Vandringsleder i Närke

Här hittar du vandringsleder i Närke

Bergslagsleden

Bergslagsleden är totalt 28 mil lång och går igenom hela Örebro län. Leden är indelad i totalt 17 etapper och är märkt med orangea markeringar. Vid varje etapp start och slut finns en infotavla med info om gränsande etapper. De 17 etapperna är mellan 7 till 23 km med som för alla leder varierande svårighetsgrad. Det finns även ett antal förslag på slingor som går runt som är passande för dagsvandringar.Bergslagsleden vandring i Närke

Bergslagsleden har en egen hemsida med väldigt mycket bra information. Det finns en detaljerad infosida om varje etapp är du kan läsa om boende, svårighetsgrad m.m. Det finns även möjlighet att på ett printat infoblad över respektive led. Dessa kan man hämta på turistbyråer i Örebro län

Info om etapperna längs Bergslagsleden

Förslag på rundslingor som passar sig för dagsvandringar

På Bergslagsledens hemsida har de listat ett antal vandringsleder som passar sig för att vandra om du vill ge dig ut och vandra en dag och vill starta och sluta på samma plats. Totalt finns det 7 olika förslag på mellan 3-12 km.

Rundslingor på Bergslagsleden

Angsjöleden

I Karlskoga kommun hittar du Angsjöleden som är en vandringsled på 8 km runt Angsjön. En led som passar sig för en dagsvandring. Start och mål för leden hittar du vid Valåsen öster om Karlskoga. Leden är markerade med gula markeringar och väl utmärkt med avståndsmarkeringar. Det finns eldstad och rastplats längs leden för de som känner för att grilla korv.. Leden går att kombinera med Tio sjöars led som i sin tur vi en anslutningsled leder in på Bergslagsleden om man vill göra en längre vandring.

Infoblad på Karlskogas kommuns hemsida

Tio sjöars led

Tio sjöars led är även detta en kortare led i Karlskoga kommun som passar sig för dagsvandring. Som ledens namn antyder går den förbi flera sjöar. Totalt är leden 9 km men leden går att kombinera med Angsjöleden eller Bergslagsleden om du önskar. Tio sjöars led är markerade med orangea markeringar och går från Svinsjöstugan i söder till St. Lysingen i norr när leden ansluter till Angsjöleden. I Söder kan du vandra 6 km längs en anslutningsled och du är sedan inne på Bergslagsleden. Det finns vindskydd längs leden.

Infoblad från Karlskogas kommun

Lunedsleden

Lunedsleden är en vandringsled i Karlskoga kommun som totalt är 13 km lång från norr till söder.  Leden går mellan Kilstaverken i västra Karlskoga till Lunedets frilufsgård i norr. Leden är kuperad är märkt med orangea markeringar. För den som vandrar sommartid finns det bussar som går mellan start och slut 2 ggr om dagen.  Det finns vindskydd längs vägen.

Infoblad om Lunedsleden från Karlskoga Kommun

Silverleden

Silverleden är en rundslinga med start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Leden är totalt 60 km lång och är markerad med orangea markeringar. Det finns även en rundslinga på 15 km som kan vandras som alternativ om du inte är sugen på att vandra hela 60 km.  Leden är delvis svår att vandra. Leden paserar både sjöar passande för fiske, utisktsplatser och även den gamla silvergruvan i området.

Infoblad om Silverleden 

Vinön

I Hjälmaren (Sveriges 4:e största sjö) hittar du Vinön som är Hjälmarens största ö. Vinön är ett populärts utflyktsmål på sommaren och det finns möjlighet till många olika aktiviteter. Det finns även en vandringsled som går runt hela ön. Leden är ledvis markerad men det skall vara relativt lätt att hitta ändå då leden går längs med stranden.

Läs Svenska Gång- och Vandrarförbundets information om Vinön.

Karta över vandringsled på Vinön

Tjurlångsleden

10 km runt Tjurlångs sjön hittar du Tjurlångsleden. Längs med leden hittar du även fornummet Halvsborg: Leden börjar väster om Arboga. Info om leden och en infofolder hittas på Arboga kommuns hemsia.  Enligt tips av läsare finns det många geocacher att hitta längs med vägen. 

Naturområden i Örebro län

Länstyrelsen i Örebro har listat en massa områden i länet där det är möjligt att göra mindre vandringar. De listar naturreservat, nationalparker och utflyktstips i länet. Sidorna är faktiskt väldigt matnyttiga och fulla med information. De har samlat en masa bra info om alla områden tillsammans med kartor och bra info om alla naturområden. Du hittar infon om vandringsområdena på Örebro läns hemsida.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

14 Kommentarer

 1. Sydnärking

  Hej!

  Byt ut Närke mot Örebro län, så blir sidans rubrik riktig. Av lederna ovan går bara Vinön och södra delen av Berslagsleden i Närke. De övriga i Värmland och Västmanland. Örebro län är mer än det lilla Närke!

  I övrigt är sidan ett alldeles utmärkt och trevligt initiativ!

  Sydnärking

  Svara
  • Emma på Vandringsguiden.se

   Tack för din feedback! VI ska titta på det och se hur vi ska märka om för att det passa bättre! 🙂

   Svara
 2. Cecilia

  Saknar Dovra sjöar utanför Östansjö bland förslagen

  Svara
 3. rOLAND sTEHR

  Angående Lunedsleden så går den inte från Klistraverken utan Kilstaverken

  M.v.h.
  Karlskoging i Närke

  Svara
  • Jenny på Vandringsguiden.se

   Hej Roland!

   Tack för att du är uppmärksam. Vi ska så klart fixa till detta onödiga fel.

   MvH
   Vandringstokig i Skåne

   Svara
 4. Amanda

  Hej,

  Silverleden är ca 60km inte 15km.

  Svara
  • Emma på Vandringsguiden.se

   Tack, det verkar ju onekligen som att ett fel smugit sig in. Det ska jag ändra! /Emma

   Svara
   • Ellinor

    Det finns en rundslinga av Silverleden som är 15km. Den är perfekt om man inte har tid med hela, ett tips kan vara att lägga in en notis om det i informationen om Silverleden.

    Svara
    • Jenny på Vandringsguiden.se

     Hej, Tack för infon, vi lägger in den infon.

     Svara
 5. Kersti Beck Larsson

  Munkastigen som går mellan Ramundeboda i Laxå till Olshammar vid Vätterns strand. 44 km flera övernattningsmöjligheter i vindskydd efter stigen.

  Motionsspåret inne i Askersund, 2,3 km i snart två kommunala naturreservat. Beskriver verkligen naturtyperna i området. Rankat som ett av de 100 bästa i Sverige.

  Svara
 6. Jinna

  Hej! Kan tipsa er Tjurlångsleden som är 1 mil, ligger i Arboga. Jättefin led! Finns även ca 40 geocachar längs leden, om nån är intresserad 🙂

  /Jinna

  Svara
 7. Linus Gustafsson

  Skärmarbodabergen är ett litet och trevligt naturreservat med 6 stycken rundslingor.

  Svara
 8. Ingvar Björck

  Mariedamsleden med 5 eller 9 km från Masugnen i Mariedam eller start i Solberga vid ängen eller på väg ner i Runsala ravin. Väg dit via Rönneshytta Mariedam/Önnabo eller från Zinkgruvan.

  Svara
  • Jenny på Vandringsguiden.se

   Hej Ingver
   Tack vi ska titta mer på detta och lägga till på listan

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *