Detta inlägg innehåller annonslänkar.
Köp din Thule Velospace xt3 cykelhållare hos Outnorth.se
Vi har låtit en testfamilj göra ett test av Thule Velospace xt3.
Cyklarna blir större och fler i vår familj. Den gamla cykelhållaren från slutet på 90-talet räcker inte riktigt längre till. Dessutom skaver den på cyklarna. Via Thules hemsida, som är lätt att navigera på, hittar jag den förhoppningsvis ideala cykelhållaren för våra mountainbikes med breda styren, lång hjulbas och breda däck. Kul att vi då dessutom får göra ett rejält användartest på denna produkt!
Bakljus och nummerplåtshållare
Cykelhållaren är av sådan modell som har bakljus och nummerplåtshållare. Det går även att fälla hela stället så att bagaget blir tillgängligt via bakluckan, framförallt om det är kombi eller SUV som är bilvalet. Vilket de flesta aktiva familjer väljer.
Grenkontakten till bilen är 12-pilig och sitter i en hållare lättillgänglig på ovansidan.
Nummerplåten som beställs via Transportstyrelsen för en rimlig peng fästs enkelt med fästen som medföljer. De sitter på hållaren där nummerplåten ska sitta. Kolla så att bakljusen lyser rätt och riktigt efter montering så slipper ni både böter och ofrivillig påhälsning av bilar bakom!
Montering på dragkroken
Trots sin storlek är cykelhållaren enkel att sätta på dragkroken. Följ instruktionerna i medföljande block så är den monterad på några minuter. Enklast om du är ensam montör är att helt enkelt lägga den bakom bilen, ställa sig inuti hållaren och därefter lyfta upp den på dragkroken och spänna fast den med ett lagom tryck med din kroppsvikt, 470N. Det går att finjustera spänningen kring dragkroken med en ratt. Se till att den är i ytterläget när hållaren ska monteras på så blir det absolut lättast att få på den på dragkroken. Skruva åt lite och testa sedan om den sitter bra genom att vicka på hållaren. Den ska vara helt fast i kroken. Går hållaren att rubba ur sitt läge så behöver du skruva lite mer på den lilla ratten tills hållaren är helt fast när låsspaken fällts ner.
Montering av cyklar
Montering av cyklar görs dels via låsbara stag som fästets på övre ramen på cykeln och dels med spännfästen, eller pumspännen som Thule kallar dem, vid cyklarnas nedre del av hjulen.
Hjulen på cykeln placeras i hjulhållare i form av skenor som är breda nog att rymma rejäla mtb-däck. Upp till 4,7″ ska spännena räcka till. Det är väldigt enkelt att spänna remmarna runt hjulen och få dem ordentligt fast med klickspännen. Den extra bredden på cykelhållaren gör att också enduromountainbikes med lång hjulbas får plats. Det blir lite trix med cykelhållarens tre cykelarmar när tre cyklar ska monteras. Särskilt när vi lastar mountainbikes med olika ramar och storlekar. Men efter ett par försök har vi hittat ett sätt där de kan fästas utan att skava mot varandra. Ett tips är att sätta mjuk skumgummi eller en tygtrasa på cyklarna där det är risk för närkontakt mellan ramarna eller hjulbultarna.
Lås
Stagen eller cykelarmarna spänns med momentbegränsade vred som klickar när cykeln är tillräckligt fastspänd. Det går att låsa vredet med nyckel så det omöjligt går att vrida upp det. Cyklarna är då fastlåsta i cykelstället. Vi har dock valt att komplettera dessa lås med rejäl kedjelås som drogs genom cyklarna och fast i hållaren. Det finns också ett lås på dragkrokshållaren så att hållaren är fastlåst i dragkroken, samma nyckel används.
Maxlast
Maxlasten till hållaren är satt till 60kg vilket är god marginal för tre cyklar. Det går att köpa fästen till en fjärde cykel och då kan det vara en god idé att kontrollera vikten på cyklarna.
För den som vid något tillfälle vill byta ut cyklarna mot annan last går det att komplettera denna hållare med en Thule BackSpace XT som helt enkelt är en packbox på 300l.
Tippningsfunktionen
Det mest genialiska med denna cykelhållare är utan tvekan tippningsfunktionen som möjliggör åtkomst till bagaget. Jag (= vår testare av cykehållaren. Reds. anm.) blev helt lyrisk över enkelheten att tippa hela paketet med cyklarna via ett enkelt tryck med foten på en platta i bakkant. Cyklarna är bra balanserade och utgör ingen större tyngd för en vuxen. Slutläget är justerbart med vajer som även är själva stoppet vid fällningen.
Bagaget blir åtkomligt när hållaren är fälld. Är hållaren tom på cyklar går det även att fälla bågen som cykelstagen ska fästas i. Denna båge fälls också ner vid förvaring i ex. garage eller förråd.
Testarnas tankar
Efter en veckas tältsemester med cyklarna med kan vi konstatera att Velospace gör det väldigt enkelt att ta med sina cyklar! Fällfunktionen är ovärderlig vid stopp och det behövs att komma åt saker i bagaget.
Vi kunde tryggt låsa fast cyklarna i hållaren med en rejäl kedja och lås. Det vara bara att trä den genom hållarens bastanta ram. Dessutom går det inte att få upp hållarens dragkroksfäste om cyklarna är på.
När vi inte använde cykelhållaren på bilen hade vi den istället som cykelställ på marken där vi också låste fast cyklarna under natten på campingplatsen.
En trevlig bonus var att minstingens lilla springcykel gick att surra fast på bågen så att inte heller den behövde ta plats i bagaget. Se bild nedan.
Det märks att funktionerna är genomtänkta och utprovade. Hållaren känns rejäl och stark i de rörliga delarna. Den kommer förhoppningsvis hålla för en användare i många år. Det enda negativa är egentligen att hållaren i sig är ganska tung att förflytta då den är så rejält byggd.
Köp din Thule Velospace xt3 cykelhållare hos Outnorth.se
Hoppas ni haft nytta av vårt test av Thule Velospace xt3! Vill du läsa mer om mountainbike för barn så har familjen också skrivit en artikel om att välja cykel för barn. Läs den på vår systersajt, utebarn.se.
Vi vill också gärna påminna om att hålla säkerheten hög vid cykling, liksom vid vandring. Många av våra råd för säker vandring fungerar alldeles utmärkt också vid cykling.