Hej alla vandringsintresserade !
Jag heter Siw, är 58 år och ska i år göra min första fjällvandring med övernattning! Jag ska följa med min kompis ca en vecka i Jämtland där vi ska tälta, vandra sen ska jag även fiska lite. Jag längtar såå!

Jag tänkte berätta för er om mina förberedelser (planering, läsa kartor, inköp, vägning,bajsskola:),fjällektioner etc.) inför vandringen, och även under vistelsen där. I både medgång o motgång, vilket jag hoppas blir mest av det första 🙂

Är en riktigt glad amatör och gröngöling, som turligt nog har en kompis med mig som kan massor om fjällen.

Idag tänkte jag presentera mig lite och förklara varför detta är så stort för mig.

Bor i en tvåa i Nyköping tillsammans med mina 3 katter. Mamma till tvillingrabbar som fyllde 30 år häromdagen, det bästa som hänt mig förstås <3. Jobbade som barnskötare tom -95 då jag blev sjukskriven för värk i kroppen, fick diagnosen fibromyalgi och varaktig sjukersättning. Inte så kul, men klarade av att jobba lite ideellt för BRIS som telefonjourare. Det bästa ”jobb” jag haft, var kvar där i 9 år.

Fick sedan fler hälsoproblem, bla migrän, astma, och ryggproblem. Opererades för endometrios -08. För några år sen upptäcktes en tumör på bukspottkörteln av en slump då jag gjorde en datortomografi på buken av andra orsaker. Jobbig väntan kan jag lova innan jag fick reda på att den inte sprids och var benign….. än så länge. Gör en magnetröntgen varje år då det kan bli cancer om den växer, vilket den har börjat göra. Den är nu 3 cm o när den blir ca 4 cm  måste jag genomgå en svår operation där de tar bort halva bukspottkörteln och hela mjälten. Det är inget jag ser fram emot.

För 1 1/2 år sen föll jag så illa att jag fick en rejäl kotkompression men ryggmärgen klarade sig dock. Jag fick stora besvär, kunde inte gå sitta eller stå på länge. Fick tyvärr också avliva min älskade hund Selma då jag inte längre klarade av att gå ut med henne.

Jag har haft och har fortfarande ont i ryggen, men kan röra på mig mycket mer nu! Så därför ska jag i år göra min första fjällvandring med tält och allt. Det har alltid varit som en dröm men då jag har fibromyalgi så trodde jag loppet var kört.

Förutom mina vandringar på Sörmlandsleden, har jag tillbringat hela min uppväxts somrar i Norge och även fortsatt som vuxen, men var ett tag sen pga ekonomin o brist på sällskap. Det var då fiske och dagsturer på fjället som gällde! Alldeles underbart!

Så till saken, min fina och snälla kompis som är mer eller mindre fjällexpert (vistas hela somrarna i fjällen som bl.a. stugvärd) bestämde sig för att jag skulle prova på fjällen så jag fick en heldag i fjällkunskap av henne när jag fyllde år i oktober. Det blev både teori o praktik. Jag fick lära mig hur och vad man packar i ryggan, fick öva att packa med vågen som hjälpmedel bland anna. Sen blev det vandring i kuperad terräng med lunchpaus och mera utbildning medans vi åt kantarellsoppa gjord på primusköket!

På vägen tillbaka bar jag ryggsäcken på 10kg i ca 40 minuter…… och fick inte ont utan bara underbar träningsvärk! Där och då  bestämde jag mig att följa med henne i sommar, hon har sett ut en tur som är bra för nybörjaren ; Tossåsen-Lundörrstugan.

Nu har jag fått godkänt av läkaren o sjukgymnasten! Så därför tränas det för fullt nu, men försiktigt! Och jag ser väldigt mycket fram emot att vara gästbloggare här på vandringsguiden.se och dela med mig av min upplevelse inför och under min första fjällvandring!

Hälsningar
Siw