sig själv utan alltför många tältspik ner i marken.
Till många tält finns det uppsättningsinstruktioner om man är osäker på hur det ska sättas upp. Konstruktionen av tält är lite olika. I de bättre tälten finns det både ett innnertält och ett yttertält. Viktigt att tänka på när man sätter upp tältet är att dessa spänns ordentligt så det finns luft mellan dessa lager. Se till att spänna yttertältet ordentligt så det inte blir fickor där det kan stå vatten om det skulle regna. Sätt i tältpinnar (tältspik) i marken så tältet inte flyttar på sig av vinden. Tänk dock på hur ni sätter upp stormlinorna då de lätt bli snubbeltrådar. Kan vara en fördel att hänga något på dessa så det är lättare att se dem och inte snubbla över dem när det blir mörkt. Tältar du vintertid och i närheten av skoterleder kan det finnas en stor vinst med att reflexmärka både tält och linor.
Ett tunneltält packas med fördel så att ena kortsidan på tältet ligger packad överst i packpåsen. Förbered också gärna så att två av öglorna för tältspik ligger lätt åtkomliga. För när du sedan ska slå upp tältet i stark vind börjar du med att slå fast just de där två öglorna i marken. Du kan sedan efterhand dra ut resten av tältet och sätta i bågarna och slutligen slå i tältspiken i motsvarande kortsida. Var hela tiden försiktig och hjälps åt att slå upp tältet. En stark byvind kan faktiskt blåsa iväg både tältpåsar och hela tält! Och det är en ytterst otrevlig upplevelse…
Innan du ger dig ut ska du ha övat på att sätta upp ditt tält! Du ska veta vilka tältpinnar som ska träs i vilka kanaler och du ska ha koll på vart ingångarna är. Bland annat. Detta är både för att kunna det du gör men också för att veta att tältet är helt och att alla delar finns i tältpåsen! Om du har tränat i bra väder och med lätta förhållanden så har du väldigt mycket bättre förutsättningar att klara göra detsamma i stark vind och ösregn.
Fördelarna är många för att sova i sovsäck när du är ute på vandring. Det går givetvis också att endast använda en tjock yllefilt eller för den delen släpa med sig sitt täcke. Men jag skulle alla gånger välja sovsäck!
En sovsäck ska vara i rätt storlek för den person som ska sova i den. Alltså tillräckligt bred och lång eller tillräckligt smal och kort nog. Sovsäckens funktion är att hålla kvar den värme som din kropp alstrar. Och då är storleken avgörande för att det inte ska bli för mycket eller för lite luft kring dig. (Extra viktigt när det gäller barn!)
Eftersom sovsäcken ska isolera dig utifrån och hålla kvar din värme ska du därför inte heller ha för mycket kläder på dig i sovsäcken. Då får sovsäcken aldrig chansen att göra sitt jobb utan värmen du alstrar blir kvar i alla lager kläder. Ett underställ brukar vara alldeles lagom.
Är det kallare än du trodde kan du lägga en tunn dunjacka över dig antingen inuti eller ovanpå sovsäcken. Ett annat trick är att knäppa ihop sin skaljacka och stoppa in fötterna i den. Du skall alltså inte klä på dig mer kläder inuti sovsäcken utan försök att isolera ytterligare utifrån.
Välj en sovsäck som är anpassad efter säsongen du ska vara ute vid. Det finns säckar som klarar olika kalla temperaturer. Exempelvis sommarsäck, 3-säsongssäck, vintersäck. Du kan också komplettera med en tunnare säck utanpå din ordinarie för att isolera lite extra, istället för att ha två supertjocka i garderoben.
Informationen nedan är hämtad från sajten sovsäcksguiden.se och där kan du läsa mycket mer matnyttigt om sovsäckar!
För att kunna jämföra olika sovsäckar finns det idag en branschstandard med riktmärken på olika temperaturgränser för en sovsäck. Detta gör att det blir lättare att jämföra en sovsäck med en annan. Standarden heter EN13567 och är den europiska standarden som deklarerar sovsäckars temperaturgränser. Som standard anges alltid fyra temperaturgränser. Varav den sista och fjärde är valfri i standarden. De fyra temperaturerna är följande:
Lägstatemperaturen (Lower limit): Anger den temp när en ”standardman” anses kunna sova utan att frysa.
Komforttemperatur (Comfort limit): Anger den temperatur då en ”standardkvinna” anses kunna sova utan att frysa.
Extremtempertur (Extreme rating): Anger den temperatur som en kvinna anses kunna överleva i sovsäcken i 6 timmar. Alltså inget med att sova skönt eller liknande.
Övre temperaturgräns (Maximum limit): Anger den temperatur där en man anses kunna sova med öppen säck och med armarna utanför utan att det anses vara för varmt.
De viktigaste temperaturerna att titta på när du jämför sovsäckarna är alltså komforttemperaturen och lägstatemperaturen.
Ett liggunderlag ska skydda mot markkyla samt vara mjukt och skönt att ligga på. Det finns otroligt många varianter att välja mellan. Men sikta på en som är lagom för just dig. Titta på längd, vikt, bredd, tjocklek. Kanske är värstingmodellen bättre än du faktiskt behöver? Kanske räcker ett tunnare och därmed besparar dig lite vikt i ryggsäcken?
Ett uppblåsbart liggunderlag som det här är det många som väljer idag. Risken med ett sådant är dock att du får punktering och därmed inte har något fungerande liggunderlag på turen. Ha silvertejp eller lagningslappar med dig så att du kan fixa en ev punktering. Om jag sover på bar mark har jag alltid en tunt vanligt liggunderlag under för att skydda.
Läs mer om liggunderlag på liggunderlagsguiden.se !
Sovsäcksguiden.se – läs mer om sovsäckar och ta del av guiden för att välja rätt sovsäck för dig!
Liggunderlagsguiden.se – läs mer om bl.a. olika sorters liggunderlag
Bygga vindskydd – läs mer och se exempel på olika sorters vindskydd, både fasta och egenbyggda av presenning
Tält – läs mer om tält och hur du förvarar ditt tält bäst
Att välja tält – my story . Emma från vandringsguiden.se berättar om hur jag resonerade vi ett tältköp för 1-2 personer
Bergans Wiglo LT4 – Vårt produkttest av Bergans tält Wiglo LT4
Bergans Wiglo LT4 – ett tält som påminner om formen av en kåta/tippi
Bergans Rondande 3-seasons 195 – en sovsäck för vår/vinter/höst
Bergans folding mat ultra light – ett uppblåsbart liggunderlag
Crazy Creek Hex Original 2.0 – en friluftsstol som endast väger 595g
Denna sida är en del av vår serie om säker vandring. Det är en grundläggande utbildning om vandring och vad man skall tänka på när man skall ge sig ut och vandra. Om att hitta turglädje men ändå vandra på ett säkert sätt.
Denna utbildningsserie görs i samarbete med Bergans och Friluftsfrämjandet.