Vår testpanel gör löpande tester av skalkläder, friluftskläder och friluftsprylar. Här har vår testare Isabel gjort ett test av Bergans Lom Light Insulated Hybrid W Jacket.

Vilket märke och modell testar ni?

Bergans, 8311 Lom light insulated hybrid W jacket, Svart/grå

Vilken storlek har testkläderna? 

S

Och vilken storlek har du vanligtvis i kläder? 

Oftast S, ibland M.

Hur upplever ni storleken?

Ganska stor i storleken ändå. Jag är 172 cm lång och är normalviktig, upplever jackan som rymlig.  

Test av Bergans Lom Light Insulated Hybrid W Jacket

Hur har ni tyckt att passformen varit? 

Jackan är figursydd och sitter riktigt bra. Den är inte så kort som jag t.ex. upplever att mellanlager från Patagonia eller Houdini är. Den är lite längre och går ner över mina höftben. Oftast är det skönt att den är lite längre, men ibland tycker jag att det ser lite tantigt ut.

Ärmarna är långa. Ärmsluten har tumhål, en funktion jag verkligen gillar och använder mycket när det finns.

Huvan har jag inte använt så mycket, men den är lite konstig form. Jag ska försöka förklara. När jag tar upp huvan och knäpper dragkedjan på jackan så hamnar överkanten av dragkedjan framför munnen om huvan ska sitta bra på. Har jag dragkedjan (fram på jackan) lite uppknäppt går det bra att ha huvan på. Men oftast tar man ju på huvan för att man fryser och då vill jag nog också gärna kunna dra upp dragkedjan hela vägen, men då hamnar, som sagt, framdelen av jackan över munnen.

Har jag inte huvan uppe är det skönt att dragkedjan går så hör upp när jag knäpper jackan. Då ligger överdelen av jackan över halsen och värmer, istället för nere vid nyckelbenen. Förstår att det här är en avvägning i tillverkningen och jag har det hellre som det är nu, än att halsringningen skulle varit för låg (om det nu är de två alternativ man har att välja på).

Huvan har en resår i nacken som gör att den sitter bra på plats.

Fickorna är stora och med dragkedjor. Ena fickan har en lapp om att det är en kompressionsficka, vilket innebär att det går att trycka ner hela jackan i fickan och sedan stänga med fickans dragkedja. Lite knöligt att få till första gången, men faktiskt mycket bra när man ska packa. En funktion man önskade att alla kläder man vill fjällvandra i hade.

Jag har inte fjällvandrat med den här jackan, men jag skulle gärna ha testat det. Jag tror det hade varit den enda lite tjockare jackan/tröjan jag hade tagit med mig. (Förutom regnjacka såklart.) Och då är det här en tunn jacka, men den värmer mer än man tror vid första anblick.

Test av Bergans Lom Light Insulated Hybrid W Jacket

Färg? Blekt?

Jackan är gjord i tre olika sorters tyg (vad jag kan se) och två av de grå nyanserna matchar väldigt fint, men de två matchar inte med den tredje (som finns i ärmsluten). Jag förstår inte varför, för allt annat med den här jackan är så väl genomtänkt.

Den har inte blivit blekt och jag tror inte tygerna är sådan som blir blekta i första taget heller.

Jag valde den svarta/grå modellen för den enda andra som fanns att välja på var röd och det är inte min favoritfärg. Men jag är mycket nöjd med färgvalet, jag kan ha den till alla mina vanliga kläder, alla träningskläder och inte minst, alla mina friluftskläder.

Är testkläderna begagnade eller nya?

Jackan var ny när jag fick den.

Test av Bergans Lom Light Insulated Hybrid W Jacket

Har ni tvättat testkläderna? 

Jag har tvättat den fyra-fem gånger, uppskattningsvis. Den blir inte statisk trots att jag varken använt sköljmedel eller ättika. Den har inte heller krympt i tvätten.

Slitna partier? 

När jag vänder ut och in på jackan så kan jag se att ett av tygerna blivit lite, lite noppigt på insidan. Men från utsidan ser jackan fortfarande helt ny ut. Skulle uppskatta att jag använt den ungefär två-tre gånger i veckan under mer än ett halvårs tid.

Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket?

Ja, absolut, det här har blivit en favorit!

Bergans tillverkar mycket kläder som är hybrider, så även denna. Om jag förstått det rätt så är den här jackan tänkt att både kunna fungera som ett mellanlager men också som en jacka när det är lite varmare ute.

Jag har haft den till allt och då menar jag allt. Förutom de två ovan nämnda användningsområdena har jag haft den som löparjacka, i början av säsongen (våren). Jag har den inomhus när jag är lite frusen men inte så frusen att jag behöver min Power Houdini. Jag har den som extra lager under regnjackan när jag cyklar.

Om jag ska försöka hitta något negativt att säga om jackan så är det att den är lite prasslig.

Test av Bergans Lom Light Insulated Hybrid W Jacket