Året börjar närma sig sitt slut och vi hoppas ni kan se tillbaka på 2017 som ett spännande och händelserikt år. Vilken har varit din favoritvandring under 2017? Har du något speciellt minne som får dig att le lite extra? En utmanande toppbestigning eller kanske en fikapaus på en extra vackert plats? Oavsett hur ditt år har sett ut önskar vi dig ett riktigt bra 2018.

Vad har du för vandringsplaner för 2018?

Oavsett vad man tycker om allt tjat om nyårslöften etc så ger ett nytt år ändå på något ett sätt alltid en möjligheten att stanna upp och tänka lite extra på vad man vill med det nya året. Jag har personligen haft kick off med min familj och planerat vad vi vill ska hända under 2018. Det kan jag varmt rekommendera. Planera och sätta mål är inte bara för företag utan minst lika viktigt, om inte viktigare, för ditt liv.

Vi vill därför inspirera och uppmana till att fundera på vad du vill ska hända under 2018! Om vi tänker på vandring och friluftsliv specifikt? Vad har du för planer för 2018? Har du någon längre vandring planerad eller har du en önskan om att komma ut mer i naturen?

Vad inspirerar dig eller får det att pirra lite extra i magen?

Varför inte tänka lite större eller lite galnare än vad du brukar göra! Fundera på vad du gått och drömt om länge men inte vågat säga eller agera på. Finns det något du tänkt på att du skulle vilja göra men tänkt att det går ju inte. Det går kanske visst det och behöver kanske inte vara så svårt som du tror. Vi har alla olika förutsättningar men vi är alla värda att få uppleva det där lilla extra som känns extra bra i magen eller själen. För vissa innebär detta kanske att planera och utföra en längre vandring på andra sidan jorden. Men för andra kan det vara en utmaning att uppnå att få komma ut i naturen X antal gånger på ett år. Vi uppmanar er att spänna bågen lite extra och kanske börja prata och planera om något som du drömmer om.

Vad får det att pirra lite extra i magen eller vad får dig att le bara du tänker på det?

Sätta smarta mål

Finns många teorier om att sätta bra mål. Det viktiga är att du hittar ett sätt som passar dig. Men ett bra uppsatt mål är mer sannolikt att du faktiskt genomför.

Ett smart mål kännetecknas ofta av att det är:

  • Specifikt – Tydligt och avgränsat
  • Mätbart – det är lätt att veta om du uppnått det eller inte
  • Accepterat – du eller gruppen tror på det.
  • Realistiskt – känns utmanande men möjligt att uppnå.
  • Tidsbundet – en tydlig deadline/datum då du ska ha uppnått målet.

Ex kan ett mål se ut så här:

Jag skall under 2018 planera och genomföra 4 olika vandringar som är minst 2 mil långa. Jag vill på varje vandring ha minst en person med mig. Sista vandringen skall genomföras i november 2018.  

 

Skriv ner ditt mål

Ett annat bra tips är att det skall vara nerskrivet!!! Dvs skriv verkligen ner ditt mål och visa det eller berätta om det för så många som möjligt. Då är det högre sannolikhet att det blir verklighet.

Några tips och vad andra gjort

Här är några ideér som kanske kan få dig att komma på vad du vill ha som mål. Inspireras och använd ideér som andra gjort.

Bestiga ett valfritt berg

Ett klassiskt mål kan vara att bestiga ett eller flera utvalda berg. Det är ofta ett tydligt mål och kan vara ett roligt projekt. Höga eller inte så höga… Bestiga landskapets högst topp eller landets högsta berg? Jag har personligen en önskan att bestiga Norges och nordeuropas högsta berg, Galdhøpiggen (2469 möh) vilket skall vara väldigt vackert har jag hört. Vilket berg skulle du vilja bestiga?

Vandra hela Kungsleden – 42 mil på 14 dagar

Johan och Jonas vandrade 2017 hela Kungsleden, 42 mil, från Abisko till Hemavan, i ett sträck, på endast 14 dagar. Under året kunde våra läsare följa deras resa på Vandringsguiden.se. Skulle du vilja göra något liknande?

Läs mer om projekt kungsleden

Läs alla inlägg från Johan och Jonas på Vandringsguiden.se

Vandra en specifik vandringsled som känns spännande eller utmanande

Kanske du inte vill vandra hela Kungsleden på 14 dagar men kanske hela Blekingeleden, eller någon lokal led hos dig,  uppdelat under etapper på hela året. Eller en specifik vandringsled i utlandet. Kanske en pilgrimsled som kan vara av intresse?

100 små äventyr på 365 dagar

Äventyr behöver inte bestå av att bestiga det högsta berget eller vandra långa sträckor. Små äventyret är inte att underskatta. Varför inte sätta upp ett mål att genomföra X antal mindre äventyr under 2018. Du definierar själv vad är ett äventyr är. Det viktiga är att det inspirerar dig och ger dig mening. Småbarnsmamman Emma bestämde sig för att genomföra 100 små äventyr tillsammans med sin familj under 365 dagar.  Läs mer om #100 små äventyr på Utebarn.se

Att njuta av naturen

Eller kanske du ska sätta ett mål att du ska vara ute i vår vackra natur mer. Hur mycket är du ute idag och vandrar och njuter? Vill du vara ute mer? Sätt ett mål på hur många dagar du vill komma ut och börja mäta det genom en kalender eller dra streck på en tavla. Det man mäter blir oftare gjort. Dvs har du något som påminner dig om att du vill vara ute mer och du kan se hur många dagar du varit ute så här långt kanske du blir inspirerad och bokar in en dagsvandring till helgen. Ut och njut!

Berätta gärna för oss eller andra

Dela gärna med dig av din tankar eller önskningar. Ju mer du pratar om vad du önskar att göra desto större sannolikhet är det att du genomför det. Genom att prata med andra runt om dig kan du kanske även få nya ideér eller utveckla dina tankar ytterligare. Om du vill får du mer än gärna dela med dig av dina önskningar och mål för 2018 med oss. Vi kanske kan hjälpa dig på något sätt? Vi hjälper gärna till!

Kontakta oss på redaktionen

Hörs och ses under 2018!

/Jenny på Vandringsguiden