Under 2018 kommer fler än 350 000 svenskar att besöka Mallorca och de flesta reser dit under högsommaren. Man varför inte resa dit under den tidiga våren eller lite senare på hösten för att upptäcka den populära semesterön till fots? Det finns många mil vackra vandringsleder där man kommer nära både naturen och det vardagliga livet.

Under februari och en bit in i mars blommar de drygt sju miljoner mandelträden på Mallorca och täcker bitvis ön med vita och ljust rosa blommor. Då är det kanske som allra vackrast på den populära semesterön och dessutom är priserna som lägst.

– Tidigt på våren kan vädret vara som en svensk försommar. Alldeles perfekt om man vill ut och röra på sig. Då är det många cykelgrupper som besöker Mallorca men under senare år har även antalet turister som kommer för att vandra ökat ordentligt, även om det aldrig blir trångt den tiden på året , säger Anna Hagberg, tf. informationschef Ving.

Det finns många mil vandringsleder på Mallorca och Ving samarbetar med Sports & Nature som arrangerar vandringar med olika svårighetsgrader. Här följer några vandringar som kan bokas via Ving:

Vandring Cami de s’Archiduc
En vandring med både fantastiska vyer och historiska rötter som går från Valldemossa, längs de väl markerade stigarna i son Moragues, upp mot Teix. Stora delar av vandringen går genom kraftfulla ekskogar som här och där glesnar och bjuder på vackra vyer, innan man kommer fram till Pla des Pouet. Cami de s’Archiduc är en vandringsled som anlades av Ärkehertigen Luis Salvador (1847-1915), för att han skulle kunna njuta av den fantastiska utsikten, som han ansåg var den vackraste i världen. Njut av vyerna längs stigen fram till dess att stigen viker av och återvänder ner mot Valldemossa, via refuge des Carrats och Finca de son Morragues.

Vandring och vin
Vin och vandring är en lagom krävande vandring i de dramatiska Tramuntana-bergen, som avrundas med en mallorkinsk picknick och vinprovning. Vandringen börjar vid vingården, går genom en övergiven fruktträdgård och fortsätter i alltmer dramatisk natur. Efter en stund syns Bec d’Oca, den klippformation som fått smeknamnet anknäbben. Där följer man en urgammal stig ner mot den övergivna gården Rafal d’Ariant och snart nås en punkt ovanför Cove de l’Arena, med strålande utsikt över klipporna ut mot havet. Efter att ha följt en stenig flodbädd kommer man så småningom ut på en stig som leder tillbaka till Mortitx vingård och där man kan delta i provsmakning av gårdens vin. Vingården ligger cirka 400 meter över havet och erbjuder idealiska förhållanden för vinodling på Mallorca.

Båt- och vandringstur
Denna heldagstur utgår från Puerto Pollença, där man går ombord på en vacker gammaldags segelbåt som seglar mot nordost, till Playa de Formentor. Man hoppar i land på en brygga och vandringen börjar norrut längs en vacker skogsstig, förbi Formentor-halvöns enda vingård, som även odlar olivträd. I Cala Figuera, som är en sagolik vik på Formentor-halvöns norra kust, kan den som vill ta ett dopp i havet. Den ca åtta kilometer långa vandringen avslutas vid Cala Murta, en annan lugn och mysig vik, där man hämtas av en lite mindre båt. Ombord bjuds man på mat och dryck och det finns möjlighet att svalka sig i det klarblåa vattnet.

Vandringsvecka på Mallorca
En vandringsresa där man får chansen att uppleva Mallorcas fantastiska flora och fauna. Natur, traditioner, historia och lokala seder är delar av upplevelsen under vandringarna genom de vackra landskapen som Balearernas största ö bjuder på. I vandringsveckan ingår fyra vandringsturer, fördelade över en vecka. Den riktar sig till såväl förstagångsbesökare som erfarna Mallorca-gäster, som vill uppleva en helt annan sida av ön.

Prisexempel:Flyg t/r Stockholm – Mallorca, avresa 24 februari 2018. Boende på Sunprime Palma Beach i dubbelrum med balkong och havsutsikt. Från 3 575 kr/person.

Vandring Cami de s’Archiduc inkl. guide och picknicklunch, ca 500 kronor per person.

Vandringsvecka på Mallorca inkl. guide och luncher under vandringarna, ca 2350 kronor per person.

Källa: Pressmeddelande från Ving 2018-01-10