Alla har vi väl varit ute på en vandring eller friluftstur i riktigt jäkla spöregn? Och om du ännu inte varit det så kommer det garanterat hända en dag om du fortsätter ditt friluftsliv. Du vet sådär genomsur ända in på underkläderna… Och med en tjippande känsla i kängorna när du vickar på tårna… Och så är det en vecka kvar på turen… Vad gör du då? Läs våra ovärderliga tips för att torka kläderna ute på vandringen!
Förarbete – 7 smarta tips
Vi börja med förarbetet. Gör allt du kan för att faktiskt inte bli så blöt!
- Se till att du kollat igenom och testat din utrustning innan du ger dig av! Ställ dig i duschen en kvart med skalkläderna och kängorna på, eller använd de där kläderna du vet att de höll tätt senast du cyklade hem från jobbet i hällregn.
- Välj kläder i bra material som gör sitt jobb även om det blir blött. Alltså, ull i understället eftersom det värmer också när det är fuktigt. Välj skalkläder som har bra vattentäthet. Minst 10 000mm vattenpelare brukar jag rekommendera för en fjällvandring eller längre vandring med risk för regn.
- Ha inte bara ett regnskydd över ryggsäcken utan packa också innehållet vattentätt. Antingen genom små vattentäta påsar, exempelvis drybags eller icakassar, eller genom att ha en stor sopsäck inuti ryggsäckens stora fack. Jag har använt båda varianter och kan se för- och nackdelar med båda. Testa dig fram vilket som passar dig.
- Väl ute så gör allt du kan för att se till att hålla dina kläder och din packning torr. Använd skaljackan när det duggregnar och orka ta på dig dina skalbyxor när regnet kommer.
- Dina friluftsbyxor kan du välja att vaxa för att de ska stå emot väta lite bättre, ex. Fjällrävens G-1000väv och deras Greenland wax. Går att göra själv eller lämna in för att få det gjort.
- Anpassa klädseln efter väder, temperatur och aktivitetsnivå. Se till att du inte blir svettig, ventilera och ta på dig lagom mycket. Ta en klädpaus då och då för att justera mängden kläder. Borsta också bort snö vintertid för att den inte ska smälta och på så sätt göra dina kläder blöta.
- Spara dina värmande plagg tills du håller dig i stillhet på dina pauser eller på kvällen på lägerplatsen.
Torka kläderna ute på vandringen – 7 tips
Om du har blivit blöt så se till att byt till torra kläder så snart du kan. Börjar du frysa av blöta kläder blir det gärna svårt att få upp värmen ordentligt igen. Försök också att ta första bästa tillfälle till att torka dina blöta kläder. Dels för att det kan bli tungt att bära omkring på våta kläder och dels för att återigen ha ett torrt ombyte om du skulle råka bli blöt igen. Här tipsar vi om några olika sätt att torka kläder som väl blivit blöta på vandringen.
- Blöta kläder kan hängas på ryggsäcken om regnet har upphört. Fäst dem ordentligt med klädnypor eller säkerhetsnålar, få saker är så tråkiga som att tappa utrustning…
- Är du i skogsmark kan du med fördel göra upp en eld och försiktigt torka dina kläder. Men var rädd om dina kläder och låt dem torka utan risk för eldflugor och varma lågor som kan smälta hål i dina favoritkläder.
- Blöta strumpor kan du torka innanför dina kläder, exempelvis i armhålor, på mage eller längs låren.
- I värsta fall kan du också nattetid torka kläder i sovsäcken. Men detta är inte att föredra då fukten då transporteras till din sovsäck och av två onda ting är det bättre med blöta kläder än med en blöt sovsäck… Du har lättare för att röra dig och därmed hålla värmen dagtid än när du ska ligga still nattetid.
- Ha med dig en tvättlina, exempelvis en paracordlina + tvättklämmor och hängtorka din utrustning på lägerplatsen.
- Häng upp fuktiga plagg på torklinan inuti tältet. Detta tips kräver antingen luktfria strumpor eller tåliga tältkamrater…. 🙂
- Vintertid kan du ibland också frystorka dina blöta klädesplagg genom att skaka av isen när plagget frusit.
Om du blivit blöt och inte har möjlighet att torka, eller om kängorna blivit blöta inuti så kan du köra tricket med plastpåse i kängorna. Läs mer om att vandra trots blöta fötter.
Du kanske också vill läsa om hur du ska packa ner ett blött tält?