vandringsleder i jämtland

Vandringsleder i Jämtland

Här listar vi bra område för vandring i Jämtland.

Jämtlandstriangeln

En av de mest klassiska bland vandringsleder i Jämtland är den så kallade Jämtlandstriangeln. Turen går mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Storlien och Blåhammaren.

Turen är 47km lång och beroende på hur långt man vill gå varje dag så är 3-5 dagarVandrning jämtlandstriangeln - storulvån nog lagom. Dessutom kan man vid Sylarnas fjällstation göra en topptur på Syltoppen och då är det bra att ha en extra dags marginal där  eftersom vädret inte alltid är optimalt för att göra en topptur. Så då kan det va gött att ta en vilodag och sen göra nytt försök på topptur dagen efter. Antingen bor man i eget tält eller så väljer man att bo på STF:s fjällstationer.

Jämtlandsleden

En led som börjar vid STF Storulvåns fjällstation och följer 63km till STF Ramundberget. Fjällkarta Z6 och Z8. Läs mer på STF:s sida om Jämtlandsleden.

Mittskanderna

Mittskanderna är en rundvandring i de svenska och norska fjällen runt Sylarna. Starten på denna vandringen är egentligen valbar men många väljer Storulvån som start och går då via Blåhammaren och över på den norska sidan till Storerikvollen och Nedalshytta. Fortsätt sedan genom det mäktiga Ekorrpasset, till Sylarnas Fjällstation och sedan tillbaka till Storulvån. Fem dagar är lagom för dessa 83km men vill du exempelvis göra en topptur på Templet, 1728 m.ö.h., bör du lägga till en dag eller två för det. Fjällkarta Z6 och Sylarna (1:100 000). [Karta]

St Olavsleden (fd. MittNordenleden)

Denna vandringsled är längre led mellan Bottenviken och Atlanten. På 1970-talet beslutade de berörda kommunerna att anlägga denna långa vandringsled. Denna led återöppnades 2015. Den är 564 km lång och sträcker sig från kust, från Sundsvall i Sverige till Trondheim i Norge.

Sidan Pilgrimsleden St Olav på Facebook, lägger ut vandringstips för vandrare.

Mer info om leden hittar du på www.stolavsleden.com

Vålådalens naturreservat

Vålådalen är ett stort naturreservat med mängder av olika leder i ett stort nätverk. Alltifrån helgturer på 2-3 dagar till veckoturer på. Några mer kända plater i Vålådalens naturreservat är Lunndörren, Helags, Sylarna och Storulvån. Fjällkarta Z7 och Z6. Läs mer på STF Vålådalen.

Årefjällen

Även om Årefjällen är mest känt för skidåkning vintertid är det en vacker Vandring Åre fjällen - Åreskutannatur att även vandra sommartid i! Du kan t.ex. vandra upp 1420 m.ö.h. till Sveriges högst belägna café, Toppstugan på Åreskutan. Från kabinbanans toppstation finns en markerad led.

Vill du läsa mer om vandring i Årefjällen? Besök Åre 360.

Eller läs vårt blogginlägg om när vi var där och vandrade och besteg Åreskutan sommaren 2014

Bjurälven

Bjurälven är ett naturreservat som är utnämnt till geologskt arv. Här är naturen väldigt speciel och unik för Sverige. I området hittar du ex Sveriges längsta undervattensgrotta på över 1,5 km. Finns en del möjligheter till vandring. Bland annat slinga på 3 eller 6 km i området.

Läs mer om naturreservaten BJurälven på länstyrelsen hemsida

Önskas guidade turer finns det ett företag som heter Vilseledaren som gör detta.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *