Dag 4

Lång sovmorgon (så länge man nu kan sova när solen alltid är uppe). En ännu längre frukost i solen vid vår bäck där vi skröt och skrävlade om bravaden dagen innan. Vi försökte steka pannkakor på stormköket och det gick sådär. Smeten  brände fast men det var gott med sylt.

Efter lunch samlade vi ihop oss och packade ryggsäckarna för en övernattning och målet var Tarfala. Det sägs vara den vackraste dalen i området och vi kan hålla med. Fint att vandra upp längs jokken och växtligheten är intensiv i början av dalen. Vi ville även prova hur det funkar att bo i STF:s stugor.

Vi vandrade uppför dalen, förbi forskningsstationen och fram till stugan. Där väntade stugvärd Lars (som ska vara stugvärd 1 år i sträck och bo uppe i Tarfala utan avbrott). Vi fick de sista sängarna och lagade kvällsmat.  Faktiskt skönt att slippa stormköket. Några i stugan var där på glaciärkurs och några hade vandrat från Abisko. Någon är från Kroatien och någon från Grekland. Det är inspirerande att få lyssna och lära av andra vandrare. Kl 0300 kom ytterligare en vandrare som gått över berget ensam från Vistas och trillat flera gånger. Han fick sova på madrass i köket men var nöjd att vara i säkerhet.

Vi somnar mycket gott i riktiga sängar och mycket tidigt men vi somnar även med information om att det imorgon ska komma oväder med regn och vindar över 20 m/s och vi oroar oss för tälten nere vid fjällstationen.

Slutsatser dag 4

  • Vi gillade verkligen att bo i stuga. Kanske är det ändå vandring längs led med stugor som är vår grej.