Idag har vi varit på plats på Vildmarksmässan 2015 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Detta är en mässa som passar bra för vandringsintresserade men vänder sig även mycket till folk som paddlar kajak och andra friluftsaktiviteter. Detta året har de även försökt ha lite extra fokus på trail running.

Jag har inga siffror men i år kändes mässan lite mindre än året innan då det var lite färre utställare. Och ex Outnorth var inte på plats vilket de har varit tidigare år vad jag minns. Så det var lite färre montrar som säljer prylar att köpa med sig hem. Men det var fortfarande flera intressanta montrar med spännande prylar och framförallt många montrar som inspirerar till nya resemål för att vandra. Upplev Lappland hade ex en stor och fin monter med flera aktörer från regionen och även regionen för Gotland fanns på plats. Under dagen hölls också flera föredrag på flera ställen på mässområdet. Vi lyssnade på ett inspirerande föredrag av Lena från Nols som håller utbildningar inom akutsjukvård i friluftslivet. Bra saker att kunna om olyckan skulle vara framme.  Passade även på att provsmaka nya produkter inom frystorkad mat och fick smakat en del av rätterna från Blå Band som säljs och marknadsförs av 24 Hour meal.

Jag tycker det är mycket inspirerande att gå runt på mässan och få lite nya ideér och också härligt att få mingla bland andra vandrare. Under mässan utses årets äventyrare. En kvinnlig och manlig. Årets manliga vinnare hade ex klättrar upp för en 1100 meter hög brant vägg på 3 dagar i Pakistan. Tydligen tog det normalt ca 12 dagar att göra denna klättring. Men denna grupp gjorde en extremklättring och klarade det på ca 3 dagar. Han uttryckte det dock själv som att ”han inte hade haft roligt en enda minut under klättringen men att han var sjukt nöjd efteråt. Vilket jag tror en del extremäventyrare kan skriva under på. Då det vid extrema etapper inte handlar om att ha en mysig vandring utan göra något som få andra i världen har gjort. Själv gillar jag nog mer den trevligare vandringsvarianten där njutningen står i fokus.

Jag lämnade mässan med många nya intryck och blev extra laddad inför säsongen 2015!
Mässan har öppet även imorgon söndag för de som hinner med det. Det kostar på plats 160 kr att gå in men om man köper biljetten på nätet innan kostar det 130 kr.