Våren är i full gång på Kreta, den började för en månad sedan. I och med att mandelträden blommar vet vi att vintern är inne på upploppet. Jag har varit ute och vandrat så mycket som möjligt, nu händer det så mycket så man vet inte var man ska titta. Det är knoppar, blommor, nya löv och skott, yrvakna insekter, kvittrande fåglar, kryddofter och mycket mer.

Jag har haft hyrbil några dagar vilket ger mig möjlighet att vandra i andra områden lite längre bort. Många blommor och växter på Kreta växer lokalt så utbudet är lite annorlunda beroende på var och givetvis höjd.

Lätt att fastna i gamla spår så i närområdet har jag provat några nya vandringar. När jag gjorde det funderade jag över två saker: varför vandra med vandringsledare och hur bygger jag en vandring.

Vandringsledare – vad ska det vara bra för?

På en av mina nya vandringar stod jag plötsligen vid ett stup och på en annan plats mötte jag ett staket men tyvärr ingen grind. Det som dyker upp är inga större problem, det går alltid att vända och gå tillbaka. Om man kan läsa landskapet kan man försöka gå runt eller leta upp en passage. Så skönt om någon redan gjort det jobbet!

Vandra på Kreta

Foto Ia Löfquist

 

Där det finns markerade leder är det givetvis enkelt att vandra på egen hand, men jag tror att en vandringsledare kan tillföra en del även där. Här på Kreta finns få markerade leder så här måste man studera kartor och prova sig fram. En del tycker kanske att det är spännande, men för den som har begränsad tid är det inte optimalt.

Jag började fundera över hur annorlunda det blir med en vandringsledare och punktade ner de fördelar jag kunde komma på.

  • Möjlighet att koppla av, ta in naturen, låta tankarna flyga eftersom vandringsledaren har koll på var, hur och vart.
  • Få en lyckad vandringsdag utan problem som t ex oklara kartor, oväntade hinder, svårighet att bedöma längd och lutningar. Bra användning av tiden helt enkelt.
  • Information om hur vandringen ser ut så man vet när det blir jobbigt och när kroppen kan få vila gör att man bättre kan använda sin energi och skjuta upp trötthet.
  • Komma till platser man inte kommit till annars. En vandringsledare som känner trakten har sina små pärlor som t ex fina rastställen, gömda utsiktsplatser.
  • En vandringsledares berättelser om trakten och det man passerar ger en mer varierad och djupare upplevelse av vandringen.
  • Sist men inte minst – säkerhet. En vandringsledare vet vad som ska undvikas, hur vädret beter sig i området och tar hand om olyckssituationer genom att veta hur och vem som ska larmas och förklara var man befinner sig.

Mina punkter är i alla fall vad jag förväntar mig att få ut av att vandra med en vandringsledare. Vad förväntar du dig? Du får gärna höra av dig med synpunkter till ia.lofquist@live.com.

Vandra på Kreta

Foto Ia Löfquist

Att bygga en vandring

När jag bygger en ny vandring studerar jag satellitkarta och karta noga. Har jag vandrat i närheten tittar jag också på egna fotografier och tar fram minnesbilder. Ofta pratar jag också med folk på plats som kan ge tips och råd. Jag har en idé om hur den färdiga vandringen ska se ut, men nu plockar jag ut en sträcka som är kortare. Då har jag tid för överraskningar och omvägar.

Satellitkartor skrivs ut, framför allt förstorar jag de knutpunkter som finns så jag inte tar fel avtagsvägar. Jag har ofta en plan B, dvs om den väg jag tänkt vandra inte fungerar så finns alternativ. Så är det dags för det vanliga säkerhetstänket med laddade mobiler så jag kan använda gps, gott om pengar om jag behöver ta taxi osv. Berättar också för någon att jag ska ut på ny vandring och i vilket område.

Och trots alla förberedelser stod jag plötsligen i en olivlund utan att kunna komma varken hit eller dit. En man jobbade i olivlunden, han hjälpte mig på rätt spår igen. Anledningen var ett problem som ibland uppstår med satellitkartor – stigar ser ut som små vägar men är igenväxta eller alltför branta. Och på en annan plats fick jag gå runt en liten kulle eftersom slänten från en väg till en stig var alldeles för brant. Och i den inhägnade olivlunden sprang två lösa hundar. Gå igenom eller runt om?

Passar på att se mig om längs vandringssträckan, tar lite foto här och där. Detta är information som kan hjälpa med i nästa steg.

Väl hemma igen är det dags att se över vandringen. Vad fungerade, vad behöver ändras. Där är jag just nu med en ny vandring. Nästa försök blir något modifierat och några nya alternativ ska testas. Och därefter ny utvärdering med korrigeringar. Förhoppningsvis har jag en ny, komplett och fungerande vandring i slutet av maj!

vandra säkert på kreta

Foto Ia Löfquist

En annan ny vandring väntar på att bli modifierad, men den har legat ett tag. Jag missbedömde avstånd så den blev för lång och ännu har jag inte kommit på någon bra lösning. Men det kommer!

Och mellan byggandet är det så gott att vandra någon hemtam sträcka där fötterna själva hittar, tankarna kan släppas fria och batterierna laddas!

Till sist

Våren är på väg i Sverige också, förstår jag. Jag brukade inte vandra vintertid i Skåne och då var det så skönt när säsongen började igen. Och vilken början med exploderande natur! Ge dig ut och njut! Det är vackert både här och där fast på olika sätt!

Är du sugen på att vandra på sydöstra Kreta så titta gärna in på min hemsida inspirewiz.com. Har du några frågor eller tycker något är oklart så kontakta mig via hemsidan.

Jag önskar dig härliga upplevelser och skön avkoppling var du än vandrar!

Καλώς ορίσατε att vandra på Kreta!

Ia Löfquist