vandringsleder i närke

Vandringsleder i Närke

Här hittar du vandringsleder i Närke

Bergslagsleden

Bergslagsleden är totalt 28 mil lång och går igenom hela Örebro län. Leden är indelad i totalt 17 etapper och är märkt med orangea markeringar. Vid varje etapp start och slut finns en infotavla med info om gränsande etapper. De 17 etapperna är mellan 7 till 23 km med som för alla leder varierande svårighetsgrad. Det finns även ett antal förslag på slingor som går runt som är passande för dagsvandringar.Bergslagsleden vandring i Närke

Bergslagsleden har en egen hemsida med väldigt mycket bra information. Det finns en detaljerad infosida om varje etapp är du kan läsa om boende, svårighetsgrad m.m. Det finns även möjlighet att på ett printat infoblad över respektive led. Dessa kan man hämta på turistbyråer i Örebro län

Info om etapperna längs Bergslagsleden

Förslag på rundslingor som passar sig för dagsvandringar

På Bergslagsledens hemsida har de listat ett antal vandringsleder som passar sig för att vandra om du vill ge dig ut och vandra en dag och vill starta och sluta på samma plats. Totalt finns det 7 olika förslag på mellan 3-12 km.

Rundslingor på Bergslagsleden

Angsjöleden

I Karlskoga kommun hittar du Angsjöleden som är en vandringsled på 8 km runt Angsjön. En led som passar sig för en dagsvandring. Start och mål för leden hittar du vid Valåsen öster om Karlskoga. Leden är markerade med gula markeringar och väl utmärkt med avståndsmarkeringar. Det finns eldstad och rastplats längs leden för de som känner för att grilla korv.. Leden går att kombinera med Tio sjöars led som i sin tur vi en anslutningsled leder in på Bergslagsleden om man vill göra en längre vandring.

Infoblad på Karlskogas kommuns hemsida

Tio sjöars led

Tio sjöars led är även detta en kortare led i Karlskoga kommun som passar sig för dagsvandring. Som ledens namn antyder går den förbi flera sjöar. Totalt är leden 9 km men leden går att kombinera med Angsjöleden eller Bergslagsleden om du önskar. Tio sjöars led är markerade med orangea markeringar och går från Svinsjöstugan i söder till St. Lysingen i norr när leden ansluter till Angsjöleden. I Söder kan du vandra 6 km längs en anslutningsled och du är sedan inne på Bergslagsleden. Det finns vindskydd längs leden.

Infoblad från Karlskogas kommun

Lunedsleden

Lunedsleden är en vandringsled i Karlskoga kommun som totalt är 13 km lång från norr till söder.  Leden går mellan Kilstaverken i västra Karlskoga till Lunedets frilufsgård i norr. Leden är kuperad är märkt med orangea markeringar. För den som vandrar sommartid finns det bussar som går mellan start och slut 2 ggr om dagen.  Det finns vindskydd längs vägen.

Infoblad om Lunedsleden från Karlskoga Kommun

Silverleden

Silverleden är en rundslinga med start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Leden är totalt 60 km lång och är markerad med orangea markeringar. Det finns även en rundslinga på 15 km som kan vandras som alternativ om du inte är sugen på att vandra hela 60 km.  Leden är delvis svår att vandra. Leden paserar både sjöar passande för fiske, utisktsplatser och även den gamla silvergruvan i området.

Infoblad om Silverleden 

Vinön

I Hjälmaren (Sveriges 4:e största sjö) hittar du Vinön som är Hjälmarens största ö. Vinön är ett populärts utflyktsmål på sommaren och det finns möjlighet till många olika aktiviteter. Det finns även en vandringsled som går runt hela ön. Leden är ledvis markerad men det skall vara relativt lätt att hitta ändå då leden går längs med stranden.

Läs Svenska Gång- och Vandrarförbundets information om Vinön.

Karta över vandringsled på Vinön

 

Tjurlångsleden

10 km runt Tjurlångs sjön hittar du Tjurlångsleden. Längs med leden hittar du även fornummet Halvsborg: Leden börjar väster om Arboga. Info om leden och en infofolder hittas på Arboga kommuns hemsia.  Enligt tips av läsare finns det många geocacher att hitta längs med vägen.

Naturområden i Örebro län

Länstyrelsen i Örebro har listat en massa områden i länet där det är möjligt att göra mindre vandringar. De listar naturreservat, nationalparker och utflyktstips i länet. Sidorna är faktiskt väldigt matnyttiga och fulla med information. De har samlat en masa bra info om alla områden tillsammans med kartor och bra info om alla naturområden. Du hittar infon om vandringsområdena på Örebro läns hemsida.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

1 kommentar

  1. Håkan hellström

    Vi gick trolldalen i lördags och man får passera över en flod eller å där det ligger hala stenar där skulle det behövas en bro eller brädor att gå på en av oss halkade och hamnade i vattnet

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *