Tänkte dela med mig av två bra vinterappar för den som ska ut i vinterkylan! Modern teknik har ju nått även friluftslivet och även om en bok är bra och informativ kan det vara roligt (och på ett sätt också enklare och mer tillgängligt) att ha kunskapen i mobiltelefonen.

Köldeffekten: Är en app som hjälper dig att hålla koll på hur mycket kallare det ”blir” av att det blåser. Dvs. hur mycket det upplevda kylan blir när det både blåser och kanske är några minusgrader. Om det t.ex. är -6 grader och blåser 14m/s så blir den upplevda temperaturen -16 grader! Appen finns för Iphone och är gratis.

Läs mer om köldskador samt väder och vind. 

Läs 1177s råd om köldskador.

SMHI har en bra tabell om vindens kyleffekt.

IMG_6751Viltspår: En app för dig som är ute i skog och mark och gillar att leta spår av djur. 60 olika djur finns med, både tassdjur, klövdjur och fåglar. Du kan också lära dig
mer om hur djuren ser ut, vilka läten de har och hur deras spillning ser ut. Ladda ner och lär dig mer om några av de djur som lever i vår natur! Appen finns för Iphone och kostar 10kr.

 

 

Ovan exempel på kaninspillning, något som många av oss är ganska vana att se även i vårt närområde. Vad vi kanske inte riktigt vet (jag visste inte förrän förra veckan) är att det kan vara spännande att plantera kaninspillning och se vad för växter som gror. Den föda som kaninen äter passerar nämligen matspjälkningssystemet på så sätt att en del kan börja växa om en planterar spillningen i jord. Kanske något mer intressant för den lille vandraren… :

IMG_6583