Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi vår nya gästbloggare Jonas Gustafsson. Jonas kommer den kommande tiden var en av Vandringsguidens gästbloggare. Vi kommer kunna följa Jonas och hans team på deras stora äventyr; Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. 2017 skall Jonas bestiga Kilimanjaro i rullstol. Jonas beskriver att han upptäckte alldeles nyligen att hans rullstol inte är något hinder för att leva ut sina passioner. Jonas mål är att inspirera och sprida glädje och vi ser fram emot att läsa Jonas spännande inlägg om hans förberedelser inför Kilimanjaro. Första inlägget från Jonas kommer redan om 4 dagar då han berättar om när de besteg Städjan i Idre, Dalarna. Så hål utkik efter Jonas inlägg här på Vandringsguiden och besök även gärna Jonas egna hemsida där ni kan läsa ännu mer om Jonas och hans äventyr. 

Jonas Gustafsson

Foto: Martin Flink, Stratos Cinema”

Namn: Jonas Gustafsson

Utbildning inom friluftsliv: Ingen

Friluftsmeriter: Min största merit är att ha upptäckt att naturen välkomnar ALLA. Vi människor sätter begränsningar. Jag upptäckte alldeles nyligen att min rullstol inte är något hinder för att leva ut mina passioner.

Senaste vandring/resa: En vandring genom Dalaskogarna utanför Falun.

Största vandringsminne: Sommaren 2014 vandrade jag över Nipfjället och besteg Städjan i norra Dalarna.

Varför vandrar du? Äventyr, utmaningar och naturupplevelser har varit en passion ända sedan jag var liten. I tjugoårsåldern hamnade jag i rullstol på grund av en ärftlig neurologisk sjukdom. Då begravde jag också mina drömmar om att vandra och bestiga berg. Det tog många år att både fysiskt och mentalt ta kontrollen över min kropp och mitt liv. Men 2014 hade jag grävt så djupt i mitt inre att jag återfann min gamla dröm. Nu tänkte jag istället: ”varför ska en rullstol vara ett hinder för mig att göra det jag älskar?”

Vad har du i topplocket? Insulinsprutor och druvsocker.

Vad brukar din packning väga? Ingen aning. Fördelen med att använda rullstol är att jag alltid har någon med mig som bär grejerna.

Ditt bästa tips för packningen? Planera alltid packningen i grupp (om du inte vandrar ensam förstås). Fyra personer behöver inte fyra trangiakök. Det blir bara onödig packning.

Några snabba:

Stormkök eller öppen eld? Öppen eld.

Kängor eller stövlar? Eftersom jag är hjulburen så passar jag på den frågan.

Fjäll eller skog? Fjäll

Tält eller vindskydd? Tält 

Dunsovsäck eller syntetsovsäck? Dun

  

Se den gripande minidokumentären ”Vägen till frihet” om Jonas liv och vad som lett fram till där han är idag och uppkomsten av Kiliamanjaroprojektet.  Dokumentären vann pris för Bästa dokumentär vid Svenska Kortfilmsfestiinvalen 2015.