Vandringsleder i Norrbotten

Här hittar du vandringsleder i Norrbotten.

Norrbotten erbjuder fantastisk vandring i fjällmiljö och de tre stora lederna är Padjelantaleden, Nordkalottleden samt Kungsleden som också är den mest kända. Bara i Norrbotten finns 225 mil statliga leder och lägger man sen till de som drivs i privat, kommunal samt lokal regi är blir det nästan dubbel stå långt.

Haparanda skärgård

En nationalpark med varierande natur med långa sandstränder, urskog med knotiga tallar, blommande strandängar och björklundar.

Från Kumpula till Nerdrivet går en 5 km lång vandringsstig.

Läs mer om nationalparker i Haparanda skärgård

Kebnekaise – topptur

Vandring i de svenska fjällen är så mycket mer än topptur på Kebnekaise men vem av oss har inte drömt att få stå på Sveriges högsta punkt och blicka ut över till synes oändliga vidder?!

Enklast och närmast för att ta sig till Kebnekaise fjällstation är att starta i Nikkaloukta. Dit kan man antingen ta sig med bil eller buss från Gällivare. Du har då 3 val för att transportera dig mellan Nikkaloukta och Kebnekaise. 1) Vandra de 19km och värm upp inför toppturen. 2) Åk båt 1/3 av sträckan för att spara på krafterna till det är dags att bestiga toppen. 3) Åk helikopter – något vi av miljö- och bullerskäl inte rekommenderar (men kan vara nog så bra när någon är skadad på hemvägen…. reds. anm.).

Vid botten av Kebnekaisemassivet ligger STFs fjällstation Kebnekaise och är en bra start för din topptur. Bo lite bekvämare och lyxigare inne på fjällstationen eller bo i eget tält utanför.

Även uppför toppen har man 3 val.

1 – Västra leden som är den allra vanligaste leden för att nå Kebnekaises topp. Här behövs ingen guide utan du kan göra toppturen på egen hand. Dock rekommenderar vi starkt att både karta och kunskap om vandring är med i packningen! Ca 1800 m stigning, först upp på det intilliggande Vierranvarri, ned till Kaffedalen och sedan upp mot Kebnekaises topp. Beräkna 10-14 timmar för turen, starta alltså i god tid på morgonen.

2 – Östra leden. En led som STF guidar och där vandringen blandas med viss del klättring.

3 – Durlings led. En mer okänd led som går från Singhi, genom Singivagge och upp till Kaffedalen mot Kebnekaises topp.

Kungsleden

Kungsleden är en av de absolut mest kända bland vandringsleder i Norrbotten. Leden är 425 km lång och går genom Väster- och Norrbotten, från Abisko i norr till Hemavan i Västerbotten. Kungsleden är Kungsledenvälbesökt av både nybörjare samt mer erfarna vandrare och är därför väl upptrampad och tydligt markerad. Längs leden finns ett flertal stugor, dock i Norrbotten inga söder om Kvikkjokk.

På några olika platser kan man börja och sluta sin vandring längs Kungsleden, dessa är Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs och Hemavan.

Läs mer om Kungsleden samt se alla etapper på STF – Svenska Turistföreningen 

För några år sedan filmades hela leden för google maps och finns nu som Street View Kungsleden.

[Kartöversikt Kungsleden]

Broar

Säsongsbroar sätts ut där Kungsleden går över större vattendrag. Länsstyrelsen Norrbotten samt turistbyråerna har mer info. Dessa sätts oftast ut senast 1 juli men det kan bli senare om det är mycket snö.

Roddbåtar

För att på ett lättare sätt kunna ta sig över större vatten finns det roddbåtar på fyra platser, Lájtávrre (Laitaure), Sijddojávrre (Sitojaure), Dievssajávri (Teusajaure) och Tjårvekallegiehtje (Hornavan).  Om man använder båtarna är man skyldig att se till att det ligger en båt på varje sida vattnet, även om det innebär tre roddar fram och tillbaka. Båtarna läggs i vattnet omkring midsommar och ligger i fram till den 25 september. Länsstyrelsen Norrbotten har mer info.

[Roddleder Kungsleden]

Nordkalottleden

800km lång markerad sommarled genom de nordligaste delarna av Sverige, Finland och Norge, mellan Treriksröset och Kvikkjokk. 40 övernattningsplatser på vägen. Leden går delvis tillsammans med Kungsleden och Padjelantaleden.

Läs mer om Nordkalottleden hos Kiruna in Swedish Lapland

Padjelantaleden

Muddus/Muttos nationalpark

I Muddus/Muttos nationalpark kan man vandra både dagsturer och längre turer över flera dagar.

Några exempel på kortare etapper:

Skaite – Muttosfallet 7 km

Sarkavare – Muttosfallet 14 km

Muttosfallet – Muttosluobbal 9 km

Muttosluobbal – Manson 5 km

Suolaure – Manson 7 km

Kortare turen:

Skaite – Muddusfallet – Måskoskårså – Skaite – 24 km

Längre turen:

Skaite – Muttosluobbal – Manson – Skaite – 44 km

Hitta hit:

Till Skaite: Du kan vandra in i Muttos från Skaite (där det finns en bilparkering). Och till Skaite tar du dit med bil sommartid. Från väg 45 mellan Jokkmokk och Porjus finns en avtagsväg vid Liggadamman. I Skaite finns en bilparkering. Vintertid är vägen inte alltid plogad och under snösmältningen under våren kan vägen vara avstängd.

Till Suolaure: På vägen mellan Nattavaara och Messuare finns en avtagsväg mot Urtimjaur. Fortsätt förbi Urtimjaur tills du kommer till Suolaure. Denna väg är alltid plogad. Infoskyltar vid parkeringen.

Till Sarkavare: Ta avtagsvägen från vägen Jokkmokk och Nattavaara. Vägen till Sarkavare är alltid plogad.

Läs mer om Laponia

Stugor i fjällen

Längs lederna i svenska fjällen finns en mängd stugor som drivs både i Svenska Turistföreningens och i Badjelánnda Laponia Turisms regi, men även andra alternativ finns. Följ länkarna nedan för att hitta mer information om stugor:

Fjällstationer

Fjällstugor

Övriga stugor 

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *