Vår, kartor och Stockholmsbesök!

Äntligen vår, det har varit en låång vinter…

Jag tränar på, ibland mer o ibland mindre. Beror på dagsformen, som går lite upp och ner. För några veckor sen utökade jag vikten i ryggan till ca 13 kilo, slängde i en påse kattsand överst. :)) Gick ca 5 km längs havet, dit jag har ca 10 min. :)) Det var en underbar solig dag.

Går med stavarna igen o det behövdes, det var tungt. Hälen har börjat bråka lite så måste skaffa en hälkopp eller liknande. Har begärt en remiss till ortopedteknik så jag kan få bra stöd utprovat. Behöver till knä, fot och ev. till ryggen. Måste även ställa in ryggan så den är anpassad efter min rygg, där får Karin hjälpa mig. Tur jag har henne <3.

Jag har börjat plugga kartor med alla teckenförklaringar, måste även ha en kurs i att använda kompass. Har inte använt kompass sen högstadiet när man orienterade, och det var lääänge sen. :))

Kartor och smarta appar

Jag har laddat ner lite olika appar för att hitta kartor. Jag skriver ut kartor från lantmäteriet och tejpar ihop (A4). Drar ut både i skala 1:50 000 och 1:10 000 så jag kan studera vägen ordentligt, hoppas kunna vandra ensam så småningom. Ska dock köpa en vattentålig karta också, i så kallat tyveksmaterial. Men de jag skriver ut kan jag kludda på om jag vill. Sen har jag laddat ner appar som man kan använda sig av när man går, så man ser var man är (kan nog behövas, hehe:)) ). De apparna jag testar nu är ”Lokalsinne”, ”Sveriges fjäll” och ”Fjällsäkerhetsappen”. Får se vilken det blir sen. Älskar att titta på kartor (papperskartor!) och planera, har nog det från min pappa som tog fram kartorna i mars varje år och började planera sommarsemestern.

Min son förhörde mig på teckenförklaringar, blandade ihop  riks- o  längräns med renstängsel. :)) Hihi! 🙂 Kan ju bli lite pinsamt om man jublar och tror man är i Norge, så får man ett koppel renar efter sig… :))

Tittar på kartor även från andra ställen i Sverige, bla Idrefjäll, Kungsleden och Sarek. Att vandra i Sarek krävs nog betydligt mer fjällvana och erfarenhet.

Filminspiration

Tittar på ”Inivildmarken”s videor av Peter Persson (Sveriges svar på Lars Monsen?). Senaste videon jag såg var den sista i de sk ”Stora skogsäventyren” där han vandrade o paddlade (med packraft) i Pärlälvens fjällurskog som är några av landets sista stora gammelskogar som skyddas från avverkning. Underbar film där det även blev ett möte med en björn.

Att prova ryggsäck

Nyligen var jag i Stockholm för att besöka min ena son och passade på att besöka några butiker för att bla prova ryggsäckar. Jag besökte Alewalds, Naturkompaniet och XXL.

PÅ Alewalds var det rea, men redan väldigt utplockat, enda inköp denna dag blev boken ”Fjällvandra i Jämtland”. På Naturkompaniet fick jag hjälp av en duktig kille som satte på mig en av Fjällrävens ryggsäckar, en 55 l som vägde ca 3 kilo. Han övertalade mig om vikten(;)) att ha en ryggsäck som sitter perfekt och är anpassningsbar. Viktigare än vikten sa han. Ville prova Osprey Kyte 66, men det fanns endast mycket mindre. XXL hade ingen Osprey och inga lättviktsryggsäckar. Blev endast denna Fjällräven som jag provade och dessutom gillade. När man är nybörjare så tror man på alla som förklarar så bra, blir alldeles snurrig i huvudet, haha! :))

Köpt liggunderlag

Jag har också köpt ett liggunderlag efter att ha ändrat mig ca 10- 15 gånger beroende på vad andra säger. 🙂 Bestämde mig till slut att googla på det bekvämaste (viktigt för min rygg), kompromissande lite och det blev till slut Sea to Summit Comfort Light insulated mat Small. Bra R-värde, låg vikt(550g) och bekvämt. Klart på 15 inblåsningar men ska köpa en sk. Air Stream säck som man använder istället för att blåsa då det kan bildas kondens.

Hade rabatt på Outnorth så det blev nästan 1000 kr rabatt, totalt 1245 kr. Nöjd med det, betyg kommer när jag använt det.

Besök på Naturkompaniet

På Naturkompaniet var det roligt, allt är så fint, vill ha ALLT! :))

Pratade med en till kille där om bla kök. Köpte tidigare på rea ett ”Primus Power Cook” med piezo tändare och fick lite tips vad jag kan använda för produkter till. Vill definitivt ha även en stekpanna då jag SKA lyckas få en röding. Jag har fått en röding i mitt liv, för många år sen i en liten bäck i Pudasjärvi, Finland. Mitt absolut bästa fiskeminne, den tog flugan precis innan den landade på ytan. Men jag glömde den på bastun sen dock, så gick inte att äta.

Hörs snart

Kram Siw ????

Senaste inköp:

Lätta skalbyxor av bra kvalitet, riktigt reaklipp från Granngården! 🙂 Långa dock, så jag har köpt fållfix för gardiner som jag ska lägga upp dem med (måste ha en handduk emellan ).

Betyg :????????????????

Dagens fundering: Lättviktsryggsäck eller en tung men skön Fjällräven ??