Så blir sommarens vandring full av turglädje!

Sommaren är här och planerna på sommarens vandringar finslipas nu!

Det har blivit mer och mer populärt att vandra eller vara aktiv på sin semester. Sverige har otroligt mycket vacker natur att erbjuda och det börjar fler och fler inse. Varför åka på charterresa när du istället kan bestiga Sveriges högsta berg, laga mat på stormkök och sova ute under bar himmel?

Det finns mängder av vackra vandringsleder i Sverige. Kungsleden, Bohusleden och Skåneleden är några exempel. Det finns väldigt vacker natur att upptäcka! Både på en längre vandring eller korta dagsvandringar i naturreservatet hemmavid.

Dock är det många som ger sig ut utan kunskap och det kan bli fel. Äventyret blir så mycket bättre om du är förberedd och har planerat din vandring på bästa vis. Vandringsguiden.se har därför tagit fram en miniserie om säker vandring.

2017 hade fjällräddningen i Sverige rekordmånga uppdrag och flera av dem hade troligen kunnat undvikas om vandrarna hade varit mer förberedda. Det är också en av anledningarna till varför vi tycker att vår utbildningsserie är viktig och relevant.

– Det är viktigt att kunna grunderna för att planera en bra vandring. Än mer om du ger dig ut i exempelvis fjällmiljö eller är ute med barn. Att kunna läsa karta och använda kompass är viktigt ifall något oväntat skulle hända. Även att klä sig bra är viktigt om vädret slår om vilket det snabbt kan göra i fjällmiljö. säger Jenny Larsson från Vandringsguiden.se

Säker vandring från Vandringsguiden.se är en utbildningsserie om att vandra. Serien består av 10 avsnitt där du lär dig grunderna i allt du behöver veta för att planera en säker och skön vandring.

– Vi har tagit fram denna serie då vi vill hjälpa fler att våga sig ut på sin första vandring. För det är många som inte vågar just av okunskap. En vandring kan bestå av ren turglädje och det behöver inte vara så svårt om du bara lär dig grunderna! säger Emma Ising som är en av grundarna av Vandringsguiden.se

Serien har gjorts i samarbete med Friluftsfrämjandet och Bergans och den bild vi alla har är att vi vill att fler skall komma ut i naturen.

5 bästa tipsen när du planerar en vandring

  • Planera din vandring och ha med marginaler
  • Klä dig rätt!
  • Lämna färdmeddelande och meddela när du är framme
  • Satsa på god mat!
  • Välj utrustning du känner till och som passar dig!

Introklipp: https://youtu.be/18VjEg9WZ4c

Första klippet i serien: https://youtu.be/-IQI28UR-aQ

Bilder: https://www.dropbox.com/sh/oyx30ppbxxelt40/AADRpMwSu64XT1mqRvV5YYAxa?dl=0