Vandringsleder i Jämtland

Här listar vi bra område för vandring i Jämtland.

Jämtlandstriangeln

En av de mest klassiska bland vandringsleder i Jämtland är den så kallade Jämtlandstriangeln. Turen går mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Storlien och Blåhammaren.

Turen är 47km lång och beroende på hur långt man vill gå varje dag så är 3-5 dagarVandrning jämtlandstriangeln - storulvån nog lagom. Dessutom kan man vid Sylarnas fjällstation göra en topptur på Syltoppen och då är det bra att ha en extra dags marginal där  eftersom vädret inte alltid är optimalt för att göra en topptur. Så då kan det va gött att ta en vilodag och sen göra nytt försök på topptur dagen efter. Antingen bor man i eget tält eller så väljer man att bo på STF:s fjällstationer. För mer info se STF:s sida om Jämtlandstriangeln. Fjällkarta Z6.

Jämtlandsleden

En led som börjar vid STF Storulvåns fjällstation och följer 63km till STF Ramundberget. Fjällkarta Z6 och Z8. Läs mer på STF:s sida om Jämtlandsleden.

Mittskanderna

Mittskanderna är en rundvandring i de svenska och norska fjällen runt Sylarna. Starten på denna vandringen är egentligen valbar men många väljer Storulvån som start och går då via Blåhammaren och över på den norska sidan till Storerikvollen och Nedalshytta. Fortsätt sedan genom det mäktiga Ekorrpasset, till Sylarnas Fjällstation och sedan tillbaka till Storulvån. Fem dagar är lagom för dessa 83km men vill du exempelvis göra en topptur på Templet, 1728 m.ö.h., bör du lägga till en dag eller två för det. Fjällkarta Z6 och Sylarna (1:100 000). [Karta]

St Olavsleden (fd. MittNordenleden)

Denna vandringsled är längre led mellan Bottenviken och Atlanten. På 1970-talet beslutade de berörda kommunerna att anlägga denna långa vandringsled. Denna led återöppnades 2015. Den är 564 km lång och sträcker sig från kust, från Sundsvall i Sverige till Trondheim i Norge.

Sidan Pilgrimsleden St Olav på Facebook, lägger ut vandringstips för vandrare.

Mer info om leden hittar du på www.stolavsleden.com

 

Vemdalen

Fjällvandring i Vemdalen passar utmärkt både för den mer rutinerade vandraren och som familjeäventyr. Korta och lättvandrade leder och naturstigar. Sonfjällets nationalpark är en av landets äldsta nationalparker och har ett antal olika leder. Lederna har olika längd och olika svårighetsgrad upp till toppen av Sonfjället, 1278 m.ö.h.
Karta går att köpa på Vemdalens webbutik.

Vålådalens naturreservat

Vålådalen är ett stort naturreservat med mängder av olika leder i ett stort nätverk. Alltifrån helgturer på 2-3 dagar till veckoturer på. Några mer kända plater i Vålådalens naturreservat är Lunndörren, Helags, Sylarna och Storulvån. Fjällkarta Z7 och Z6. Läs mer på STF Vålådalen.

Årefjällen

Även om Årefjällen är mest känt för skidåkning vintertid är det en vacker Vandring Åre fjällen - Åreskutannatur att även vandra sommartid i! Du kan t.ex. vandra upp 1420 m.ö.h. till Sveriges högst belägna café, Toppstugan på Åreskutan. Från kabinbanans toppstation finns en markerad led.

Vill du läsa mer om vandring i Årefjällen? Besök Åre 360.

Eller läs vårt blogginlägg om när vi var där och vandrade och besteg Åreskutan sommaren 2014

Vandring Jämtland Härjedalen

Många av vandringslederna i både Jämtland och Härjedalen är sammanlänkade och Jämtland Härjedalen Turism har en jättefin sida om en massa vandring i just dessa landskap. Här kan du läsa mer om vandring i Funäsfjällen, Åre, Vemdalen, Södra Årefjällen, Södra Storsjöbygden, Strömsund, Ragunda, Lofsdalen, Ljungaleden, Krokom/Ansättfjällen, Bräcke och Östersund.

Har du något att lägga till?

Har du några fler tips, kommentarer eller frågor angående Vandringsleder. Använd kommentarsfältet nedan och lägg till det du tycker saknas. Eller tipsa om ditt favoritställe längs någon av lederna. Vi ser till att justera sidan löpande efter att ni kommer in med kommentarer. Tillsammans kan vi göra listan bättre och bättre.

2 Kommentarer

    • Emma på Vandringsguiden.se

      Tack för ditt tips! Det ska vi titta vidare på och uppdatera vår befintliga information!

      Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Prenumerera på Vandringsguidens nyhetsbrev!

Vi skickar då och då nyhetsbrev med intressanta nyheter om vandring och friluftsliv. Ge oss din email så missar du inte nästa utskick!!

Jippi! VI har nu lagt till din email till vårt nyhetsbrev. Vandra på!