Vandringsguiden presenterar löpande intervjuer med intressanta friluftsprofiler och vandrare som kan inspirera andra. Målet med serien är att just inspirera och berätta om vandring och friluftsliv. I detta inlägg i serien om friluftsprofiler träffar vi idag Jenny Larsson som är en erfaren vandrare och grundare av vandringsguiden.se.  Vi träffar Jenny i hennes vardagsrum där hon precis håller på att planera en av sommarens vandringar. 

Namn: Jenny LarssonIMG_2426

Utbildning inom friluftsliv: Har ingen formell högskoleutbildning eller så inom friluftsliv men har bott i tält och vindskydd många nätter och är van att vara ute och vandra. Mycket av all den kunskap jag besitter har jag fått via Friluftsfrämjandet och mina vänner. Och framförallt har jag lärt mig längs vägen. Det bästa sättet att lära sig är att uppleva och testa.

Friluftsmeriter: Deltagare i Friluftsfrämjandets ungdomsverksamet men framförallt många egna vandringar med både familj och vänner. Många mil i vandringsskorna både inom och utanför Sverige. Gillar att bestiga lagom höga berg dvs ex inte K2 men Keb.

Senaste vandring/resa: Under jul och nyår var vi iväg på en resa till franska Martinique i Västindien och även om resan inte bara var vandring så vandring Mount Pelekan man inte åka på en semester utan ett par dagar vandring. På Martinique finns det en massa fina vandringsleder och många av dem är väl utmärkta enligt europeisk standard även om det är i  Västindien där mycket annat inte alltid är superorganiserat.  Höjdpunkten på vandringen var bestigningen av Mount Pelé som är den högsta toppen på ön. Mount Pelé är en vulkan och hade sitt senaste utbrott i början av 1900-talet då det skapade mycket problem och många döda.

Största vandringsminne: Finns många härliga vandringsminnen! Hmm vad skall jag välja. En av de absolut mest minnesvärda var när vi besteg Kebnekaise. Anledningen till att detta var en så minnesvärd resa var att vi gjorde det till minne av min svärfar som hade gått bort i cancer alldeles för fort året innan. Vi var flera familjemedlemmar som var med och tillsammans gjorde vi bestigningen och på toppen hedrade vi Lars-Olof. Det blev en lång och hård dag för många då det vara flera som var ganska oerfarna vandrare men tillsammans klarade vi det och det blev en minnesvärd resa för oss.

Varför vandrar du? Att vandra är bara befriande på så många sätt. Det är nog mitt sätt att meditera och utmana mig själv på samma gång. Jag älskar känslan att bara vara ute i naturen och vara där och då.jennylarsson4

Vad har du i topplocket? Regnbyxor eller godis. Ibland båda.

Vad brukar din packning väga? Vanligtvis väger jag inte min packning för mina kortare vandringar. Men på fjällvandringar brukar min ryggsäck väga lite drygt 20 kg. Jag är generellt inte någon ”gramjägare” som jagar en lätt packning. Men ibland hade det nog varit nyttigt att vara lite mer ”gramjägare” så man slipper bära så mycket. Detta blev extra tydligt när jag förra sommaren besteg Åreskutan med en packning långt över 20 kg. Då skulle jag tänkt igenom min packning lite mer för då hade det blivit mycket lättare.

Ditt bästa tips för packningen? Packa lätt nere i ryggsäcken och tungt längre upp. Se även till att alltid ha en bra packningslista att utgå ifrån. Jag utgår alltid från packningslistan på vandringsguiden.se

Några snabba:

Stormkök eller öppen eld? – Öppen eld- planerar hur jag skall kunna ha en eldstad i min trädgård i framtiden!

Kängor eller stövlar? – Kängor

Fjäll eller skog? Fjället är absolut vackrast och bästa vandringen. Dock har vi tyvärr inte så mycket fjäll i Skåne där jag bor så det blir mycket vandring även i skog.

Tält eller vindskydd? – Jag sover om möjligt väldigt gärna i vindskydd och har mer ofta pressening än tält med mig.

Dunsovsäck eller syntetsovsäck? – Min varma dunsäck absolut. Gillar att ha det varmt och gott!