I sommar var vi sugna på att besöka Åre även sommartid. Vi har varit mycket i Åre och åkt skidor på vintrarna men har aldrig varit där på sommaren tidigare. Jag hade en önskan att vandra i Åre. Jag har haft Åre på min vandringslista ett tag nu och nu i sommar kom vi äntligen upp dit. Det är ju väldigt enkelt att ta sig upp dig. Det är bara hoppa på nattåget, sova en stund och vips är man framme!

Resan var inte så välplanerad utan vi gick mycket på rutin. Vi visste att vi skulle köra forsränning en dag och att vi skulle spendera totalt 3 nätter i området. Det vill säga det var inte så lång tid vi hade på oss. Hade vi haft längre tid på oss att vi nog planerat en längre vandring i området men nu var vi tvungna att hålla oss i närheten av Åre och Åre skutan.

Vi anlände med nattåget på morgonen och såg till att äta hotellfrukost på ett av hotellen nere i byn. Efter det gick vi in på Ica för att handla mat för de kommande dagarna. Vi hade köket med oss så vi tänkte laga lite god mat på turen.
Vi planerade för att äta följande:
– Varmrökt lax, potatis och sås (dag 1)
– Raggmunk och lingonsylt (köper färdig raggmunks-mix som vi blandar med vatten)
– Pasta, ölkorv och grönsaker
– Mörk choklad till efterrätt
– Havregrynsgröt, russin, mackor och tubost till frukost.

Efter att vi packat maten började vi till första dagens mål. Vi tänkte att det var inte lönt att vänta. Idag skulle vi bestiga Åreskutan och slå läger högst upp på toppen.

Vi ville gå hela vägen upp och vi valde att gå den östra leden som anses vara lite svårare. Östra leden (nr 215) är totalt 7,2 km lång och 880 m höjdskillnad. Leden börjar vid Fjällgården och slutar högst uppe på skutan. Vi vandrade dessutom från tågstationen så då fick vi lägga till ca 1,2 km och 140 m ytterligare stigning. Vi valde att gå den östra leden då den skall vara fin och där ska vara lite färre människor, vilket var det vi önskade.

Många besökare av Åreskutan på sommaren åker kabinbanan upp och går endast sista biten upp på toppen. Om du önskar åka kabinbanan köper du en biljett på vägen upp och med den får du åka både upp och ner om du önskar. Kan varmt rekommendera att åka upp med kabinen även om du inte kan eller vill vandra något. Utsikten från toppen av kabinen är jätte vacker och där finns även en restaurang där du kan ta något gott att dricka eller äta. Väl värt ett besök oavsett vandringsnivå.  Men vi skulle minsann gå hela vägen upp även om vi hade full packning. Sådana är vi… :0)Vandra Åre - Åreskutans topp

Planeringen av vår tur hade varken varit lång eller så stor. Vi hade inte precis varit gramjägare när vi packade så vi bar nog dryga 20 kg på ryggen båda två och de första timmarna blev det riktigt varmt. Men vädret skiftade snabbt och det började regna och det kom även in ett åskväder i närheten. Detta gjorde att vi tog skydd en stund medan åskvädret drog över. Men det var ganska snabbt förbi och vi bedömde enligt väderprognoserna att det skulle gå bra att fortsätta. Det är viktigt att förstå och veta att vädret i fjällen kan skifta väldigt snabbt och det är viktigt att förstå riskerna. Men i detta fall var det väldigt skönt med det svalkande regnet

Efter ett antal timmars vandring var vi uppe på skutans topp (1420 möh) vid ca 16.00 efter att vi varit ute ca 5 timmar inkl pauser. Kabinbanan upp stängde kl 16.00 så det var helt folktomt där uppe. Vi njöt av den vackra utsikten och sen började vi leta efter en bra plats för att slå upp tältet. Det blev att vi slog upp tältet ca 50 m höjdmeter från toppen där vi hittade lite lä men ändå med en vacker utsikt och med vatten i närheten. Vi lagade god mat och njöt av fjällmiljön.

Dagen efter var det dags att gå ner igen. Vi bestämde oss för att gå leden på andra sidan ner vilket innebär att man går stora delar ev leden där det på vintern är skidbackar dvs på bergets sida som vätter mot sjön och byn. Då vädret beräknades bli dåligt på kvällen och vi skulle forsränna dagen efter bestämde vi oss för att lyxa till det lite och ta in på fjällgården för natten. Så dagens etapp blev Åreskutans topp till fjällgården. Det tog rejält på kroppen att gå nerför hela dagen och när vi kom fram var vi rätt möra i kroppen. Men mycket nöjda! Nu hade vi inte bara åkt skidor ner för skutan utan även gått.

Två dagar senare hyrde vi cyklar och cyklade även ner för skutan. Vilket jag varmt kan rekommendera.

Läs mer om vandring i Åre