4 smultronställen för vandring i Skåne

4 smultronställen för vandring i Skåne föddes ur en liten facebooktråd. I en av alla inspirerande grupper om vandring ställde någon en fråga om tips på fina ställen att vandra på i Skåne. Jag sparade den där tråden för att själv få inspiration till nya ställen att vandra på. Och från den där listan med tips kommer nu här 4 smultronställen för vandring i Skåne. Och vem vet, kanske kommer det fler inlägg på samma tema framöver. Vilka är dina bästa tips? Dela gärna med dig genom att kommentera inlägget. Eller så kan du skicka ett mail till oss på info (@) vandringsguiden.se! Du kanske har tips på smultronställen för vandring i andra delar av Sverige? Tipsa oss gärna!

Missa inte våra samlade tips om vandringsleder i Skåne

Körsbärsdalen

Körsbärsdalen är en liten dal strax utanför Veberöd. Och det ligger väldigt nära till hands att fundera över om Astrid Lindgren varit här innan hon skrev Bröderna Lejonhjärta och döpte Nangijalas ena dal till just Körsbärsdalen. För Körsbärsdalen känns verkligen som en plats direkt hämtad ur Astrid Lindgrens berättelser. Allra vackrast är platsen när körsbärsträden står i full blom. En liten porlande bäck rinner genom dalen och gröna sluttningar med knotiga träd omgiver en totalt.

Läs gärna mer hos Lunds Kommun

Skåneleden SL1 Kust till Kus: etapp 16-17 Båstad – Torekov

En lika klassisk som vacker vandring är vårt andra tips bland 4 smultronställen för vandring i Skåne. Börja gärna i pittoreska Båstad och njut en kaffe innan du ger dig av. Tälta kan du exempelvis göra på platån ovanför Hovs Hallar. Du är inte riktigt ensam där men utsikten är magnifik! Ett plus för att det där också finns både toalett och kran för att hämta vatten. Spendera gärna en extra dag vid Hovs Hallar innan du vandrar vidare mot Torekov och därmed har prickat av Skåneleden SL1 Båstad-Torekovsträckan.

Med Skånetrafiken tar du enkelt tåget till Båstad där du kan välja att börja din vandring. Väl framme i Torekov tar du bussen till Förslövs station och sedan tåg vidare hem.

Läs mer om sträckningen hos Skåneleden.se

4 smultronställen för vandring i Skåne

Skåneleden SL1 Kust till Kust: etapp 7-10 Glimåkra – Hårsjö

I norra Skåne går vårt tredje tips bland 4 smultronställen för vandring i Skåne. Vill du hellre njuta ängar, sjöar skog och gamla torp ska du sikta på Skåneleden SL1: Kust till kust, etapp 7-10. Vår och sommartid är denna del av Skåneleden som vackrast. Etapp 7 börjar i Glimåkra, ansluter till etapp 8 i Osby, etapp 9 tar dig mellan Verum och Vittsjö och etapp 10 tar dig slutligen till Hårsjö. Väljer du att vandra etapp 7-10 i en följd är sträckan 62km, mestadels i lätt terräng men etappen 9 Verum-Vittsjö räknas som medelsvår.

Läs mer hos Skåneleden.se

Skåneleden SL5 Öresund: Glumslöv – Landskrona, via Ålabodarna

Vårt sista tips bland 4 smultronställen för vandring i Skåne går längs kusten. En vandring från Glumslöv via Ålabodarna till Landskrona en vindstilla dag är något utöver det vanliga!

Ta tåget till Glumslöv och vandra med solen i ansiktet hela vägen ner till Ålabodarna. Njut av ett dopp i det blå och en glass i hamnen innan du går söderöver mot Landskrona. På vägen passerar du Sandbergen som är den kustliga delen av naturreservatet Hilleshögs dalar. Uppe på platån kan du välja att följa stigen söderut till Borstahusen och Landskrona, eller så går du över vidderna genom Glumslövsbackarna och tillbaka till tågstationen i Glumslöv. Men innan du vandrar vidare får du inte glömma att vända dig om och njuta av vyn över havet och Skånes pärla Hven!

Läs mer om vandringen hos Skåneleden.se

4 smultronställen för vandring i Skåne 4 smultronställen för vandring i Skåne 4 smultronställen för vandring i Skåne