Denna artikel har skrivits i samarbete med SarasItaly.com

Vandra i Italien

Italien är ett väldigt vackert land. Det tycker många. Men alla kanske inte tänker på vandring när de tänker på att de ska resa till Italien. Italien har verkligen en massa fin natur och vandring att bjuda på. Vandra i Italien kan dessutom kombineras med besök till mysiga italienska byar, vingårdar eller restauranger med Italiens berömda mat.  Det är ju inte helt fel. :0)

Italien består av både höga vackra berg, gröna bördiga slätter och dramatiska kuster. Alla delar kan bjuda in till spännande vandring. Att vandra i Italien är absolut en vandringsresa värd att göra. Det finns mycket vackert att uppleva.

Italien

Vi tar hjälp av Sara Grytting från SarasItaly; som själv har valt att flytta till Italien på heltid för att njuta av Italiens friluftsliv. Sara Grytting bor sedan 2016 i San Pellegrino Terme som ligger i norra delen av Italien, nordost om Milano. Det var Saras stora intresse för friluftsliv och turism som gjorde att hon bestämde sig för att flytta från Sverige ner till norra Italien. Sara driver den svenska resebyrån SarasItaly som hon beskriver har stor passion för livet utomhus. Sara guidar idag besökare både när det gäller vandring och MTB. Sara ger oss idag några bra tips var man kan vandra i Italien.

Vi hoppas detta kan inspirera och hjälpa dig planera din nästa vandringsresa till Italien. Tveka inte att höra av dig om du har frågor när det gäller att vandra i Italien så hjälper vi eller Sara dig gärna.

5 klassiska vandringar i Italien

Vi börjar med fem klassiska vandringar i Italien. D.v.s. vandringar som de flesta kanske känner till och som är uppskattade av många. Här är Saras tips:

1. Amalfikusten

Amalfikusten beskrivs ibland som Italiens vackraste kust. Amalfikusten finns i området Campania sydost om Rom. Här hittar du mysiga byar, odlingar, branta berg och härliga vandringsleder. Men även sol och bad. Amalfikusten är täckt av vandringsrutter och finns med på UNESCO:s världsarvslista, alltså väl värt ett besök!

Städerna Scala och Ravello är båda ideala utgångspunkter för vandringsturer. Tänk på att många orter i området ligger på hög höjd så många vandringar kan innehålla stigningar som kan vara tunga.

För att resa till Amalfikusten kan du utgå ifrån Rom eller flyga direkt till Neapel. Från Rom kan du åka tåg.
Läs mer på tursitinformationens hemsida. http://www.amalfitouristoffice.it/home.asp

2. Gardasjön

Gardasjön är Italiens största sjö och området är känt för att miljön runt sjön är så väldigt vacker. Gardasjön ligger i norra Italien, ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano. Sjön är 370 kvadratkilometer stor och längs med den södra stranden hittar du vinodlingar, olivträd och längs den norra stranden hittar du bergen. Området runt Gardasjön är ett bra område för den som önskar vandra olika dagsvandringar i ett vackert område.

Du hittar mer info om vandring i området på Gardas turistkontors hemsida

3. Val Gardena

Val Gardena i Dolmiterna är också ett riktigt vackert område att vandra i när det gäller att vandra i Italien. Byarna Ortisei, S. Cristina och Selva Val Gardena är bra byar att utgå ifrån. I området finns det gott om vackra berg och dalar med lägsta punkten på 470 meter över havet och högst på hela 3181 m över havet.

Läs mer på turistkontorets hemsida: https://www.valgardena.it/it/

Vandringsleder i Dolmiterna: https://www.valgardena.it/en/hiking-biking/walking-trekking/virtual-hiking-map/#zc=12,11.70919,46.55175

Boktips om att vandra i Domiterna: https://www.bokus.com/bok/9789188335166/vandra-i-alperna-dolomiterna-dagsturer-och-langvandringar-i-ett-av-varldens-vackraste-bergsomraden

4. Toscana

Toscana är kanske mest känt för att uppleva god mat och dryck men Italiens inland som Toscana är också vackert att vandra i. Området har varierad natur med både berg, skogar, hav, lågland och odlade marker. Både små byar och större städer.

Det finns mängder av vandringsleder varav många är utmärkta av Italian Alpin Club med rödvita markeringar. Den längst på 400 km är Grande Escursione Appenninica om du letar efter en riktigt utmaning. Den tar ca 23 dagar att vandra.

5. Cinque Terre

Cinque Terre betyder de fem byarna och beskriver ganska bra vad vandring i detta område ofta handlar om. Du kan vandra mellan 5 otroligt vackra och pittoreska byar som ligger längs den vackra och dramatiska liguriska kusten. Området är idealt för en kombination av aktiv semester i form av vandring och vacker natur men kan lätt kombineras med en badsemester och att njuta på italienska restauranger och torg.

De fem byarna heter Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore och utgör tillsammans ett naturreservat. Att vandra sträckan genom alla fem byarna är en vandring på ca 30 km. Svårighetsgraderna på vandringen varierar. Det finns även bra möjlighet att åka tåg eller båt mellan byarna och det finns också många andra vandringsleder i området.

Bäst är att utgå från Milano dit du lätt kan flyga från världens alla hörn. Sen kan du ta tåget från Milano till Cinque Terre.

Du kan läsa med om Cinque Terre på Cinque Terre Tourist Associations hemsida

Info om tåg hittar du på följande sida: www.trenitalia.com

Fem mer okända pärlor för vandring i Italien

Det finns mängder av områden och leder att upptäcka i Italien och vi skulle kunna skriva mängder om detta. Men vi har säkert anledning att återkomma till ämnet och fördjupa oss mer på vissa områden. Men vi bad Sara även att tipsa om lite mer okända vandringar i Italien. Här kommer Saras tips på lite mer okända vandringsområden i Italien.

1. Vinområdet Franciacorta ihop med Lago Iseo

För den som kanske vill kombinera vandring med goda viner kanske vinomårdet Franciacorta kan vara intressant. Detta kombinerat med Lago Iseo (Iseosjön) och orten Iseo tycker Sara är en skön kombination.

Franciacorta är Italiens motsvarighet till Champagnen. Samma tillverkningsmetod och liknande regler kring område och druvsorter. Ett ungt men mycket spännande vinområde. Området ligger i kanten till sjön Iseo. Mitt i sjön ligger en av Europas största insjöar – Montisola som är jättetrevlig, och bilfri. I de omslutande bergen finns trevliga dagsvandringar och här odlas även en hel del oliver för olivoljetillverkning.

Dagsvandringar kring Lovere, San Giovanni med båt till och från Montisola (där det är jättemysigt att bo) är trevligt. Även de södra delarna, närmare Franciacorta med Sarnico som bas precis intill sjön är att rekommendera.
För de mer aktiva vandrarna som letar en utmaning har vi via Ferrata, som tangerar till klättring men med fasta steg och vajrar i bergen. Här finns också leder som utgår från närområdet av Montisola.
Du kan hitta mer fakta på www.franciacorta.net eller visitlakeiseo.info

2. Orobiebergen

Orobiebergen som är Saras hemmaområde är föralperna till Dolomiterna och sträcker sig från Luganosjön/Comosjön/Livigno och vidare upp i Dolomiterna. Höjder upp till 3500 möh ungefär vilket är snäppet under Dolomiterna. Området är väldigt outforskat om man jämför med klassikerna. På både gott och ont. Det bästa är att det inte är så tillrättalagt och mycket folk, det sämsta är att man behöver en dos lokalkännedom och gärna det lokala språket för att ta sig fram.
Naturen är skiftande med gräsbeklädda bergssidor, karga toppar och steniga stigar. De högalpina djuren som Bruna Alpina är den lokala kon som strövar fritt på områden i bergen, de mjölkas på plats och osten görs i en liten fjällhytta innan den transporteras ner, gärna med hjälp av häst eller åsna då inte ens fyrhjulingar tar sig upp på alla ställen.
Grand Orobie Trail är huvudled i bergskedjan, nr 101, och är ofta även en del av den toklånga löpartävlingen Oribie Ultratrail som går här varje sommar.
vandra och cykla Lugano

3. Via Franciagena

Via Franciagena är en Pilgrimsled som går från (Canterbury) England till Rom. Dvs. en väldigt lång vandringsled. Lite en ”motsvarighet” till Santiago di Compostela som är en kanke lite mer välkänd Pilgrimsvandring. Hela via Franciagena är dryga 200 mil lång men en del av den går i Italien och kan vara värd att titta på. Till Italien kommer leden via Schweiz och Bernardinopasset, och går ner till Rom. Många besökare vandrar de vanligaste lederna som sträcker sig genom fantastiskt vackra Toscana, Siena, och vidare mot Rom. Här är det förhållandevis enkelt med boende och lättillgängligt samtidigt som det finns olika organisatörer som går med grupper.

Ledens officiella hemsida: http://www.viefrancigene.org/en/
Det går även att läsa lite mer om leden på följande sida: http://www.urcamino.com/via-francigena/

4. Umbrien

Umbrien är även ett område lite okänt för turister men väldigt vackert. Detta är ett område i mellersta Italien. Områdets största stad är Perugia. Läs mer om vandra i Umbrien på Umbriens officiela tursitinformations hemsida.

5. Sicilien

Sicilien är en ö i södra Italien. Om du ser Italien framför dig är det spetsen på stöveln. Ön är ibland känd för maffia och vulkanen Etna som är öns högsta berg. Ön är bergig med många bergsstäder belägna på 1000–1500 meters höjd. Även här finns det vacker vandring att hitta. Ett vackert grönt område på ön är naturreservatet Nebrodibergen.
vandra i Italien

Boende längs vandringsleder

Längs vandringslederna finns det precis som i Sverige ofta fjällstationer. I Italien  heter de Rifugio och är vandrarhem fast alltid med matservice och sällan med allmänna kök som vi har i Sverige. Dessa är oftast familjedrivna av bergs- och naturentusiaster som själva bor säsong i bergen. Sovmöjligheterna är allt från sovsal mixad till (ganska sällan) separata rum med toalett.

Vill man bo ännu enklare är Bivacco en lösning (motsvarar bättre vindskydd/nödstuga).

Tältar gör man ganska sällan, men emellanåt enligt Sara.

Andra bra tips för vandring i Italien

  • Det kan vara bekvämt att gå med guide när man vandrar i ett nytt land och område som man inte känner till. Saras tips är att gå med guide om du aldrig vandrat i Alperna förut. Då får du klart för dig svårigheter och olikheter jämfört med Sverige och du får ofta så mycket extra kunskap, roliga historier och information från en lokal guide.
  • Cai.it är italiens motsvarighet till någon kombination av Friluftsfrämjandet och Naturvårdsverket och de har ansvar för majoriteten av vandringslederna i i alpin miljö. PÅ deras hemsida kan man hitta massor bra information om leder och boende, svårt att hitta för ej Italiensktalande men de är duktiga.
  • Tänk på att klimatet i Italien ofta är varmare än hemma i Sverige vilket är viktigt att ta hänsyn till när du planerar vandringar. Dessutom extra viktigt att dricka mycket vatten när du är ute och vandrar i det varma klimatet.
  • Många vandringar i Italien är kuperade så tänk på detta och fundera på hur mycket du orkar. Kan vara en bra ide att ha med sig en vandringsstav.

Info om Sara och SarasItaly

Sara Grytting

Sara Grytting

Turledare och VD på SarasItaly

Sara arrangerar med sitt företag SarasItaly vandringsresor och MTB-resor i norra Italien.

SarasItaly arrangerar två typer av resor till Italien. Antingen öppna resor att boka med fasta datum, program och nivåer. Eller så gör de kundanpassade resor för både stora och små grupper, privat, företag och föreningar. Så vill du vandra i området i Valle Brembana, Bergamo-regionen så kan du alltid höra av dig till Sara så hjälper hon gärna till.

 

Hemsida: SarasItaly