Under 2019 kommer vi ha ett riktigt härlig gäng med gästbloggare här på Vandringsguiden. Vi har valt att ta in gästbloggare just för att visa på bredden och visa att vandring är för alla. Vi är många som älskar att vandra och vi gör det av olika anledningar.

Detta inlägg kommer från Cody Zandelin som beskriver sin vandringsvecka som en vecka fylld med dagsturer. Du kan läsa mer om Cody i hans vandringsprofil.

Nu är det dags, äntligen säger jag bara! Måkläppen är öppen för allmänheten! Denna mycket speciella plats får vi bara beträda 3 månader om året, mellan 1 november och 31 januari. Resten av året är denna plats helt isolerad från mänskligheten och blir ett sälskyddsområde. 

Läs mer om Måkläppen hos Länsstyrelsen.

Måkläppen - öppen för allmänheten!
Måkläppen - öppen för allmänheten!
Måkläppen - öppen för allmänheten!

Vi börjar vandringen denna gråmolninga och smått duggregniga förmiddag ute på Falsterbos södra spets. Här tar vi sikte på Falsterbo Fågelstation, en gammal fyr, längst ut på Fyrvägen vid Falsterbo Golfklubb. Till höger om själva golfklubben. Därifrån hakar vi på Skåneleden SL5 Öresund ca 500 meter innan vi viker av mot havet och den sandrevel som utgör Måkläppen.

Min första tanke när vi kommer ut i sanden är att detta kommer bli en tuff vandring. Runt 8 km i sandstrand, iförd kängor, jag kanske kommer få träningsvärk imorgon. Men vad gör det när en får vandra längs denna vackra miljö, och förhoppningsvis se en skymt av en säl eller två. Jag har en vän med mig ut på denna vandringen, och ju längre ut vi kommer desto mer spända blir vi på att få span på någon säl.

Plötsligt, i vattnet, ser vi något mörkt titta upp från ytan.. EN SÄL ropar min vän! och mycket riktigt, där är en. Snabbt inser vi att det inte är EN säl, inte heller TVÅ sälar, utan de är fler än vad vi hinner räkna till. Och ja jisses vad de är nyfikna! En efter en tittar de upp och beskådar dessa tvåbenta figurer som står som två fånar uppe på sandreveln, helt överlyckliga över vad de ser. Vi blir snabbt lite undrandes över vilka som egentligen är mest nyfikna, vi eller sälarna….

Vi fortsätter vår vandring ner längs Måkläppen och märker att sälarna blir fler och de kommer lite närmare reveln, de följer efter oss. Vi bestämmer oss för att stanna upp och ta en liten fikapaus samt passa på att beskåda dessa fantastiskt söta varelser ute i vattnet.

Måkläppen - öppen för allmänheten!
Måkläppen - öppen för allmänheten!

Under tiden vi fikar passar jag på att ta fram kameran för att få lite bra bilder på sälarna när jag plötsligt ser något i ögonvrån. Uppe i luften får jag syn på fem svanar som går in för landning i vattnet precis bakom oss. Wow.

Måkläppen - öppen för allmänheten!
Måkläppen - öppen för allmänheten!
Måkläppen - öppen för allmänheten!

När vi suttit ett tag och värmt upp oss med lite kaffe och kommit över händelsen med svanarna märker vi att sälarna börjar tappa intresse för oss, vi är nog för stilla. Så vi bestämmer oss för att packa ihop och börjar traska vidare. Vilket är ganska skönt, för det blåser på rätt friskt, och att sitta stilla för länge är inte någon höjdare i denna blåsten.

Både jag och min vän är rörande överens om att detta är en alldeles speciell vandring vi just nu gör. Att få chansen att gå runt här, i sälarnas hem, och få ta del av deras natur är något vi ska vara väldigt tacksamma för. Men Måkläppen är faktiskt inte bara sälarnas hem. Här finns gott om olika fågelarter att titta efter för den som är insatt i det. Vi ser en del fåglar vi inte tidigare sett, och utan en susning om vad det är för några känner vi oss väldigt nöjda ändå.

Ibland får vi stanna upp för att se oss omkring, och bara njuta av vad vi ser.

Nu har vi kommit fram till Måkläppens sydligaste punkt och känner oss mer än nöjda över allt vi fått se och bestämmer vi oss för att detta får bli vändpunkten för denna vandringen. Det är nu dags att traska tillbaka, men först, fram med kameran för att fånga detta ögonblick i bild!

Måkläppen - öppen för allmänheten!

Nu är det din tur! Packa matsäcken, klä dig varmt, snöra på kängorna och passa på att åk hit nu medans det är tillåtet, du kommer inte bli besviken!

Tillsammans med Vandringsguiden.se jag dig en säker och härlig vandring!

Hitta hit

Enklaste sättet att ta sig hit är med bil, ta sikte mot Falsterbo Golfklubb, här finns ett begränsat antal parkeringsplatser som är gratis.

Närmaste busshållplatser är antingen Papegojvägen eller Norra Vånggatan. Från dessa är det ca 2.2km till Falsterbo Golfklubb.

Tänk på att hundar inte tillåtna på Måkläppen oavsett tid på året.

Måkläppen - öppen för allmänheten!
Måkläppen - öppen för allmänheten!