Packa ner ett vått och fuktig tält?
Är det alltid sol, varmt och torrt när du vandrar med tält? Eller har du kanske också behov av lite tips hur du ska göra med tältet som är antingen fuktigt av kondens eller vått av regn eller dimma? Vi ger dig här råden hur du bäst gör när du ska packa ner ett vått och fuktigt tält.
Yttertältet vått av regn eller dimma
Om yttertältet är vått av regn eller dimma, hur gör du då när du ska packa ihop och fortsätta vandringen? Vi förutsätter här att ditt tält är tillräckligt bra impregnerat och har en tillräckligt bra grundkonstruktion för att vattnet inte tränger igenom och vidare in i tältet.
Avstånd mellan yttertält och innertält
Medan vi ändå är inne och nosar på det så kan vi här slå ett slag för att se till att du sätter upp ditt tält ordentligt när du slår läger! Se till att yttertältet inte ligger emot innertältet någonstans. För i så fall kan vattnet mycket lätt tränga igenom de två tältdukarna och du får därmed fukt eller till och med vattendroppar in i ditt tält.
Skaka av vattendropparna
Om du har tur (eller har ett väldigt välimpregnerat tält) kan du kanske skaka av det mesta av vattnet. Börja först med att skaka lite lätt i tältet när det står på sin plats. Du kan också skaka tältduken när du tagit ur alla tältspik och tältpinnar. Det mesta av vattnet bör då ha försvunnit.
Packa ner tältet blött!
Den enklaste lösningen på ett blött tält är att packa ihop det som det är. Skaka först av det värsta av regnet och kondensen. Låt sedan innertältet sitta kvar tillsammans med yttertältet och packa ner båda dukarna i sin påse. Fördelarna med att lätt och snabbt kunna packa upp tältet på kvällen överväger! Du kan helt enkelt om du vill packa ner ett vått och fuktigt tält.
Under exempelvis en längre fjällvandring, då det ofta är regn till och från under flera dagar, är det ofta inte så lönt att kämpa med att torka sitt tält varje morgon. Se istället till att skapa strategier för hur du hanterar fukten. Packa exempelvis ett fuktigt tält utanpå ryggsäcken istället för inuti.
Moderna tält är konstruerade så att tältväven inte suger åt sig vatten utan de vattendroppar som finns lägger sig utanpå. Detta gör att när du packar upp ditt tält på kvällen kommer det till en början att upplevas fuktigt men om det inte regnar kommer det snabbt att torka upp. Om det regnar då du slår läger är det skönt att inner- och yttertält sitter ihop så att tältresningen går snabbt. Innertältet kommer ändå att upplevas torrt och så länge du inte har yttertält och innertält mot varandra under natten kommer insidan av tältet att vara torrt.
Vill du inte packa ner ett vått och fuktigt tält? Då kan du givetvis också välja strategin att koppla loss innertältet på morgonen och packa ner det inuti din ryggsäck. Yttertältet kan du packa ner separat för att det blöta yttertältet och det torra innertältet inte ska ligga och gosa tillsammans hela dagen. Personligen har jag inte valt denna variant då jag upplever att innertältets botten ändå är blött från marken. Men fördelen är att du kan använda yttertältet som skydd under dagens pauser om du behöver skydd för väder och vind. Förslagsvis använder du i så fall två separata drygbags för att hålla innertältet torrt och skydda allt annat från att bli blött från yttertältets väta.
Kondens på insidan av yttertältet
Om ditt tält är fuktig av kondens på insidan av yttertältets tältduk bör du i möjligaste mån försöka lufta bort så mycket av kondensen som möjligt.
Säkerställ god ventilation
Se till att tältet får bästa möjliga ventilation redan när du slår läger så minskar du risken för kondens. Helt och hållet brukar det inte gå att undvika men om du ger tältet bra förutsättningar så blir det åtminstone mindre fukt att hantera i efterhand.
God ventilation i ett tält brukar innebära att låta ventilationsluckorna i taket vara öppna, mer eller mindre beroende på årstid och yttertemperatur. Men också beroende på hur många som sover i tältet. Se till att yttertält och innertält inte ligger emot varandra, ofta är tältet konstruerat med en luftspalt på ca 10-15 cm. Många tält har en flik runt om i nederkant som kan fällas upp och ner eller in och ut beroende på hur isolerat en vill ha tältet och hur mycket ventilation en vill ha.
Ventilera ut kondensen på morgonen
Släpp gärna loss pinnarna i absiderna och höj upp tältduken där för att få rejäl genomströmning av luft på morgonen innan du ska ge dig av. Exempelvis medan du äter frukost och packar ihop. Tältet brukar kunna torka rätt bra under den stunden.
Vid fint väder kan du ta bort yttertältet, lägga ut det på tork, äta frukost och vända tältet när det är torrt. Passa samtidigt på att vädra sovsäcken. Under tiden torkar innertältet, vänd sedan detta upp och ner för att torka undersidan.
Torka av med en wettextrasa
Den kondens som kvarstår kan ofta lätt torkas bort med en wettextrasa. En sådan trasa väger väldigt lite och torkar snabbt igen utanpå ryggsäcken under dagen.
Packa upp och torka på lunchen
Om du vill, och har tid för det, kan du packa upp ditt tält på lunchen för att låta det torka. Går ofta relativt snabbt för tältet att torka om det är upphåll och särskilt om det blåser lite.
Fler tälttips
Vill du läsa mer om tält kan vi tipsa om inlägget ”Att välja tält – my story” när jag (Emma) skulle köpa mitt första tält eller läsa vårt test av Bergans Wiglo LT4.