Vår testpanel gör löpande tester av skalkläder, friluftskläder och friluftsprylar. Här har vår testare Rikard gjort ett kortare användartest av Tuxer Lovato skalkläder för herr.

Vilket märke testar ni? Nya kläder från Tuxer. Både jacka och byxor är av modell Lovato.

Vilken storlek har testkläderna? Och vilken storlek har teatern vanligtvis i kläder? Hur upplever ni storleken? Testkläderna är storlek Large och i de flesta märken har jag Large. Jackan var lite stor i livet mot vad jag hade förväntat mig. Ärmarna var bra i längd. Byxorna var bra i längd och midja. Lite trånga i midjan om man skulle ha vanliga byxor under.

Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?)

Byxorna: Smidiga byxor men lite dumt med bara kardborre i benslut. Ej möjlighet till att öppna upp längs benen vilket gör att man måste ta av skorna för att ta av eller ta på dem.

Jackan: Är väldigt smidig och skön att ha på sig. Nackdel är att den var lite bylsig. Smidigt med kardborre i ärmslut vilket gjorde att man kunde spänna in den bra där. Även bra att man kan spänna in nederkant av jackan med ”gummisnodd”.

Färg? Blekt? Färgen höll bra i jacka och byxor.

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång? Ej tvättat eller återimpregnerat kläderna. Har ej behövts. 

TUXER LOVATO SKALKLÄDER FÖR HERR
TUXER LOVATO SKALKLÄDER FÖR HERR

Slitna partier? Slitna/trasiga/hela fothällor? Ej slitna delar. Dock bara använda i ca 3månader.

Har du blivit blöt igenom någon gång? Om nej: berätta om hur det använts i blött väderlag. Om ja: berätta om hur det använts i blött väderlag + berätta hur mycket/var du blev blöt. Nej, jag har använt stället när jag varit och i röjt i trädgården i dåligt väder samt när jag stått och tvättat plattor med högtrycksstvätt. De blev rejält blöta och smutsiga men jag blev ej blöt igenom. Spolade dessutom av mig med vattenslangen utan att bli blöt igenom.

Har ni haft andra skalkläder/annan overall parallellt? 

Om ja: berätta gärna om varför och vilket du helst har valt. Om nej: har det varit tillräckligt med detta som enda? Jag har en uppsättning skalkläder till. En jacka av Elevenate och byxor av Tierra. Jag har mest använt testkläderna för att testa dem. Dock hade jag valt mina egna skalkläder för det är bättre passform och smidigare. 

Hur är fickorna placerade? Fickorna på jackan sitter dumt placerade om man ska bära ryggsäck med midjebälte.

Hur ser ärmsluten ut? Kardborre? Resår? Slitet? Missfärgat? Kardborre. Fastnar smuts i ”låset” men har inte märkt att det slits eller missfärgats.

Hur ser bensluten ut? Snölås? Kardborre? Knappar? Resår? Fothällor? Kardborre. Funkar bra om man har stövlar eller kängor men inte optimalt om man har låga skor. Hade varit bra med hälla att spänna fast i skosnöre.

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid rörelse? Hur är den fäst på jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?)? Luvan var väldigt ”lös”. Har ej kunnat ha hjälm under huvan. 

Din totala upplevelse och spontana kommentarer? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket? Jag gillade jackan som en ”vardagsjacka” men att ha den som den enda skaljackan hade jag inte haft. Det märks skillnad på detaljer och tyg mot den skaljackan jag har som tidigare. Vill man ha en billigare skaljacka hade jag dock kunnat rekommendera den!

Byxorna tyckte jag var lite sämre. De höll tätt och känns helt ok i slitstyrka men det märks också på detaljer och känsla mellan dessa och ett par mer genomarbetade skalbyxor. Stor nackdel att de inte går att öppna upp längs benen så att man kan ta av/på dem utan att ta av skor/kängor.

Det är ett fullgott set om man inte har några andra skalkläder. De gör jobbet och är ett bra val om man inte använder det varenda dag utan använder det som ett regnställ när det krävs. Eftersom jag har ett fullgott annat set som jag tycker bättre om så hade jag inte köpt ut detta set.

Läs fler tester vi har gjort på skalkläder

Läs om vad vår testare Nora tyckte om Tuxer Lovato skalkläder för dam

TUXER LOVATO SKALKLÄDER FÖR HERR
TUXER LOVATO SKALKLÄDER FÖR HERR